ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Πέθανε ο κομίστας Quino, «πατέρας» της Μαφάλντα

Απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών ο γνωστός Αργεντινός γελοιογράφος Quino, κατά κόσμον Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο δημιουργός της Mafalda. Πρόσφατα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και μολονότι οι γιατροί κατάφεραν αρχικά να τον σταθεροποιήσουν, η υγεία του επιδεινώθηκε ραγδαία.
«Ο Quino πέθανε. Όλοι οι καλοί άνθρωποι στη χώρα και.. στον κόσμο θα τον θρηνήσουν», έγραψε ο εκδότης του, Ντάνιελ Ντιβίνσκι, στο Twitter γνωστοποιώντας την είδηση του θανάτου του.
Ο πολυβραβευμένος κομίστας ήταν ο δημιουργός της «Μαφάλντα» και ένας από τους πιο αναγνωρισμένους της 9ης τέχνης στην ισπανική γλώσσα διεθνώς.
Σχεδίασε τα πρώτα σκίτσα της ηρωίδα του Quino για μία διαφημιστική καμπάνια το 1962, αλλά τελικά δημοσιεύτηκαν το 1964. Ο τότε ο Αργεντινός έβαλε στα χείλη της Μαφάλντα ορισμένες από τις πιο εμβληματικές ατάκες των σύγχρονων κόμικς.
Ήταν μικρή κόρη μιας νοικοκυράς και ενός ασφαλιστή που με τις ερωτήσεις της και την ωριμότητά της φέρνει συνεχώς σε αμηχανία τους «τρομοκρατημένους» γονείς της. Η Μαφάλντα ζητά εξηγήσεις για τα πάντα: για την κατάσταση των γυναικών, τη δικτατορία, τον υπερπληθυσμό, τον πυρηνικό πόλεμο, ακόμη και για τον Φιντέλ Κάστρο, εκφράζοντας με τον τρόπο της τις αγωνίες της γενιάς του ’60.
Όταν κυκλοφόρησε στην Ισπανία του Φράνκο, η Μαφάλντα θεωρήθηκε ανάγνωσμα αποκλειστικά για ενήλικες. Στη Βολιβία, τη Χιλή, τη Βραζιλία, τα σκίτσα του Quino λογοκρίθηκαν.
Μετά το πραξικόπημα του 1976 στην Αργεντινή, ο Quino  έφυγε για την Ιταλία και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Ισπανία. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1987 εναντίον του προέδρου της Αργεντινή Ραούλ Αλφονσίν, ο Κίνο δημοσίευσε ένα σκίτσο της Μαφάλντας να δηλώνει: «Ναι στη δημοκρατία! Ναι στη δικαιοσύνη! Ναι στην ελευθερία! Ναι στη ζωή!».
Στη συνέχεια της καριέρας του ο γελοιογράφος δεν είχε σταθερούς χαρακτήρες στα έργα του. Είχε επανασχεδιάσει μόνο τη Μαφάλντα και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις όπως η 50η από τη γέννησή της. Οι περιπέτειές της μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 30 γλώσσες, ενώ δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά σε όλο τον κόσμο.
Ο Quino γεννήθηκε στη την Ανδαλουσία της Ισπανίας το 1932 και σε ηλικία 13 ετών μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μεντόσα. Σταμάτησε όμως πολύ νωρίς τις σπουδές του για να αφιερωθεί στο μεγάλο του πάθος: τη γελοιογραφία και το σκίτσο.