ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

«Τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού μπορεί να είναι 100.000 αυτή τη στιγμή»

Τι δήλωσε ο Αν. Μαργιόλης μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας

«Τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού μπορεί να είναι 100.000 αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Aνάργυρος Μαριόλης , πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής , διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Υπουργείου.. Υγείας.
Επισήμανε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε, ακόμη, για άρση των μέτρων διότι τα νούμερα δεν είναι εκεί που θα έπρεπε. Υπογράμμισε δε, μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104.6,  ότι ο μήνας Δεκέμβριος είναι κρίσιμος για το ΕΣΥ αλλά και την οικονομία. Η χαλαρότητα της εφαρμογής των μέτρων ευθύνεται για την μη αποτελεσματική μείωση των κρουσμάτων κατά τον κ. Μαριόλη, καθώς όπως είπε, την πρώτη εβδομάδα υπήρχε μια χαλαρή εφαρμογή από όλους.
«Είναι μια πρωτόγνωρη υγειονομική κατάσταση», σημείωσε λέγοντας παράλληλα, ότι εν μέσω αυτής έχουν πάει πίσω άλλα νοσήματα. «Μπορεί να διαγνώσουμε άλλα νοσήματα ακόμη και καρκίνο μετά και από 6 μήνες», είπε αναλύοντας την κρισιμότητα της κατάστασης και επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί.
Ο κ. Μαριόλης απέκρουσε τα όσα λέγονται για την καταγραφή των κρουσμάτων, διαβεβαιώνοντας με βάση και τη δική του εμπειρία, ότι τα στοιχεία καταχωρούνται αμέσως και ότι δεν υπάρχει θέμα με τον ΕΟΔΥ, προσθέτοντας ότι «όποιος λέει αυτά πρέπει να έχει στοιχειά, μας προσβάλλει αυτό». Διεκυκρίνισε ωστόσο ότι ο ίδιος και όσοι είναι υποχρεωμένοι να καταχωρούν τα κρούσματα και τα στοιχεία από τους ελέγχους, το κάνουν σε δύο πλατφόρμες, και στο Εθνική Μητρώο και στον ΕΟΔΥ.. “Αν κάνω ένα τεστ, περνάω τα στοιχεία στο Μητρώο Covid και στον ΕΟΔΥ που περνιούνται σε ένα κομπιούτερ”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μαριόλης, φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τις γιορτές, παρότι δεν είναι εστία υπερμετάδοσης αλλά για λόγους κινητικότητας. Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι οι μαθητές Λυκείου, που έχουν μεγαλύτερη κοινωνική ζωή, έχουν τον ίδιο βαθμό θετικότητας με τους καθηγητές. Επιφυλακτικός ήταν και για το άνοιγμα της εστίασης, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν ούτε στις γιορτές. Για το λιανεμπόριο, αποκάλυψε ότι ακόμη η επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας, δεν έχει λάβει τις αποφάσεις της.