ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

ΕΤΙΤΑ: «Αναγκαστική αργία και τεστ κορωνοϊού σε όσους απήργησαν» σε Alpha – Star


Φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, με πρόσχημα τα μέτρα για τον κορωνοϊό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ).
Εργαζόμενοι του STAR και του Alpha, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΙΤΑ βρέθηκαν αντιμέτωποι με υποχρεωτική.. άδεια επειδή συμμετείχαν στην κινητοποίηση της προηγούμενης Πέμπτης.
«Με πρόφαση την πανδημία, η εργοδοσία των τηλεοπτικών σταθμών ALPHA και STAR, ποινικοποιεί και μάλιστα με βαθμίδες, την συμμετοχή στην απεργία αλλά και τις κινητοποιήσεις. Έκανες απεργία; Για να γυρίσεις στην δουλειά σου… test covid» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι Τεχικοί της Τηλεόρασης.
«Ο στόχος της εργοδοσίας είναι ένας και αυτός λέγεται εκφοβισμός. Και μπορεί να φαίνεται αρχικά ότι πρόκειται για εκφοβισμό των συνδικαλιστών, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για εκφοβισμό των εργαζομένων. Γιατί με αυτή την συμπεριφορά η εργοδοσία έστειλε παντού το μήνυμα ότι σε μελλοντικές κινητοποιήσεις, με αφορμή την πανδημία, θα κινηθεί και πάλι για να μάθει ποιοι ήταν εκείνοι που συμμετείχαν σε αυτές» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοινωση της ΕΤΙΤΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής:
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί STAR και ALPHA για ακόμα μια φορά μας έδειξαν ξεκάθαρα την ενόχλησή τους σε οποιαδήποτε συλλογικότητα, διαμαρτυρία ή και αντίσταση. Δύο από τα μέλη του Διοικητικού μας συμβουλίου με αφορμή την πανδημία, τέθηκαν αναγκαστικά σε πενθήμερη αργία. Τον εργαζόμενο του ALPHA τον υποχρεώνουν να πάρει ρεπό, ενώ στον εργαζόμενο του STAR του δίνουν επιπλέον άδεια από την κανονική του. Αιτία δεν είναι άλλη από την συμμετοχή τους στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας της περασμένης Πέμπτης.
Οι διοικήσεις των καναλιών όμως δεν έμειναν εκεί. Ειδοποίησαν και υποχρέωσαν όλους όσους έκαναν απεργία να κάνουν test covid. Έτσι λοιπόν με πρόφαση την πανδημία, η εργοδοσία των τηλεοπτικών σταθμών ALPHA και STAR, ποινικοποιεί και μάλιστα με βαθμίδες, την συμμετοχή στην απεργία αλλά και τις κινητοποιήσεις. Έκανες απεργία;; Για να γυρίσεις στην δουλειά σου… test covid. Έκανες απεργία αλλά συμμετείχες και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας;; Γυρνάς στην δουλειά σου μετά από πέντε μέρες και κάνεις κι ένα test covid.
Φυσικά καμιά σημασία δεν έχει για εκείνους, ότι στην συγκέντρωση τηρήθηκαν ευλαβικά όλα τα μέτρα ασφαλείας, με τις μάσκες, τα αντισηπτικά αλλά και τις απαιτούμενες αποστάσεις. Για αυτό τον λόγο άλλωστε το σωματείο μας μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, έστειλε συμβολικά διμελή αντιπροσωπεία και δεν παρέστη σύσσωμο.
Ούτε βέβαια έχει σημασία ότι οι ίδιοι αυτοί εργαζόμενοι, που μπαίνουν σε υποχρεωτική αργία, αλλά και πολλοί άλλοι, συνωστίζονται καθημερινά για τις ανάγκες των ρεπορτάζ στα στοιβαγμένα λεωφορεία, ή βρίσκονται σε δομές και κέντρα υγείας, όπου ο κορονοιός κυριολεκτικά κάνει… «πάρτι». Αλλά και τα διάφορα τμήματα των σταθμών όπου, λόγω της φύσης της δουλειάς, ο αριθμός των παρευρισκομένων ατόμων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που επιτάσσουν τα υγειονομικά μέτρα. Ή και όταν η φύση της δουλειάς δεν το επιβάλλει, όπως στην περίπτωση των εξωτερικών συνεργείων της ALTEBARAN, όπου υπάρχει ένας χώρος λίγων τετραγωνικών μέτρων για να εξυπηρετήσει 40 και επιπλέον άτομα, με αποτέλεσμα ενίοτε να βρίσκονται συγχρωτισμένοι εκεί μέχρι και δέκα με δώδεκα άτομα.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις άραγε γιατί δεν υπάρχουν πενθήμερες αναγκαστικές άδειες και test covid;; Τόση υποκρισία;;
Συνάδελφοι.
Ας μην κρυβόμαστε! Ο στόχος της εργοδοσίας στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ξεκάθαρος και δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με την προστασία της υγείας μας. Γιατί ακόμα κι αν δεχτούμε ότι στην συγκέντρωση της Πέμπτης υπήρξε συγχρωτισμός, όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι που έκαναν απεργία και δεν συμμετείχαν στην συγκέντρωση γιατί έπρεπε να κάνουν το test;; Μήπως γιατί συγχρωτίστηκαν στο supermarket ή στην τράπεζα που πιθανώς επισκέφτηκαν;; Όχι βέβαια. Ο στόχος τους λοιπόν είναι ένας και αυτός λέγεται εκφοβισμός. Και μπορεί να φαίνεται αρχικά ότι πρόκειται για εκφοβισμό των συνδικαλιστών, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για εκφοβισμό των εργαζομένων. Γιατί με αυτή την συμπεριφορά η εργοδοσία έστειλε παντού το μήνυμα ότι σε μελλοντικές κινητοποιήσεις, με αφορμή την πανδημία, θα κινηθεί και πάλι για να μάθει ποιοι ήταν εκείνοι που συμμετείχαν σε αυτές. Από μόνη της αυτή η κίνηση αρκεί, για να αποτελέσει εκφοβισμό για κάθε εργαζόμενο. Και αυτός επιχειρείται βάζοντας με υποκριτικό τρόπο για περιτύλιγμα την προστασία της υγείας.
Για όλα τα παραπάνω λοιπόν, καταδικάζουμε απερίφραστα τις ενέργειες των διοικήσεων του STAR και του ALPHA και διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους, ότι και στις επόμενες κινητοποιήσεις οι τεχνικοί της Ιδιωτικής Τηλεόρασης θα συμμετέχουν δυναμικά, σεβόμενοι πάντα την δημόσια υγεία και τηρώντας απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα ασφαλείας.

Υ.Γ. Για όλους όσους πιθανώς … ενοχλήθηκαν, τσατίστηκαν, θύμωσαν ή και απογοητεύτηκαν…
Ίσως γιατί πίστεψαν ότι οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις θα εκλείψουν λόγω πανδημίας…
Ή λόγω αντεργατικών νόμων…Και αυτό τους κάνει να αντιδρούν…
Εμείς απλά τους ενημερώνουμε ότι ακόμα και μέσα από τις μάσκες…
Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΔΥΝΑΤΑ!!!
---------------
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες των Διοικήσεων των τηλεοπτικών σταθμών ALPHA και STAR δηλώνοντας ότι βρίσκεται στο πλευρό των συναδέλφων και συνδικαλιστών της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ), οι οποίοι συμμετείχαν με διμελή αντιπροσωπεία στην Μοτοπορεία της Ομοσπονδίας μας στη Γενική απεργία στις 26/11/2020.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΘΑ αναφέρει:

"Τα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΙΤΑ, με αφορμή την πανδημία, τέθηκαν αναγκαστικά σε πενθήμερη αργία. Συγκεκριμένα τον εργαζόμενο του ALPHA υποχρεώνοντας σε ρεπό ενώ τον εργαζόμενο του STAR σε επιπλέον άδεια από την κανονική του.
Με πρόφαση την πανδημία, η εργοδοσία των τηλεοπτικών σταθμών ALPHA και STAR, ποινικοποιεί και μάλιστα με βαθμίδες, τη συμμετοχή στην απεργία αλλά και στις κινητοποιήσεις. Επιπλέον οι συγκεκριμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρέωσαν σε test covid όλους όσους συμμετείχαν στην απεργία αδιαφορώντας ότι στη συγκέντρωση τηρήθηκαν ευλαβικά όλα τα μέτρα ασφαλείας, με μάσκες, αντισηπτικά αλλά και τις απαιτούμενες αποστάσεις
Η κίνηση αυτή αρκεί, για να αποτελέσει εκφοβισμό για κάθε εργαζόμενο, ο οποίος επιχειρείται με υποκριτικό τρόπο και περιτύλιγμα την προστασία της υγείας.
Καλούμε την κυβέρνηση να παρέμβει και να βάλει τέλος σε αυτή την κατάπτυστη απόφαση. Την καλούμε να σταματήσει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο που έχει πάρει.
Είμαστε απέναντι σε κάθε αντεργατική, αντισυνδικαλιστκή και προκλητική συμπεριφορά. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να απεργεί, να διαδηλώνει και να διαμαρτύρεται ελεύθερα".