ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Δημοσκόπηση Mega: Πώς κρίνονται κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ - Τι λένε για κορονοϊό – Πόση είναι η διαφορά

Την αγωνία της κοινής γνώμης για την εξέλιξη της κρίσης του κοροναϊού, αλλά και για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αποτυπώνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Σχετικά με την αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού οι θετικές γνώμες βαίνουν συνεχώς μειούμενες ενώ αντίστοιχα οι αρνητικές ανεβαίνουν. 
Η δημοσκόπηση που..

παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Ράνια Τζίμα, καταγράφει επίσης, τη διατήρηση της  διαφοράς στην πρόθεση ψήφου, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα λαμβάνει ποσοστό 37,5%, μειωμένο κατά 0,2 μονάδες σε σύγκριση με την έρευνα του περασμένου Ιουνίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει την όποια φθορά ή κόπωση της κυβέρνησης. Λαμβάνει ποσοστό 20%, μόλις 0,7 μονάδες υψηλότερο από τον Ιούνιο. Η διαφορά βρίσκεται στις 17,5 μονάδες.
Την τρίτη θέση, με χαμηλά ποσοστά, 5,4% (από 5,2% τον Ιούνιο), παίρνει το Κίνημα Αλλαγής ενώ τέταρτο είναι το ΚΚΕ με 4,6%.
Η Ελληνική Λύση εμφανίζει εντυπωσιακή άνοδο, στο 4,5% από 2,9%, ενδεχομένως γιατί κερδίζει από τους «αρνητές» του κοροναϊού και από την αναζωπύρωση των εθνικών θεμάτων.
Ακολουθεί το ΜΕΡΑ25 με 2,7% ενώ με 1,2% έχει παρουσία και το κόμμα Ελληνες του πρώην χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη.
Στη δημοσκόπηση που ήταν τηλεφωνική, πήραν μέρος 1.202 άτομα και την παρουσίασε ο πρόεδρος της Metron, Στράτος Φαναράς.

Ενδιαφέρον έχουν οι εκτιμήσεις των πολιτών για τα βασικότερα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Μάλιστα, η κοινή γνώμη  σε ποσοστό 46% θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ ένα 41% λέει προς τη λάθος κατεύθυνση.

Απογοητευμένοι είναι πολίτες από την προσωπική τους κατάσταση. Το 41% λέει ότι είναι ίδια με ένα χρόνο πριν, το 40%, δηλαδή 4 στους 10 πιστεύουν ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση και μόλις 19% δηλώνουν καλύτερα.

Κοροναϊός και οικονομία

Σημαντικότερο πρόβλημα για 1 στους 3 πολίτες (33%) είναι η ιατρική περίθαλψη – Επιδημία του κοροναϊού ενώ το 28% δηλώνει ότι είναι η οικονομία.

Το 11% απαντά σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι η εξωτερική πολιτική, το 9% η ανεργία και μόλις το 7% το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Ενδεχομένως οι μηδενικές ροές να συμβάλουν σ’ αυτό το ποσοστό αν και υπήρξε η κρίση με τη φωτιά στην Μόρια.



Αξιολόγηση της κυβέρνησης

Τα νέα για την κυβέρνηση δεν είναι τόσο καλά καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, το 52% εκφράζεται θετικά για το έργο που συντελείται. Το 38% λέει ότι είναι αρνητικό ενώ το 8% λέει ούτε το ένα ούτε το άλλο.Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογείται θετικά ως προς την άσκηση των καθηκόντων του σε ποσοστό 58% ενώ το 34% τον αξιολογεί αρνητικά. Πάντως σχετικά με την αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού οι θετικές γνώμες βαίνουν συνεχώς μειούμενες ενώ αντίστοιχα οι αρνητικές ανεβαίνουν 

Για μάσκα, εμβόλιο, μετάληψη

Στο θέμα των ημερών, το 81% των πολιτών λέει ότι η μάσκα προστατεύει από τη διάδοση του κοροναϊού, αλλά υπάρχει κι ένα 17% που δεν το πιστεύει.

Το 59%, δηλαδή 6 στους 10 λένε ότι αν υπάρξει εμβόλιο θα πρέπει να το κάνουμε, αλλά υψηλό είναι το ποσοστό, 35% (δηλαδή ένας στους 3) που λένε ότι δεν πρέπει.

Τέλος το 70%, δηλαδή 7 στους 10 διαφωνούν ότι δεν κολλάει ο κοροναϊός με τη θεία λειτουργία. Αλλά ένα 22% πιστεύει ότι δεν κολλάει.

Δημοφιλίες πολιτικών

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου απολαμβάνει ευρείας αποδοχής. Το 62% έχει θετική γνώμη γι’ αυτήν και το 27% αρνητική. Μάλιστα οι θετικές γνώμες ανέβηκαν 8 μονάδες από τον Ιούνιο.

Ως προς τις δημοφιλίες πολιτικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο δημοφιλής με θετικές γνώμες σε ποσοστό 61% και αρνητικές 37%. Ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά με 38% θετικά αλλά 57% αρνητικές, ο Αλέξης Τσίπρας με 35% θετικές και 62% αρνητικές.

Τελευταίος ο Κ. Βελόπουλος με 73% αρνητικές γνώμες.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός προκρίνεται ο Κ. Μητσοτάκης με 47%, 30 μονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα (17%). Κανένας από τους πολιτικούς αρχηγούς λένε 2 στους 10 πολίτες.