ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Σάλος από τη δήλωση του υφυπουργού Παιδείας για τις χουντικές πρακτικές στα πανεπιστήμια


Σάλος έχει προκληθεί μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου ο οποίος στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί τις τωρινές αποφάσεις της κυβέρνησης επικαλέστηκε την.. ύπαρξη αστυνομίας μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους επί χούντας, το 1969.
Ο υφυπουργός Παιδείας, μιλώντας, σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με αφορμή την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει αστυνομοκρατία στα ΑΕΙ ανέφερε: «Και ως προς το θέμα των αστυνομικών οργάνων με πολιτική περιβολή, που αναφέρθηκε το 1963, να θυμίσω ότι από το 1969, είχε ιδρυθεί μέσα στα πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα. Τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως, υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις».
Η επίμαχη δήλωση:


Τη δήλωση του υφυπουργού Παιδείας σχολίασε η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης:
«Ντροπιαστική η επίκληση πρακτικών της χούντας από τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο
Τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης κατόρθωσε να οδηγήσει... σε νέα βάθη ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, όταν κατά τη διάρκεια ζωντανής εκδήλωσης, στην αγωνία του να υπερασπιστεί την εγκατάσταση αστυνομικής δύναμης εντός των ΑΕΙ, ανέφερε πως:
«Να θυμίσω ότι από το 1969 είχε ιδρυθεί μέσα στα Πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα, τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως, υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις»
Παραμένει άγνωστο από πού αντλεί τη συγκεκριμένη πληροφορία ο υφυπουργός Παιδείας, καθώς δεν υπάρχει ιστορική καταγραφή και γνώση για τη λειτουργία αστυνομικών τμημάτων εντός των ΑΕΙ κατά τα μαύρα χρόνια της Χούντας (1967-1974). Ωστόσο, λειτουργούσε σε πλήρη ανάπτυξη το Σπουδαστικό της Ασφάλειας, το οποίο «διέπρεπε» στις συλλήψεις, στα βασανιστήρια, στην παρακολούθηση και στον χαφιεδισμό φοιτητών και πανεπιστημιακών.
Πάντως, μετά την παραδοχή του υφυπουργού για τα ιστορικά πρότυπα της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ, κάθε άλλη συζήτηση παρέλκει. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς γνωρίζουν γιατί είναι δημοκρατικό καθήκον η αντίσταση στην απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ολοκληρώσει το ημιτελές έργο της επταετίας. Η ντροπιαστική επίκληση του κ. Συρίγου προσβάλλει ολόκληρη την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των συντηρητικών πολιτών.
Η εκπαιδευτική κοινότητα, η νεολαία, οι φοιτητές με τη συμμετοχή τους αύριο Πέμπτη στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, θα υπερασπιστούν την Παιδεία και την Υγεία απέναντι στα βάρβαρα κυβερνητικά σχέδια δημοκρατικής εκτροπής».

Τι απαντά ο κ. Συρίγος:


Tι λέει ο Ξενοφών Κοντιάδης:
"Με τον Άγγελο Συρίγο διαφωνήσαμε προχθές, στην ανοικτή εκδήλωση της ΕλΕΔΑ, για τη συνταγματικότητα, την αναγκαιότητα και την καταλληλότητα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΠΘ. Ηταν μια συζήτηση ζωντανή και ενδιαφέρουσα, με ανταλλαγή επιχειρημάτων και πάθος, αλλά χωρίς φάουλ. Το φάουλ έγινε σήμερα, με την απομόνωση μιας φράσης του κ.Συρίγου για να του αποδοθεί ότι επικαλέστηκε την αστυνόμευση των πανεπιστημίων επί δικτατορίας ως επιχείρημα υπέρ της τωρινής της θεσμοθέτησης. Αυτό αποτελεί πλήρη διαστρέβλωση του νοήματος των λεγομένων, αφού απλά διόρθωνε όσα είχαμε προηγουμένως πει ο προεδρεύων Γιάννης Ιωαννίδης και εγώ σχετικά με τη στάση της δικτατορίας. Αυτά που είπα υπάρχουν αναρτημένα σε αυτόν εδώ τον τοίχο και στο βίντεο. Σε αυτά απάντησε ο Συρίγος. Είναι άλλο να διαφωνούμε και άλλο να προσάπτουμε στον συνομιλητή μας κάτι που δεν είπε. Ειδικά όταν υπάρχει σοβαρή διαφωνία με βάση ισχυρά επιχειρήματα, τέτοια φάουλ είναι ανεπίτρεπτα και σκοτώνουν τον διάλογο. Ούτε η βία ούτε η δολοφονία χαρακτήρων ενισχύουν τα επιχειρήματά μας, αντίθετα τα αποδυναμώνουν".