ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech - Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εγκρίνει εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ενέκρινε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ανοίγοντας το δρόμο για μαζικούς εμβολιασμούς με το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech.
Η έγκριση αφορα σε εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθεις ομάδες. Θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα.
Το εμβόλιο εγκρίθηκε για επείγουσα.. χρήση από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), εν αναμονη των αντίστοιχων αποφάσεων του FDA στις ΗΠΑ και ΕΜΑ στην Ευρώπη.
Η MHRA εξουσιοδοτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση να εγκρίνει το εμβόλιο σύμφωνα με ειδικούς κανονισμούς που ισχύουν καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2021 όταν θα καταστεί πλήρως υπεύθυνο για την έγκριση φαρμάκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit.
Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech θα παραλειφθούν τις επόμενες ημέρες. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εξασφαλίσει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει 95% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της νόσου Covid-19, σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές Φάσης 3.
«Η σημερινή άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στο Ηνωμένο Βασίλειο σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή στον αγώνα κατά της Covid-19. Αυτή η εξουσιοδότηση είναι ένας στόχος στον οποίο εργαζόμαστε από τότε που δηλώσαμε για πρώτη φορά ότι η Επιστήμη θα κερδίσει και επικροτούμε την MHRA για την ικανότητά της να διεξάγει προσεκτική αξιολόγηση και να λαμβάνει έγκαιρα μέτρα για την προστασία των λαών του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Αλμπέρτ Μπουρλά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.
Αν και το εμβόλιο πρέπει να διατηρηθεί στους -70C, μπορεί να μείνει έως και πέντε ημέρες σε απλό ψυγείο, στους 2-8°C.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Ακολουθεί ο πλήρης κατάλογος των ομάδων προτεραιότητας για το νέο εμβόλιο, που ανακοινώθηκε από τη JCVI:
1. Κάτοικοι σε κέντρα φροντίδας για ηλικιωμένους (γηροκομεία) και οι φροντιστές τους
2. Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και επαγγελματίες υγείας
3. Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
4. Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και εξαιρετικά ευάλωτα άτομα από κλινικής πλευράς
5. Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
6. Άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θνησιμότητας
7. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
8. Άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω
9. Άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω
Η JCVI αναφέρει αυτές οι ομάδες, συνδυαστικά, αντιπροσωπεύουν περίπου το 99% των θανάτων που μπορούν να προληφθούν από την Covid-19.

Πώς θα κληθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν

Το πιθανότερο είναι ότι βάσει κάποια επιστολής που θα λαμβάνουν οι πολίτες θα καλούνται να εμβολιαστούν.
Εν συνεχεία θα προσέρχονται είτε στον Οικογενειακό Ιατρό τους, σε κάποιο κοντινό νοσοκομείο ή άλλη δομή υγείας, αλλά και στα εμβολιαστικά κέντρα για την COVID-19 που αυτή τη στιγμή στήνονται ανά την χώρα.
Για την υλοποίηση του εμβολιαστικού σχεδίου επιστρατεύονται 30.000 εθελοντές, που κάποιοι εξ αυτών θα λάβουν ειδική εκπαίδευση για να μπορούν να πραγματοποιήσουν τους εμβολιασμούς.

- πηγή: protothema