ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Μοιράζoυν χριστουγεννιάτικα δώρα στους καναλάρχες

Aπλόχερη στήριξη στους καναλάρχες ενόψει Χριστουγέννων προσφέρει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο Πέτσα που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Μεταξύ άλλων καταργεί εμμέσως το όριο των 400 εργαζομένων ανά κανάλι, ενώ προσφέρει και γενναίες διευκολύνσεις για την αποπληρωμή των αδειών.
Σήμερα ο νόμος Παππά προβλέπει πως ο κάθε τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας.. οφείλει να απασχολεί τουλάχιστον 400 εργαζόμενους με σύμβαση εργασίας. Σύμφωνα όμως με το νομοσχέδιο του Στέλιου Πέτσα για τα ΜΜΕ, πλέον στους 400 εργαζόμενους υπολογίζονται και όσοι έχουν μπλοκάκι, ή εργάζονται σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις αλλά και σε ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής.
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, για την κάλυψη του αριθμού των 400 εργαζομένων, θα μπορούν πλέον να συνυπολογιστούν εργαζόμενοι συνδεδεμένων επιχειρήσεων και εργαζόμενοι ανεξάρτητων εταιριών παραγωγής, με ανώτατο όριο κάλυψης το 30%, δηλαδή τουλάχιστον 120 εργαζόμενοι. Έτσι, ο κάθε τηλεοπτικός σταθμός θα πρέπει να απασχολεί ο ίδιος (μισθολόγιο ή μπλοκάκι) τουλάχιστον 280 εργαζομένους και οι υπόλοιποι έως την συμπλήρωση των 400 να είναι εργαζόμενοι συνδεδεμένων επιχειρήσεων και ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής.
Η κυβέρνηση όμως δεν έμεινε εκεί αλλά σε ρόλο υποκαταστήματος, μοιράζει δεκάδες άτοκες δόσεις στους καναλάρχες για την εξόφληση της άδειας. Έτσι, αντί η καταβολή των 35 εκατ. ευρώ να γίνει σε 10 ετήσιες δόσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα για έως 96 μηνιαίες δόσεις (βλέπε Mega). Για τα υπόλοιπα κανάλια που πήραν άδεια το 2018, οι δόσεις είναι 84.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν πέρασε απαρατήρητη από τον πρώην υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρη Κρέτσος, ο οποίος προχώρησε σε καυστικό σχόλιο στο Twitter. «96 δόσεις για να πάρεις κανάλι. Πραγματικά επιθετικό marketing αυτή η κυβέρνηση».
Για τη δόση του 2020, το νομοσχέδιο Πέτσα προβλέπει ότι από 3,5 εκατ. ευρώ μπορεί να μειωθεί σε 50.000 ευρώ, εάν το κανάλι βεβαιώσει επενδύσεις ύψους 3,45 εκατ. ευρώ εντός του έτους, με υπογραφή ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή. Έκπτωση ούτε λίγο ούτε πολύ 98,6%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αποτελείται από συνολικά 100 σελίδες και 60 άρθρα, θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση για μόλις έξι μέρες.
πηγή: avgi.gr