ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ ζητά ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ

Aρνείται να παραιτηθεί ο Αθ. Κουτρουμάνος

Kατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής o ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία  ήρε την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο της Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), Αθανάσιο Κουτρουμάνο, μετά την αδράνεια που επιδεικνύει και την.. απροθυμία του να παρέμβει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο για να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να εξασφαλιστεί η πολυφωνία.
«Αίρουμε την εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπό σας», ανέφερε η η Βουλευτής Έβρου και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Ενημέρωσης, Επικοινωνίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, κατηγορώντας τον παριστάμενο πρόεδρο του ΕΣΡ για «απραξία» και «εκκωφαντική αδράνεια» για το γεγονός ότι συστηματικά η πολυφωνία δεν τηρείται. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην «απροκάλυπτη επιβολή σιωπής», μέσω της λίστας Πέτσας.
«Επανερχόμαστε στο αίτημα παραίτησης που είχε βάλει ο Τσίπρας, γιατί και εδώ και έξι μήνες δεν έκαναν τίποτα. Εμείς πολιτικά ζητάμε την παραίτησή του. Εμείς πολιτικά ζητάμε την παραίτησή του. Δεν έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε αντικατάσταση ή να κάνουμε άλλου τύπου παρέμβαση» επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ, με βάση καταγραφές και τεκμηριωμένες μελέτες ως προς την διαχείριση της προβολής και ενημέρωσης των απόψεων και θέσεων των πολιτικών κομμάτων.
Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα εξής:
«Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2019, η ΝΔ δεν απολαμβάνει απλά μια μεγαλύτερη προβολή ως 1ο κόμμα. Έχει σχεδόν αποκλειστική προβολή, σα να μην υπάρχουν άλλα κόμματα στη χώρα. Από τις βουλευτικές εκλογές και μετά, σε 4 από τα 6 κανάλια η δραστηριότητα του κόμματος της συμπολίτευσης και της κυβέρνησης φτάνει αθροιστικά να καταλαμβάνει ακόμα και το 70% του χρόνου των ενημερωτικών καναλιών και των δελτίων ειδήσεων μαζί» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Αυτό το στοιχείο, όπως και τα αντίστοιχα νούμερα για την προβολή των πολιτικών στελεχών των κομμάτων από τις εκλογές και μετά, δικαιώνουν από μόνα τους τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων για συντριπτική μονομέρεια, για σιωπητήριο στις δράσεις και δραστηριότητες των άλλων κομμάτων και βουλευτών τους (αλλά και άλλων στελεχών).
Αυτή η πρακτική των καναλιών ήρθε λίγους μήνες μετά τις εκλογές και η κυβέρνηση με αφορμή την υγειονομική κρίση συνεχίζει να την τρέφει και να την επιβραβεύει. Ταυτόχρονα συντηρείται η σχέση εξάρτησης κυβέρνησης – ΜΜΕ, με τις διάσημες πλέον και εκτός συνόρων Λίστες Πέτσα» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία:

  • Λίστα Πέτσα νο.1 : 11 + 09 εκατ. ευρώ (ΠΝΠ30.03.2020/2020)
  • Λίστα Πέτσα νο.2: 02 εκατ. ευρώ (Κοινή Υπουργική Απόφαση 840/2020)
  • Λίστα Πέτσα νο3: 03 εκατ. ευρώ (ΑΔΑ Ψ72Υ46ΜΓΨ7-ΟΚΨ) καμπάνια για ενημέρωση απόδημων για τις επόμενες εκλογές.
  • Αναμένεται …Λίστα Πέτσα 4…. Ο Μητσοτάκης από το Βήμα της Βουλής ήδη ανακοίνωσε νέα επί πληρωμή καμπάνια για εμβολιασμό.

Αλλά όπως τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, η «εξαγορά ή η πελατειακή σχέση εξάρτησης» δεν ήρθε μόνο με τη μορφή ζεστού χρήματος:

  • Απάλλαξαν τους καναλάρχες από τη φετινή πληρωμή της δόσης για την κατοχή νόμιμης τηλεοπτικής άδειας, συνολικού ύψους 21,5 εκατομμυρίων (ΠΝΠ 75 (ΦΕΚ A 75 - 30.03.2020)
  • Νομοθέτησαν να «εκπίπτει η διαφημιστική δαπάνη που πραγματοποιεί επιχείρηση κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021 […]από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) για το φορολογικό έτος 2020 και κατά εξήντα τοις εκατό (60%) για το φορολογικό έτος 2021…» (Άρθρο 11 του ν. 4728/20)
  • Απαλλάχθηκαν οι μέτοχοι των μέσων ενημέρωσης και των πρακτορείων διανομής Τύπου από την υποβολή πόθεν έσχες. (ν. 4635/2019, Αρ. 157 παρ.5)
Κουτρουμάνος : Δεν παραιτούμαι

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Aθανάσιος Κουτρομάνος, αρνήθηκε να υποβάλλει την παραίτησή του μετά από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κάνει λόγο για αδράνεια και απραξία του ΕΣΡ μπροστά στην εκκωφαντική μονοφωνία, τα fake news και την ελλιπή ενημέρωση των πολιτών από τα ελληνικά κανάλια.
«Δεν πήγα στο ΕΣΡ για να σταδιοδρομήσω. Ούτε μένω για να σταδιοδρομήσω, ούτε θα στεναχωρηθώ εάν ή όταν πάω στο σπίτι μου. Θα παραιτηθώ αν το αρμόδιο θεσμικό όργανο μου κάνει έστω και νεύμα ότι δεν με εμπιστεύεται. Την άλλη μέρα πολύ ευχαρίστως, με το χαμόγελο στα χείλη και με το κεφάλι ψηλά, θα πάω στο σπίτι μου. Επίσης, θα παραιτηθώ εάν εκτιμήσω ότι δεν προσφέρω τίποτα, δεν κάνω τίποτα και πρέπει να φύγω» απάντησε στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ ο Aθανάσιος Κουτρομάνος.
Ο ίδιος παρόλα αυτά παραδέχτηκε ότι το ΕΣΡ διαθέτει ελάχιστο προσωπικό και μηδαμινά περιθώρια παρέμβασης στη μονομερή ενημέρωση.