ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Οι επιστήμονες ήταν αντίθετοι με το άνοιγμα των σχολείων με 25 μαθητές

«Αυτό δεν γίνεται», ήταν η απάντηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, που ζήτησε πρωτόκολλα για άνοιγμα των σχολικών μονάδων με τον τρόπο που έγινε... Σε ποιους άλλους τομείς δεν εισακούστηκε η υγειονομική επιτροπή του Σωτήρη Τσιόδρα;

του Βασίλη Σκουρή

Τα 150 φτάνουν τα σχολεία που από την έναρξη της νέας περιόδου, από τον Σεπτέμβριο, έχουν «χτυπηθεί» από τον κορονοϊό. Τα άσχημα νέα επαναφέρουν στην επικαιρότητα τον τρόπο που άνοιξαν τα σχολεία, με τους πολλούς μαθητές στα τμήματα, με κακές υποδομές, με σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, με μη πλήρη πρωτόκολλα υγιεινής.
Η απόφαση για άνοιγμα..

των σχολείων ακόμα και με 25-27 μαθητές ανά τάξη, ωστόσο, δεν ήταν της επιτροπής των επιστημόνων υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά της ίδιας της υπουργού Παιδείας. Η επιτροπή πρότεινε το άνοιγμα των σχολείων με τους κανόνες που άνοιξαν μετά τον πρώτο γύρο της πανδημίας, ωστόσο η Κεραμέως απέρριψε την εισήγησή τους.
«Κάτι τέτοιο δεν γίνεται, θέλω πρωτόκολλα για την λειτουργία τους», φέρεται να είπε, σύμφωνα με μαρτυρία μέλους της επιτροπής στα «Παιχνίδια Εξουσίας»-και αυτό προφανώς επειδή είχε η ίδια αφήσει να περάσει αναξιοποίητο όλο το διάστημα του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να μην εξευρεθούν νέες αίθουσες, να καθυστερήσει η πρόσληψη των αναπληρωτών κοκ.
Η «επιστράτευση» Μαγιορκίνη, που έφτιαξε και διάγραμμα πως δεν είναι επικίνδυνο να υπάρχουν 25 και 27 παιδιά στην τάξη, μάλλον δεν έφερε τα αναμενόμενα επικοινωνιακά αποτελέσματα για την υπουργό και απλώς έβλαψαν την αξιοπιστία του καθηγητή σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.
Το ερώτημα που παραμένει είναι σε πόσες άλλες περιπτώσεις δεν εισακούστηκε η υγειονομική επιτροπή -πχ μια ήταν στις αρχές του καλοκαιριού, όταν κατέστη υποχρεωτική η μάσκα στα σούπερ μάρκετ, αλλά όχι και στα πολυκαταστήματα!
Τα μέλη της Επιτροπής σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να κρύβονται, καθώς έχει επικρατήσει η εντύπωση πως ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι δικές τους εισηγήσεις, αν και παράλληλα βρίσκονται στο στόχαστρο πολλών κυβερνητικών στελεχών, που ζητούν αλλαγές στη σύνθεση της Επιτροπής.
Ούτε είναι τυχαίο που ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει σταματήσει να συμμετέχει στην ενημέρωση, καθώς-όπως και άλλη φορά έχουμε σημειώσει- έχει διαφωνίες με κυβερνητικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Παιχνίδια Εξουσίας / ieidiseis