ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Ν. Φίλης: Δίκαια τα αιτήματα των μαθητών, να ζητήσει συγγνώμη η Κεραμέως

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως άσκησε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία και τις καταλήψεις.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή, ο Ν. Φίλης τόνισε πως «η κυβέρνηση κατάφερε γρήγορα να δημιουργήσει αγωνία στα παιδιά,.. που έχει να κάνει με την κατάσταση στην εκπαίδευση αλλά και την υγειονομική ανασφάλεια. Είναι δίκαια τα αιτήματα των παιδιών. Το πώς κινητοποιούνται είναι δικό της θέμα. Δεν είναι υπόθεση κανενός να τους κανακεύει, ούτε να τους εκφοβίζει».
«Αν ήμουν σήμερα υπουργός Παιδείας, θα ζητούσα συγγνώμη που άφησα τα σχολεία ανοχύρωτα απέναντι στον ιό, θα έλεγα ότι έχουν δίκιο στην αραίωση του μαθητικού πληθυσμού που είναι ρεαλιστικό σε ένα βαθμό. Το να λέει χθες το υπουργείο Παιδείας ότι μόνο 1.800 τμήματα έχουν 27 παιδιά δεν είναι απάντηση. Δηλαδή 40.000 παιδιά τα αφήνουν στιβαγμένα σε αίθουσε 25-30 τ.μ., αυτό είναι σοκαριστικό. Δεν υπήρξε μέριμνα από την κυβέρνηση, δεν έψαξε το θέμα, δεν κάνει προσλήψεις εκπαιδευτικών, κάνει λιγότερες από πέρυσι» είπε ο Νίκος Φίλης και συνέχισε:
«Υπάρχουν χρήματα. Υπάρχει το Ταμείο Ανασυγκρότησης που δίνει χρήματα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έχει καταργηθεί η υποχρέωση του 3% πλεόνασμα και έχει 37 δισ. ευρώ που άφησε προίκα στον ελληνικό λαό ο ΣΥΡΙΖΑ με το απόθεμα που συγκέντρωσε. Τα λεφτά τα φυλάει για άλλα πράγματα, όχι για εκεί που θα πιάσουν τόπο, στην Υγεία και την Παιδεία. Θα τα δώσει στα Rafale, στους φίλους και στις μεγάλες επιχειρήσεις. Υπάρχουν ταξικά προκρίματα και αυτό το διαισθάνονται τα παιδιά που κατεβαίνουν στους δρόμους».
Σχετικά με τις καταλήψεις, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά με υγειονομική ασφάλεια. Διάλογος δεν υπάρχει, τα συκοφάντησαν στην αρχή ότι κατεβαίνουν στους δρόμους χωρίς μάσκες ενώ κατεβαίνουν με μάσκες».
Για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για απουσία σε όσους συμμετέχουν στις καταλήψεις, ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι «η πολιτική Κεραμέως και της κυβέρνησης έκλεισε τα σχολεία. Χθες έφαγε κάποια "μπατσάκια" η υπουργός. Αδιαφορία για την υγεία παιδιών και εκπαιδευτικών και για τη λειτουργία των σχολείων».
«Εμείς λέγαμε να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο με την εμπειρία του καλοκαιριού. Σήμερα η κουβέντα δεν είναι κατόπιν εορτής, είμαστε μπροστά σε επιδείνωση της επιδημίας. Τώρα πρέπει να δούμε σε κάθε δήμο, με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και των αρχών αν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις» είπε ο κ. Φίλης και κατέληξε:
«Αν η κυβέρνηση δεν μιλήσει καθαρά ότι θα προχωρήσει σε τάξεις με λιγότερα παιδιά, εναλασσόμενες βάρδιες, προσλήψεις και αύξηση χρημάτων στην Παιδεία, δεν μπορεί να πείσει τα παιδιά. Όχι να τους κουνάει το δάχτυλο ότι θα τα τιμωρήσει με μαθήματα τα Σάββατα και τις αργίες».