ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Ποια ιδιωτικά κέντρα σταματούν τα τεστ κορονοϊού


Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ), ενημέρωσε για την απόφαση των ιδιωτικών εργαστηρίων να σταματήσουν τη διενέργεια τεστ κορονοϊού, καθώς, η εκτέλεσή τους, κρίνεται πλέον «ανέφικτη» μετά το πλαφόν στις τιμές που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης..
Τα ιδιωτικά εργαστήρια, εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης, τονίζουν πως προτείνουν εκ νέου τη διενέργεια των test δωρεάν για τους πολίτες μέσω της χρηματοδότησης προγράμματος ΕΣΠΑ από το Ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης για την πανδημία COVID -19. «Η πρόταση αυτή δεν εισακούσθηκε για αυτό και την επαναφέρουμε θέτοντάς την υπόψη των Υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας», σημειώνουν.
Στην ανακοίνωσή του, Ο ΣΙΔΕΙΔΕΛ, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «κατόπιν της ανακοίνωσης διατίμησης για τις εξετάσεις Rapid test, στα 10 ευρώ covid-19 και PCR Covid-19 στα 40 ευρώ», «καθίσταται ανέφικτη η εκτέλεσή τους από τα εργαστήρια μας », κάνοντας μάλιστα λόγο για «απαράδεκτη και ανήθικη» την στοχοποίηση του ιατρικού δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα, και τονίζοντας πως «το συνολικό κόστος εκτέλεσης αυτών των εξετάσεων υπερβαίνει τις τιμές διατίμησης».
Παράλληλα, για το συγκεκριμένο ζήτημα τοποθετήθηκε και η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη ανακοίνωση» από το υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία «στοχοποιεί τα ιδιωτικά εργαστήρια», τα οποία «κατηγορεί για αισχροκέρδεια», ενώ, επισημαίνει συγχρόνως πως, από την στιγμή που η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ήρθε «χωρίς καμία διαβούλευση και κοστολογική ανάλυση της διαδικασίας που απαιτείται για να γίνουν τα τεστ », ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις, προειδοποιώντας για «ολιγοπωλιακές καταστάσεις » εάν «πέσει όλο το βάρος στο Δημόσιο
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σύνδεσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος :
«Κατόπιν της ανακοίνωσης διατίμησης για τις εξετάσεις Rapid test Covid- 19 στα δέκα ευρώ και PCR Covid-19 στα σαράντα ευρώ ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι καθίσταται ανέφικτη η εκτέλεσή τους από τα εργαστήριά μας. H ιατρική πράξη λήψης του ρινοφαρυγγικού και το κόστος εκτέλεσης αυτών των εξετάσεων με την αγορά των αντιδραστηρίων τηρώντας το αυστηρά θεσπισμένο υγειονομικό πρωτόκολλο (εξοπλισμός-στολή -αποκομιδή μολυσματικών -απολύμανση-βιοασφάλεια) υπερβαίνει κατά πολύ τις τιμές διατίμησης.
Επιπλέον θεωρούμε απαράδεκτη και ανήθικη την στοχοποίηση του ιατρικού δυναμικού του ιδιωτικού τομέα ότι κερδοσκοπεί εν μέσω πανδημίας, τη στιγμή που με το ΦΕΚ (848/Β/13.3.2020) και την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) αριθμ. οικ. 1542/2020 «Υλοποίηση μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού», η τιμή της PCR με γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ κυμαίνεται στα 85 ευρώ με επιπλέον χρέωση δειγματοληψίας και τελική τιμή που υπερβαίνει τα 100 ευρώ.
Ως κλάδος έχουμε προτείνει την διενέργεια των test δωρεάν για τους πολίτες μέσω της χρηματοδότησης προγράμματος ΕΣΠΑ από το Ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης για την πανδημία COVID -19. Η πρόταση αυτή δεν εισακούσθηκε για αυτό και την επαναφέρουμε θέτοντάς την υπόψη των Υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας».