ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Λινού: Είμαστε σε επικίνδυνη καμπή

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, κα Αθηνά Λινού, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Ζούμε Αληθινά» με το δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Αναφερόμενη στην αυξητική τάση των κρουσμάτων στην Αττική.. Τα δεδομένα αλλάζουν, υπάρχει μια μικρή αναλογικά αλλά αυξητική τάση αντί να υπάρξει σταθεροποίηση και μείωση των κρουσμάτων. Είμαστε σε μια επικίνδυνη καμπή γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι αν θα έχουμε υπερφόρτωση των νοσοκομειακών κλινών και των ΜΕΘ, μας ενδιαφέρει να μειωθούν αμέσως τα κρούσματα γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση.

Για την αύξηση των διασωληνωμένων
 Η διασωλήνωση συνήθως είναι αποτέλεσμα των κρουσμάτων, ένα ποσοστό των ανθρώπων που θα νοσήσουν θα οδηγηθούν στη διασωλήνωση. Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να έχουμε και άλλες μονάδες αλλά αυτό είναι η ιατροκεντρική άποψη. Δηλαδή οι γιατροί έχουν συνηθίσει ιδιαίτερα στο δυτικό σύστημα δημόσιας υγείας να πιστεύουμε ότι πρέπει να σώσουμε όλους τους ανθρώπους και αυτό είναι το σωστό αλλά να μην σκεφτόμαστε ότι πρέπει να προλάβουμε τη νόσο και αυτό είναι χαρακτηριστικό από τις ειδικότητες που έχουμε στη χώρα μας. Έχουμε μεγάλο αριθμό εξαιρετικών ειδικευμένων γιατρών σε όλες τις ειδικότητες και ανύπαρκτη ουσιαστικά την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Δηλαδή δεν έχουμε γενικούς γιατρούς, δεν έχουμε γιατρούς εργασίας, δεν έχουμε κοινωνικούς γιατρούς πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ασκήσουμε πρόληψη οι γιατροί και δεν πιστεύουμε στην πρόληψη οι γιατροί.

Μέτρα και επίδομα για τους εργαζόμενους
Πιστεύω ότι αν δεν πάρουνε επιπλέον μέτρα, σοβαρά μέτρα, και αν δεν διευκολύνουμε τους ανθρώπους να τα εφαρμόσουν γιατί μπορεί να παίρνουμε ένα μέτρο το οποίο να είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί. Για παράδειγμα όπου έχουμε καταυλισμούς, όπου έχουμε αστέγους, όπου έχουμε φυλακές, όπου έχουμε γηροκομεία και δεν το κάνουμε πολύ εύκολο για τους εργαζόμενους εκεί να τηρούν μέτρα, μπορεί να υπήρξαν εργαζόμενοι οι οποίοι ήταν ημερομίσθιοι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν πρακτικά να πουν «σήμερα δεν πάω στη δουλειά γιατί έχω δέκατα», γιατί δεν θα έχουν μετά φαγητό για την οικογένειά τους. Αν υπήρχε ένα επίδομα ότι άπαξ και είσαι ωρομίσθιος, δεν είσαι δημόσιος υπάλληλος και έχεις συμπτώματα, σου γίνεται αμέσως το τεστ και την ίδια μέρα αναλαμβάνει η πολιτεία να σου καλύψει το δεκαπενθήμερο καραντίνας που θα χρειαστεί τότε θα έτρεχαν οι άνθρωποι να κάνουν τεστ.

Αναφορικά με τα πολλαπλά κρούσματα στους οίκους ευγηρίας
 Ή τα πρωτόκολλα δεν τηρούνται ή δεν έχουν γίνει κατανοητά. Μη ξεχνάμε ότι σε όλες τις δομές πολλοί από τους εργαζόμενους σε χαμηλής ιεραρχίας θέσεις μπορεί να είναι αλλοδαποί, μπορεί να είναι ανθρωποι που έχουν χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο, όλοι αυτοί οι ανθρωποι αν δεν εκπαιδευτούν σωστά και χωρίς φόβο από ψυχολόγους, από κοινωνικούς λειτουργούς και όχι να πάρουν ένα χαρτί που να λεει αυτό πρέπει να κάνεις, αν δεν κάνουν και πρακτική στην εφαρμογή των μέτρων δεν φταίνε οι άνθρωποι. Πρέπει να υπάρξει καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και μείωση των αποστάσεων είτε στα σχολεία είτε στους χώρους εργασίας ή στα ΜΜΜ. Θεωρώ παράλογο να μην υπάρχει μάσκα στο προαύλιο.