ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Oι «ινφλουένσερς», το Ίνσταγκραμ και η φοροδιαφυγή

Ο Χρήστος Ξανθάκης σχολιάζει όλα τα καυτά θέματα στο μιντιακό τοπίο


* Τώρα που μπήκαμε στη σειρά με τις αλλεπάλληλες Λίστες Πέτσα, να θίξω κι ένα άλλο θεματάκι που έχει διαφύγει της προσοχής ημών και υμών:
Την ανελέητη φοροδιαφυγή μέσω Ίνσταγκραμ!
* Και το σπάω σε πενηνταράκια,.. για όλα τα φρόνιμα παιδάκια.
Το Ίνσταγκραμ είναι, ως γνωστόν, μέσο κοινωνικής δικτύωσης που ποστάρει ο κοσμάκης φωτογραφίες και βιντεάκια.
Καλά ως εδώ; Καλά ως εδώ.
Φωτογραφίες και βιντεάκια, όμως, δεν ποστάρουν μόνο οι κοινοί θνητοί, ποστάρουν και τα πάσης φύσεως σλέμπριτιζ –ων ουκ έστι αριθμός, καλά να είναι ο Πέτρος Κωστόπουλος που μας ξεβλάχεψε!
* Τα σελέμπριτιζ, λοιπόν, που έχουμε μάθει να τα αποκαλούμε «ινφλουένσερς», εκτός από προσωπικές στιγμές, τοπία, σκυλόγατα κλπ. κλπ. ποστάρουν και διαφημιστικό υλικό.
Βγαίνει μια δημοφιλής προσωπικότητα, ας πούμε, και προτείνει κρέμες και αποσμητικά. Βγαίνει μια άλλη και προμοτάρει εσώρουχα. Βγαίνει μια τρίτη και σου μοστράρει φάτσα κάρτα βερνίκι για τα νύχια.
Όλα αυτά (και άλλα πολλά, φυσικά…), άμα συνοδεύσουν τις οθόνες μια κανονικής ιστοσελίδας θα πρέπει να συνοδεύονται από τιμολόγια και συμφωνίες. Δεν γίνεται έτσι στο χαβαλέ και στο μεταξύ μας. Και βεβαίως, θα πάρει και η εφορία το μερίδιό της.
* Τι γίνεται όμως στο Ίνσταγκραμ;
Σε κάποιες περιπτώσεις, οφείλω να το σημειώσω, τα σελέμπριτιζ υπογραμμίζουν για μια φωτογραφία ή ένα βιντεάκι ότι αποτελεί «επί πληρωμή συνεργασία» με την τάδε φίρμα. Με μικρά γράμματα, αλλά το λένε καθαρά.
Αυτό, ωστόσο, δεν συμβαίνει πάντα. Δεν συμβαίνει καν συχνά, όπως μπορώ να σημειώσω από τις περιηγήσεις μου στο Ίνσταγκραμ.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα σελέμπριτιζ το ξεχνάνε αυτό το «επί πληρωμή συνεργασία» και προβάλλουν κανονικά κάθε είδους προϊόντα χωρίς καμία επισήμανση.
Και χωρίς καμία πληρωμή στην εφορία υποθέτω…
* Οπότε; Οπότε αν μία ιστοσελίδα, αν μία εφημερίδα, αν ένα κανάλι, αν ένα ραδιόφωνο βάλουν διαφημίσεις και γράψουν την εφορία εκεί που δεν πιάνει μελάνι, η εφορία θα πάρει την εκδίκησή της.
Με τους «ινφλουένσερς» όμως του Ίνσταγκραμ, δεν βλέπω να γίνεται κάτι.
Κι αυτό συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό. Μικρού βεληνεκούς, το γνωρίζω, αλλά αθέμιτο εκατό τοις εκατό!

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost