ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Απεβίωσε η ηθοποιός και αγωνίστρια Δάφνη Σκούρα


Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 95 ετών η σπουδαία ηθοποιός και αγωνίστρια, Δάφνη Σκούρα.
Γεννημένη στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου του 1925 από πατέρα με καταγωγή τη Στερεά Ελλάδα και Μικρασιάτισα μητέρα, η Δάφνη Σκούρα υπηρέτησε την υποκριτική για πολλές δεκαετίες τόσο στο θέατρο και τον κινηματογράφο όσο.. και στην τηλεόραση.
Συνεργάσθηκε με πολλά από τα μεγάλα ονόματα της θεατρικής σκηνής, όπως τους Νίκο Χατζίσκο, Βασίλη Διαμαντόπουλο, Μίμη Φωτόπουλο, Λυκούργο Καλλέργη, Μάνο Κατράκη κ.α.
Από πολύ νωρίς ανέπτυξε αγωνιστική δράση, συμμετέχοντας στην αντίσταση με το ΕΑΜ, στη νεολαία Λαμπράκη, αλλά και στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Το μήνυμα του ΚΚΕ:
Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη την αγωνίστρια και σπουδαία ηθοποιό Δάφνη Σκούρα.
Από τα δεκατρία της βρέθηκε στον κόσμο του θεάτρου, ενώ ήταν ακόμη μαθήτρια της Μαρίκας Κοτοπούλη, και από τότε υπηρέτησε το θέατρο και τον κινηματογράφο με ευγένεια και μοναδικό ήθος, συνεργαζόμενη με τα μεγαλύτερα ονόματα και δίνοντας ανεπανάληπτες ερμηνείες, όπως στα έργα “Βαθιές είναι οι ρίζες” και “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”.
Σε όλη της τη ζωή υπήρξε λαϊκή αγωνίστρια, συμμετέχοντας στην ΕΑΜική Αντίσταση στα χρόνια της κατοχής, στη Νεολαία Λαμπράκη στη συνέχεια και στον αντιδικτατορικό αγώνα ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών.
Είχε παντρευτεί το δικηγόρο Ευάγγελο Μαχαίρα, διοικητή μονάδων του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο, κατά την διάρκεια της κατοχής, πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και την Ειρήνη, πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.
Θα την θυμόμαστε πάντα για όλα όσα πρόσφερε στο λαό με την τέχνη και τη δράση της, αλλά και για τη σεμνότητα και την ταπεινοφροσύνη της, που συμπυκνώνεται σε μια φράση της: “Μα δεν έκανα τίποτα. Έκανα ό,τι έκαναν και όλοι οι άλλοι.”
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην κόρη της Αλεξία και τα εγγόνια της Νίκο και Δάφνη.

Ο αποχαιρετισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ:
Η Δάφνη Σκούρα υπήρξε μια ηθοποιός που συνεργάστηκε με κάποιες από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του νεοελληνικού θεάτρου, από τη Μαρίκα Κοτοπούλη και την Κυρία Κατερίνα, μέχρι την Έλλη Λαμπέτη, τον Μάνο Κατράκη και τον Μίμη Φωτόπουλο.
Ακόμα υπήρξε αγωνίστρια πάντα υπέρ της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας μέρος στην Εθνική Αντίσταση και αργότερα ως μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη.
Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.