ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

ΤΑ ΠΙΤΑΝΟΥΜΙ ΟΥΛΟΙ (στην αγκαλίτσα του ΕΟΔΥ…)

Όταν τα επίσημα στοιχεία για τα κρούσματα φέρνουν γυροβολιές

του Χρήστου Ξανθάκη

Η σκηνή είναι από το «Δώρο του Καίσαρα». Από το άλμπουμ του «Αστερίξ», που φέρει τις υπογραφές των Γκοσινύ και Ουντερζό.
Είναι λοιπόν ο αρχηγός Μαζεστίξ και ο νεοφερμένος Ορθοπεδίξ και κάνουνε ντιμπέητ, για το ποιος θα αναλάβει τις τύχες του μικρού γαλατικού χωριού. Και λέει.. ο Μαζεστίξ:
«Τι έκανα για τη βιομηχανία; Μιλάνε οι αριθμοί. Φέτος, 12 αμόνια, πράγμα που αντιπροσωπεύει μια αύξηση 100 % σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο».
Και απαντάει ο Ορθοπεδίξ:
«Οι αριθμοί λένε ό,τι τους πεις»!
Αυτό ακριβώς, δηλαδή, που υποπτευόμασταν όλοι και όλες ότι συνέβαινε με τους «αριθμούς» του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού. Κάπως μας βρώμαγε αυτή το συντριπτικό σουξέ της Ελλαδάρας, που έβαλε κάτω την πανδημία και της άλλαξε βαλβολίνες, λάδια και πετρέλαια. Κάπως μας τσίγκλαγε η υπεροχή της Ψωροκώσταινας σε σχέση με τον κόσμο όλο, κάπως μας παραξένευε που είχαμε αφήσει πίσω μας την υδρόγειο να ρουφάει σκόνη. Και κάπου στην άκρη του μυαλού μας, ξύπναγε ο εφιάλτης των Greek statistics που πρώτος είχε διδάξει ο γίγαντας Χριστοδουλάκης…
Αλλά εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι.
Αλλά εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι.
Αλλά εμείς δεν είμαστε επιστήμονες και επιστήμονες ακόμη να ήμασταν δεν θα είχαμε στα χέρια μας τα στοιχεία. Έστω αυτά που λαμβάνει καθημερινώς η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και δεν κάνει να τα μάθουμε ποτέ, επτασφράγιστο μυστικό ήταν, είναι και θα είναι που θα έλεγε και η Αλεξία Έβερτ.
Οπότε μέναμε με τις υποψίες.
Ώσπου ήρθε ένα δημοσίευμα από την γερμανική εφημερίδα “Die Welt” να βάλει φώκο στον ψυχισμό μας. Ένα άρθρο που αναρωτιόταν αν ήταν πραγματικοί οι αριθμοί της Ελλάδας για τον κορωνοϊό και εξέφραζε αμφιβολίες για το κατά πόσο ευσταθούσαν τα καλά στοιχεία που εμφάνιζε η χώρα μας.
Καμπανάκι πρώτο και ηχηρό, αλλά εντάξει ρε φίλε, έχουν πάψει οι Γερμανοί να είναι φίλοι μας, φίλοι μας ήταν μόνο όταν ο Σόιμπλε κοπάναγε τον Τσίπρα, τώρα είναι κακοί και πρόστυχοι και ζηλεύουν το σαξές στόρυ μας.
Πάει καλά λοιπόν, δεν το κάνουμε θέμα…
Ώσπου ήρθε προχτές το «Βήμα» με ρεπορτάζ που έφερε τον τίτλο πυρκαγιά:
«Αδύναμος κρίκος ο ΕΟΔΥ – Κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας».
Και σημείωνε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η δυσφορία των Τσιόδρα – Χαρδαλιά οφείλεται στο γεγονός ότι η υποστήριξη που παρέχεται από τον ΕΟΔΥ χαρακτηρίζεται από μόνιμα κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία, που ενδεχομένως να αποδειχτούν κρίσιμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Ακολούθησαν διαψεύσεις, ανακοινώσεις, καταγγελίες, ούτε στο γάμο του Κουτρούλη τέτοια χλαπαταγή.
Κράταγε όμως ακόμη το κάστρο, μιας και μόνο οι δημοσιογράφοι δείχνανε με το δάχτυλο και στο κάτω κάτω της γραφής ποιος τους γράφει τους δημοσιογράφους;
Ώσπου ήρθε χτες η κορυφαία λοιμωξιολόγος Αθηνά Λινού να βάλει μπουρλότο, λέγοντας:
«Στα τεστ κορονοϊού προστέθηκε μία ανισότητα: μπορούσαν να κάνουν μόνο όσοι είχαν τα χρήματα. Το ίδιο συνεχίζεται και αυτήν τη στιγμή. Επίσης, υπήρχε ανακρίβεια όσον αφορά στα κρούσματα. Μετράμε τα κρούσματα μόνο σε μία κοινωνικοοικονομική ομάδα. Για τους υπόλοιπους δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα. Δεν με πείθει αν είχαν ή όχι προβλήματα στα ένα από τα δύο αρχεία. Σημασία έχει ότι δεν έχουμε στοιχεία».
Κι εδώ αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες είναι που επιστρέφουμε στον Ορθοπεδίξ και στο απόφθεγμά του:
«Οι αριθμοί λένε ο,τι τους πεις»!
Σωστό, δεν λέω, αλλά δεν έχουμε να κάνουμε με κόμικς.
Έχουμε να κάνουμε με πανδημία, με δυστυχία, με ανθρώπινες ζωές.
Με ανθρώπινες ζωές, επαναλαμβάνω.
Οπότε, ρωτάω κι εγώ με το φτωχό μου το μυαλό:
Θα αναλάβει κανείς την ευθύνη για το μπάχαλο ή θα αρκεστούμε για μια ακόμη φορά να κάνουμε τους ανήξερους, μέχρι να περάσει η μπόρα και να ξεχαστούν τα κορόιδα οι Έλληνες και οι Ελληνίδες;

Y.Γ.: Είχαμε εισαγγελική παρέμβαση για τα δημοσιεύματα. Για να δούμε τι θα προκύψει.

- από το newpost.gr