ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων - Αφιέρωμα στην ΕΡΤ2

Tην Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

 Η ΕΡΤ2, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020, στο πλαίσιο της ενότητας «Μια μέρα για όλο τον κόσμο», μεταδίδει, στις 21:00, το επετειακό ντοκιμαντέρ «4/10: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων» και στις 22:00, την ξένη ταινία «Λευκός Θεός»..

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
«4/10: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων»
Α΄ τηλεοπτική μετάδοση

Για κάποιους, τα ζώα δεν είναι παρά ένα «αξεσουάρ». Ίσως ένα δώρο Χριστουγέννων, κάτι μικρό και μαλλιαρό, που μεγάλωσε κι έμεινε κοντά τους – πάλι καλά, πάντως, επειδή θα μπορούσε να αθροιστεί στον ήδη τεράστιο αριθμό αδέσποτων, που περιπλανώνται στους δρόμους.
Για άλλους, τα ζώα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή τους. Στην περίπτωση ατόμων με ειδικές δεξιότητες, μπορεί να λειτουργούν ως αρωγοί της καθημερινότητάς τους, ως προσωπικοί βοηθοί. Το επεισόδιο αποδίδει φόρο τιμής στα ζώα μέσα από τρεις ιδιαίτερες ιστορίες.
Ανιχνεύει τη συμβολή της Μάγιας, του σκύλου-θεραπευτή, στη ζωή του Αλέξανδρου, ενός δεκάχρονου παιδιού στο φάσμα του αυτισμού. Η σχέση που δημιουργεί με το ζώο, τον βοηθά στη συγκέντρωση, ενισχύει την αυτοπεποίθησή του και καλλιεργεί την επικοινωνία.
Στο δύσκολο πλαίσιο που ορίζει ο αστικός ιστός για τους περισσότερους, ο ουρανός φαντάζει η ιδανική διέξοδος –έστω και «δι’ αντιπροσώπων»! Ο Μιχάλης και ο Σάκης αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο από τη ζωή τους για να φροντίσουν με αμέριστη αγάπη τα περιστέρια τους: διαμόρφωσαν τις ταράτσες τους κατάλληλα, νοιάζονται για τον καιρό, περιμένουν με ανυπομονησία τα πιτσούνια να γεννηθούν, δεν παραλείπουν τις βιταμίνες τους… Όλα, με μοναδικό αντάλλαγμα να τα δουν να ξεχύνονται στον ορίζοντα και να ταξιδεύει μαζί μ' αυτά η ματιά τους.
Κάποιοι άλλοι, πήραν τη μεγάλη απόφαση να φύγουν από την πόλη. Μαζί με τα τρία τους παιδιά, η Μαρία και ο Γιώργος ακολουθούν ένα διαφορετικό μοντέλο ζωής, με τα ζώα να πρωταγωνιστούν. Οι αγγλονουβιανές γίδες, το άλογο, τα σκυλιά, οι κότες, οι χήνες… όλα παρόντα, από την «καλημέρα» ώς την «καληνύχτα». Σχεδόν ισότιμα μέλη της οικογένειας. Οι μεν να φροντίζουν τους δε. Τα ζώα θα προσφέρουν απλόχερα ό,τι ορίστηκε από τη φύση, οι άνθρωποι θα τα ανταμείψουν με την αγάπη, τον σεβασμό, το μοίρασμα του χρόνου –όπως ακριβώς τους αρμόζει.
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου
Διεύθυνση παραγωγής: Ραχήλ Μανουκιάν
Διεύθυνση φωτογραφίας: Ιωάννα Τσουκαλά
Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου
Αρχισυνταξία: Βάσω Χρυσοστομίδου
Έρευνα: Καλλιόπη Παναγιωτίδου
Μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Κωνσταντούρου
Εταιρεία παραγωγής: DOC3


ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ
«Λευκός Θεός»
(White God / Fehér Isten)

Αλληγορικό κοινωνικό δράμα με στοιχεία θρίλερ, συμπαραγωγής Ουγγαρίας-Γερμανίας-Σουηδίας 2014.
Σκηνοθεσία: Κορνέλ Μουντρούτσο.
Σενάριο: Κορνέλ Μουντρούτσο, Βικτόρια Πετράνι, Κάτα Βέμπερ.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Μαρτσέλ Ρεβ.
Μοντάζ: Ντάβιντ Γιάντσο.
Μουσική: Άσερ Γκόλντσμιντ.
Παίζουν: Ζόφια Πσότα, Σάντορ Ζότερ, Λίλι Μονόρι, Σάμπολκς Τουρότσι, Λίλι Χόρβατ, Λάζλο Γκάλφι, Έρβιν Νάγκι.
Διάρκεια: 113΄
Υπόθεση: Η δεκατριάχρονη Λίλι είναι ένα κορίτσι που κατοικεί στη σύγχρονη Βουδαπέστη. Ζει με τη μητέρα της, τον πατριό της και τον αγαπημένο της σκύλο, τον Χάγκεν. Όταν οι κηδεμόνες της θα χρειαστεί να λείψουν σε ταξίδι για δουλειές, η Λίλι αναγκάζεται να μείνει με τον πατέρα της, έναν κτηνίατρο παραιτημένο και κακόκεφο. Ο μπαμπάς δεν θέλει τον Χάγκεν στο σπίτι του. Κι όταν καλείται να πληρώσει έναν ειδικό φόρο που επέβαλε η κυβέρνηση σε όσους φροντίζουν ημίαιμα αντί για καθαρόαιμα, αποφασίζει να εγκαταλείψει το σκύλο στο δρόμο προς μεγάλη απογοήτευση και πίκρα της Λίλι. Η δεκατριάχρονη, απελπισμένη, αναζητεί παντού το σκύλο της για να τον σώσει.
Ο Χάγκεν επίσης, προσπαθεί απεγνωσμένα να επιστρέψει στο σπίτι και στη Λίλι. Παλεύοντας να επιβιώσει, ο Χάγκεν γρήγορα συνειδητοποιεί πως δεν είναι όλοι οι καλύτεροι φίλοι ενός σκύλου. Περιπλανώμενο στους δρόμους, το πρώην κατοικίδιο πέφτει σε κακοτοπιές και σε μια σειρά από επικίνδυνες καταστάσεις. Αρχικά τον εκμεταλλεύεται ένας ζητιάνος και στη συνέχεια «κρατείται» από έναν εκπαιδευτή σκύλων που θέλει να τον χρησιμοποιήσει σε κυνομαχίες. Σύντομα όμως, ο Χάγκεν ξεφεύγει και εντάσσεται σε μια ομάδα αδέσποτων σκυλιών.
Εβδομάδες αργότερα, η Λίλι αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να βρει τον Χάγκεν. Είναι πολύ απογοητευμένη, από την άλλη μεριά όμως, προσπαθεί να συγκεντρωθεί στις προετοιμασίες για την ετήσια συναυλία της ορχήστρας που συμμετέχει και να διασκεδάσει σαν κανονική έφηβη.
Όταν ο Χάγκεν πιάνεται στα δίχτυα του μπόγια, το μέλλον του μοιάζει πιο ζοφερό από ποτέ. Όμως, αυτός και οι υπόλοιποι σκύλοι θ’ αδράξουν την ευκαιρία να δραπετεύσουν και να εξεγερθούν εναντίον της ανθρωπότητας. Η εκδίκησή τους θα είναι ανελέητη. Η θαρραλέα Λίλι, ίσως είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να σταματήσει αυτόν τον απροσδόκητο πόλεμο ανάμεσα στον άνθρωπο και το σκύλο.
Η έκτη μεγάλου μήκους ταινία του Κορνέλ Μουντρούτσο, «Λευκός Θεός», είναι μια ιστορία προειδοποίησης στις σχέσεις μεταξύ «ανώτερων» και «κατώτερων» πλασμάτων. Ουσιαστικά είναι ένας ύμνος κατά της καταπίεσης και της διεκδίκησης της ατομικής αξιοπρέπειας και ελευθερίας, με παράλληλα συμβολικά νοήματα.
Η ταινία έχει αποσπάσει 7 βραβεία και 20 υποψηφιότητες. Μεταξύ αυτών, το φιλμ κέρδισε το Βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο 67ο Φεστιβάλ Καννών 2014, ενώ αποτέλεσε και την ταινία έναρξης του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης 2014. Παράλληλα, ήταν και η επίσημη πρόταση της Ουγγαρίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας του 2015.