ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Μπλόκο στο διορισμό της Ζαρούλια (της Χρυσής Αυγής) στη Βουλή

Μετά τον σάλο ψάχνουν τρόπο να ακυρώσουν τον διορισμό

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε ο διορισμός της υπόδικης χρυσαυγίτισσας Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή σε θέση μετακλητού υπαλλήλου.
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος δικαιούται, βάσει κανονισμού, ως αρχηγός κόμματος που έχει περάσει από τη Βουλή να.διατηρεί πολιτικό γραφείο..

στο κοινοβούλιο και αντίστοιχες θέσεις μετακλητών υπαλλήλων. Έτσι, έσπευσε να διορίζει τη σύζυγό του λίγες μέρες πριν την απόφαση του δικαστηρίου για την εγκληματική οργάνωση. Mετά το σάλο που προκλήθηκε το μεσημέρι  και τις σφοδρές αντιδράσεις από σχεδόν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα η κυβέρνηση ήρθε σε δύσκολη θέση και έσπευσε να μπλοκάρει τον διορισμό της Ζαρούλια.
Είχε προηγηθεί η απόφαση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, που αν και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί καθώς όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα από τον ίδιο, η Ελένη Ζαρούλια «δεν πρόκειται να αναλάβει υπηρεσία και να εκδοθεί πράξη ανάληψης καθηκόντων».

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας μετά τον σάλο ανέφερε:
«Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, πρώην Πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων δικαιούνται έναν μετακλητό υπάλληλο της επιλογής τους. Το δικαίωμα αυτό έληγε με το πέρας της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου. Με τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής της 26ης/2/2019, το δικαίωμα αυτό παρετάθη και κατά την τρέχουσα βουλευτική περίοδο», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής και προσθέτει ότι «είναι αυτονόητο ότι μετά την δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου θα δρομολογηθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής». Παράλληλα, διευκρινίζει ότι η Ελένη Ζαρούλια «δεν πρόκειται να αναλάβει υπηρεσία και να εκδοθεί πράξη ανάληψης καθηκόντων».

Προηγουμένως:
«Η σημερινή απόφαση του κ. Τασούλα για το διορισμό της Ελένης Ζαρούλια στην Ελληνική Βουλή σε θέση μετακλητού υπαλλήλου προξενεί έκπληξη σε κάθε δημοκρατικό πολίτη και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως σημειώνει, «η ελληνική κοινωνία αναμένει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου τη δικαστική απόφαση που θα οδηγήσει στο οριστικό τέλος τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος το γνωρίζει αυτό και προσπαθεί απεγνωσμένα να βολέψει τους δικούς του ανθρώπους. Παραμένει, όμως, ως ερώτημα ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να προχωρήσει τώρα σε αυτή την ενέργεια» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Κύκλοι του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα αναφέρουν ότι με βάση τον Κανονισμό της Βουλής τα πρώην κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν τον διορισμό μετακλητού υπαλλήλου. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της ΧΑ ζήτησε να αρθεί ο διορισμός του προηγούμενου μετακλητού που είχε, και ζήτησε τον διορισμό της κας Ζαρούλια. Όσο για το χρόνο (διορισμού), ανέφεραν πως προ ολίγων ημερών έκανε τη σχετική αίτηση ο Ν. Μιχαλολιάκος.
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τονίζει ότι «η απάντηση του κ. Τασούλα δείχνει ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν έχει κατανοήσει τι έκανε. Καμία διαδικαστική δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει δεκτή για την πολιτική επιλογή του με τον διορισμό της κα Ζαρούλια, ηγετικού στελέχους των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, πέντε μέρες πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Αναρωτιόμαστε αν τουλάχιστον ο Κ. Μητσοτάκης κατανοεί το πολιτικό σφάλμα που αδυνατεί να κατανοήσει ο κ. Τασούλας ή επικροτεί την απόφαση του».
«Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης για τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, η απόφαση του προέδρου της Βουλής να διορίσει, ως μετακλητή υπάλληλο της Βουλής, την πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και μάλιστα υπόδικη, Ελ. Ζαρούλια, προκαλεί την οργή κάθε λαϊκού ανθρώπου, νέου και νέας, κάθε δημοκράτη και πάνω απ' όλα των θυμάτων της ναζιστικής βίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και συμπληρώνει: «Κανένας κανονισμός της Βουλής και καμιά διαδικασία δεν πρέπει να γίνει το άλλοθι για τέτοιες απαράδεκτες αποφάσεις, που πρέπει εδώ και τώρα να ανακληθούν, μαζί με την κατάργηση του επίμαχου άρθρου του κανονισμού της Βουλής».
«Αδιανόητη και εξοργιστική» χαρακτηρίζει το ΜέΡΑ 25 την απόφαση του προέδρου της Βουλής να αποδεχθεί τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια. «Η απόφαση αυτή του κ. Τασούλα είναι αδιανόητη και εξοργιστική για κάθε πολίτη, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή λαμβάνεται σε μια τέτοια συγκυρία. Λίγες μόλις ημέρες πριν από την έκδοση της απόφασης για την Χρυσή Αυγή ο πρόεδρος της Βουλής αποδέχεται τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια, συζύγου του επικεφαλής της ναζιστικής συμμορίας, ως μετακλητής υπαλλήλου της Βουλής στον Νίκο Μιχαλολιάκο» αναφέρει το ΜέΡΑ 25.