ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Μ. Κάτσης: «Νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ, απαξίωση και στο βάθος ιδιωτικοποίηση»

Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μάριος Κάτσης, από τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου κατά τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, τοποθετήθηκε επί της Τροπολογίας για τα ΕΛΤΑ που κατατέθηκε ως ολόκληρο νομοσχέδιο που αφορά κάθε νομό της χώρας και χιλιάδες εργαζομένους, εντός.. άσχετου νομοσχέδιου για το λαθρεμπόριο, εν κρυπτώ και χωρίς διαβούλευση με κανέναν.
Ο Μάριος Κάτσης τόνισε ότι η τροπολογία αναδιαρθρώνει εκ βάθρων τα ΕΛΤΑ, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να την καταψηφίζει καθώς η κυβέρνηση, σε συνέχεια των ανακοινώσεων του υπουργικού συμβουλίου, έρχεται να παρουσιαστεί ως δήθεν «σωτήρας», τη στιγμή που:
  • Μετατρέπει άμεσα τα ΕΛΤΑ σε ιδιωτικό μαγαζί με πολιτικά διορισμένη διοίκηση που παρακάμπτοντας τη νομοθεσία του Δημοσίου και του ΑΣΕΠ, θα κάνει ό,τι θέλει, σε προσλήψεις, απολύσεις, συμβάσεις ανάθεσης έργων και υπηρεσιών, εκβιαστικές μετακινήσεις προσωπικού. Ένα όργιο παλαιοκομματισμού και κομματικού πελατειασμού, με μετακλητούς και με την πλειοψηφία των στελεχών να είναι πλέον εξωτερικοί. «Όλο αυτό το ονομάζετε κατ’ευφημισμόν ενίσχυση της Εταιρικής Διακυβέρνησης! Της κομματικής διακυβέρνησης μάλλον θέλετε να πείτε», «μοιάζει σαν να δίνετε σπίρτα σε έναν πυρομανή, σε ένα ξερό χωράφι, καλοκαίρι με καύσωνα. Είναι απολύτως προφανές ότι θα πάρει φωτιά!», τόνισε χαρακτηριστικά.
  • Προετοιμάζει την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ , όπου η εταιρία καθαρή πλέον από χρέη με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών, θα παραδοθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα, καθώς τα αναδιαρθρώνει πλήρως, με ένα σκληρά νεοφιλελεύθερο μοντέλο συρρίκνωσης υπηρεσιών, μεταβολής εργασιακών σχέσεων, κατάργησης στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με τη λογική του μαστίγιου και καρότου για νυν και μέλλοντες εργαζόμενους. Μια πραγματική εργασιακή γαλέρα.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω, κατηγόρησε τη ΝΔ, λέγοντας: «Αφού τα απαξιώσετε τελείως, τότε η ιδιωτικοποίηση θα έρθει σαν ώριμο φρούτο! Παλιά μου τέχνη κόσκινο! Ακολουθείτε το μοντέλο της ΔΕΗ».
Ταυτόχρονα, οι νεοφιλελεύθεροι της κυβέρνησης παίρνουν ένα σκληρό μάθημα, καθώς προστρέχουν στην κρατική παρέμβαση παρέχοντας ρευστότητα στα ΕΛΤΑ μέσω του κρατικού προϋπολογισμού με 240εκ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται και η αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας που πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε και απόδωσε 90 εκατ. ευρώ, πέραν των 45 εκατ. ευρώ οφειλών που έλαβαν επί ΣΥΡΙΖΑ τα ΕΛΤΑ από άλλους φορείς. Καταρρέει, έτσι, με πάταγο η ιδεοληψία τους ότι όλα τα ρυθμίζει το «αόρατο χέρι της αγοράς», ενώ η κυβέρνηση καθυστέρησε ήδη 7 μήνες να εκμεταλλευθεί τη χαλάρωση του πλαισίου περί κρατικών ενισχύσεων που παρείχε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφερόμενος στα στοχευμένα, και όχι οριζόντια, προγράμματα εθελουσίας εξόδου που νομοθετούνται, ο Μάριος Κάτσης εκτίμησε ως υπερφιλόδοξο τον στόχο των 2000 εργαζομένων και εκτίμησε ότι θα υλοποιηθούν σε ένα εκβιαστικό πλαίσιο, χωρίς να διευκρινίζονται οι όροι και τα εκτιμώμενα αποτελέσματα στο μισθολογικό κόστος.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Μάριος Κάτσης έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» να μην κλείσει κανένα κατάστημα των ΕΛΤΑ στην Επικράτεια σε κάθε σημείο της χώρας, σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές που βλέπουν τη μια μετά την άλλη υπηρεσίες να φεύγουν και να παραμείνει η καθολική ταχυδρομική υπηρεσία σε προσιτές τιμές, να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται οι πολίτες που παίρνουν από τον ταχυδρόμο τη σύνταξη, τους λογαριασμούς, τις επιστολές.
Τέλος, επανέλαβε για μια ακόμα φορά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τα ΕΛΤΑ, τις οποίες αγνοεί η ΝΔ, καθυστερώντας εγκληματικά, εδώ και 1,5 χρόνο που είναι στην κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πιστεύει ότι τα ΕΛΤΑ, μαζί με τα ΕΛΤΑ courier θα μπορούσαν να μετατραπούν σε έναν βιώσιμο οργανισμό υπό δημόσιο έλεγχο, έπειτα από λελογισμένες παρεμβάσεις στα λειτουργικά κόστη και σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις, σε συμφωνία με τους εργαζομένους, με ψηφιακό μετασχηματισμό για τον οποίο η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχασε σημαντικά κονδύλια ΕΣΠΑ, αλλά και με την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του πολύ μεγάλου δικτύου καταστημάτων με συνδυασμένες υπηρεσίες αλληλογραφίας, δέματος ηλεκτρονικού εμπορίου και ταχυμεταφορών, κερδοφόρου παροχής ενέργειας που καταργήθηκε επί ΝΔ προς όφελος ιδιωτών ανταγωνιστών.