ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Η οργή του Τσιόδρα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υπήρξε το αδιαμφισβήτητο σημείο αναφοράς για την Πολιτεία και, πρωτίστως, για τους πολίτες στην πρώτη φάση της πανδημίας. Εκατομμύρια άνθρωποι περίμεναν κάθε απόγευμα στις 6 να ενημερωθούν και να ακούσουν τις οδηγίες του καθηγητή, που εφαρμόστηκαν απαρέγκλιτα και καθολικά. Ήρεμος και τεκμηριωμένος, έπεισε την κοινωνία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων,.. συχνά «ψεκασμένων», για τη σοβαρότητα του ιού και για τα μέτρα που πρέπει να τηρηθούν για τον έλεγχο της διασποράς του.
Ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων έγινε το σταθερό «καταφύγιο» για τον πρωθυπουργό, ο οποίος, ακολουθώντας τις οδηγίες των επικοινωνιολόγων του, αναφερόταν σε αυτόν με το μικρό του όνομα. Όλα αυτά τελείωσαν το καλοκαίρι. Η άρση του lockdown άνοιξε τον δρόμο σε σειρά κυβερνητικών αποφάσεων που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και προβληματισμό στην κοινωνία, στην αντιπολίτευση, αλλά και στην επιστημονική κοινότητα. Από τον τουρισμό, την πληρότητα σε αεροπλάνα και πλοία, το άνοιγμα των σχολείων, τα τεστ.
Αν και πλέον βρισκόμαστε σε σταθερά υψηλή καταγραφή κρουσμάτων, γύρω στα 400 καθημερινά, ο καθηγητής εμφανίζεται πλέον σπάνια. Η προχθεσινή παρέμβασή του, όμως, έξω από το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα προκάλεσε αίσθηση.
«Η Αθήνα δεν πάει καλά» είπε σε πολύ υψηλούς τόνους. «Είναι μια κατάσταση που δεν θέλουμε να την ξαναδούμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να τη βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη πήραν το μάθημα και η Θεσσαλονίκη πάει καλά» πρόσθεσε.
Αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν αφενός ο τόνος του, αφετέρου η αίσθηση ότι τα πυρά του δεν στράφηκαν απέναντι στην «ανευθυνότητα» των πολιτών, αλλά στην ίδια την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ επιβεβαίωνε ότι τα κρούσματα στο γηροκομείο υπήρχαν εδώ και δύο εβδομάδες, αλλά τα τεστ έγιναν μόλις προχθές.
Την εικόνα της δυσφορίας Τσιόδρα με τους κυβερνητικούς χειρισμούς έρχονται να συμπληρώσουν από τη μια η άρνησή του να παρίσταται στις ενημερώσεις -τον αντικαθιστά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καταγράφοντας αρκετές «ατυχείς στιγμές», όπως το σχεδιάγραμμα για τις τάξεις.
Από την άλλη οι πληροφορίες που τον θέλουν να έχει διαφωνήσει σε κομβικές κυβερνητικές αποφάσεις, όπως το όριο των 15 μαθητών στις σχολικές τάξεις και η πληρότητα 50% στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και όσο η κυβέρνηση αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής, όπως έχει ζητήσει επανειλημμένως ο Αλέξης Τσίπρας, η υποψία ότι ελήφθησαν πολιτικές αποφάσεις παρακάμπτοντας τους επιστήμονες θα ενισχύεται.

Σπύρος Ραπανάκης / Αυγή