ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Εξαφανίζουν ακόμα και τις δικές τους αποκαλύψεις

Οταν το ίδιο το Mega (όμιλος Μαρινάκη) «θάβει» την αποκάλυψη του ΒΗΜΑτος (όμιλος Μαρινάκη) για τον ΕΟΔΥ επειδή αυτή είναι εναντίον της κυβέρνησης, καταλαβαίνετε τι συμβαίνει με τις αποκαλύψεις των άλλων, αντικυβερνητικών, εφημερίδων. Τα κανάλια τις αγνοούν ολοκληρωτικά. Σαν να μην έγιναν ποτέ. Αόρατες. Εχει συμβεί πολλές φορές με την «Εφ.Συν.» και θα σας.. πω και παραδείγματα ώστε να καταλάβετε σε τι ζοφερό, δημοσιογραφικά, κόσμο ζούμε πλέον στην Ελλάδα.
Κάνει η εφημερίδα μία αποκάλυψη. Στο φύλλο του Σαββατοκύριακου π.χ. Η αλληλουχία των πραγμάτων είναι μέσες-άκρες η εξής: τα άλλα ΜΜΕ, τα κανάλια, την αγνοούν το βράδυ στα κεντρικά τους δελτία ειδήσεων. Το αρμόδιο υπουργείο πολλές φορές δεν βγάζει καν ανακοίνωση. Ακόμα κι αν αντέδρασε κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης, Και από τα ραδιόφωνα, άντε να το παίξουν λίγο ένα-δυο και βασικά ο «105.5 Στο Κόκκινο». Εννοείται πως θα το αναδημοσιεύσουν και ορισμένα sites αριστερού προσανατολισμού.
Περνάει το Σαββατοκύριακο και κάνουμε follow up εμείς τη Δευτέρα, ίσως γράψουν και κάτι περισσότερο μία-δυο εφημερίδες ακόμα. Από τα περισσότερα ΜΜΕ που είδαμε να θριαμβεύουν στη λίστα Πέτσα, άκρα του τάφου σιωπή. Το ίδιο και από την κυβέρνηση, ούτε καν ανακοίνωση διάψευσης. Το αφήνουν να σβήσει το θέμα. Και σβήνει. Ετσι γίνεται η δουλίτσα.
Λίγες είναι οι εξαιρέσεις. Παράδειγμα, η υπόθεση Διαματάρη, του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών. Με την αποκάλυψη της εφημερίδας μας για το μεταπτυχιακό του από το Πανεπιστήμιο Columbia, αλλά και για το γεγονός ότι παρέμενε διευθυντικό στέλεχος σε κατασκευαστική εταιρεία ενώ συμμετείχε στην κυβέρνηση. Είδηση για τα συστημικά ΜΜΕ έγινε μόνο όταν παραιτήθηκε ο υπουργός. Αλλά και αυτή πέρασε στα μουλωχτά. Τόσο στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, όσο και του ΣΚΑΪ, έπαιξε προς το τέλος. Να κρύψουν ολόκληρη παραίτηση υπουργού ήταν λίγο δύσκολο, οπότε την καμούφλαραν ανάμεσα στις τελευταίες ειδήσεις. Καταλάβατε; Καταλάβαμε να λέτε.
Κάπως έτσι λοιπόν εξαφάνισαν και τη βόλτα του πρωθυπουργού και της συζύγου του στην Πάρνηθα. Σαν να μη συνέβη ποτέ. Και ας έγραψαν γι’ αυτήν ακόμα και ΜΜΕ του εξωτερικού, όπως το Politico: «Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε πυρά για την παραβίαση των κανόνων του lockdown που θέσπισε η ίδια η κυβέρνησή του κι ενώ τα κρούσματα κορονοϊού παρουσιάζουν αύξηση στη χώρα».
Εδώ όμως είναι Ελλάδα. «Η συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης που πρόβαλε -και σωστά- πέρσι την είδηση για τον Τσίπρα στο κότερο, εξαφάνισε αυτή με τον Μητσοτάκη στην Πάρνηθα. Πρόκειται για πλήρη απαξίωση της ενημέρωσης. Ντροπή και ξεφτίλα γι’ αυτήν τη δημοσιογραφία» έγραψε ο Γιώργος Καρελιάς στο News247.
«Η αντιμετώπιση όσων συνέβησαν στην ποδηλατάδα του Πρωθυπουργού σκότωσε την ελληνική δημοσιογραφία. Η λοβοτομημένη ενημέρωση αποδέχθηκε τη λογοκρισία, τη συσκότιση, την απαγόρευση. Ως κάτι φυσιολογικό. Αλλιώς θα βλέπαμε παραιτήσεις. Ή έστω θα ακούγαμε για καυγάδες στα ΜΜΕ: με τους δημοσιογράφους να διεκδικούν το δικαίωμα να κάνουν τη δουλειά τους ανεπηρέαστα και τους διευθυντές ή τους ιδιοκτήτες να “κόβουν” το θέμα. Δεν έγινε τίποτε. Το τυμπανιαίο πτώμα της ελληνικής δημοσιογραφίας δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον ρόλο του δημοσιογράφου» έγραψε και ο Γιώργος Λακόπουλος, στο «Ανοιχτό Παράθυρο».

Δημήτρης Κανελλόπουλος / EφΣυν