ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόστιμο 30 χιλιάδων ευρώ στο Star για το «GNTM»

Για «εξόχως προσβλητική εκφορά λόγου» από κριτές και διαγωνιζόμενες

Με 30 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο τιμωρήθηκε από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το ριάλιτι μόδας του Star. Συγκεκριμένα, η ποινή δόθηκε για την δεύτερη σεζόν του «GNTM» που προβλήθηκε στα τέλη του 2019, λόγω «ειρωνικού και περιφρονητικού σχολιασμού» και γενικά ..«εξόχως προσβλητικής εκφοράς λόγου» τόσο από τους κριτές στις διαγωνιζόμενες όσο και από τις διαγωνιζόμενες, η μια στην άλλη. Ιδού μερικές στιχομυθίες που παραθέτει το ΕΣΡ στην απόφασή του: 

(κριτές σε διαγωνιζόμενες)
- Εδώ πέρα δεν είσαι στο φωτογραφείο της γειτονιάς σου που πας να βγάλεις μία αναμνηστική φωτογραφία. Την καταλαβαίνεις τη διαφορά;

- Γιατί περπατάς τόσο αργά; Προσπαθείς να μας υπνωτίσεις Γιατί προσωπικά δε χρειάζομαι βοήθεια. Περπάτα ξανά γρήγορα! Γρήγορα είπα! Βιάζεσαι! Γρήγορα! Καίγεται το σπίτι σου, καίγεται! Γρήγορα!
- Θα κόψουμε τα νύχια, τα μαλλιά θα τα αλλάξουμε και θα πάρουμε την Ελένη από τη γειτονιά και θα την κάνουμε μοντέλο.
- Έχεις μπερδέψει τη σχολή μόδας που πηγαίνεις με το μόντελινγκ.
- Βαριέμαι απίστευτα. Γεια σου! (απορρίπτει τη διαγωνιζόμενη)
- Θα σου έλεγα ναι, αλλά τώρα θα σου πω όχι για να μείνεις σπίτι με τη μαμά σου.

(διαγωνιζόμενες σε διαγωνιζόμενες)
- Πω ρε μαλ…α (μπιπ) το ζώο.
- Κοίτα… Από άποψη στρατηγικής, ναι ok λειτουργεί. Είσαι σε έναν διαγωνισμό, πας επί πτωμάτων να νικήσεις. Αυτό σε κάνει σκατάνθρωπο αλλά άμα πετυχαίνεις τον σκοπό σου, δικαίωμα σου.
- Αν δεν σου αρέσει σήκω και φύγε. Είμαστε περισσότερες.
- …επιτέλους ξεδιπλώθηκε το φίδι και μίλησε.
- Παρουσιάζεται σαν το κοριτσάκι με το φωτοστέφανο και είναι ο διάολος ο μεταμορφωμένος.
- Είναι διαγωνισμός. Ή θα κάψεις εσύ την κολλητή σου ή η κολλητή σου θα κάψει εσένα.
- Σου δίνω δύο επιλογές αυτή τη στιγμή. Ή τα μαζεύεις εσύ ή στα μαζεύω εγώ. Πες μου που είναι η βαλίτσα σου και στα μαζεύω εγώ. Έχω όλη την καλή διάθεση να σου μαζέψω τα πράγματα. Είμαστε πέντε και οι πέντε δεν σε θέλουμε.
- Είναι ό,τι πιο διπρόσωπο έχω δει.
- Δηλαδή εσύ δεν είσαι διπρόσωπη;
- Η Ελευθερία είναι κουτοπόνηρη. Ξεκάθαρα.
- Η Νίνα είναι καθυστερημένη.
- Καλύτερα που φεύγω τώρα γιατί έχουν αρχίσει να βγάζουν φλύκταινες όλοι. Είναι έτσι σχεδιασμένο το παιχνίδι. Πρέπει να επιβιώσει μία.
- Σκοπός μας είναι να τις αποδεκατίσουμε όλες.
- «Θα τις γαμ…ουμε! (μπιπ)
- Η Σουζάνα επέστρεψε ακόμη πιο κακιά.
- Έχεις το ίδιο ύφος με τη γαλοπούλα.

Στο σκεπτικό του το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο αναφέρει:
Υπό τα εκτεθέντα, η συμπεριφορά και η εκφορά λόγου των κριτών προς τις διαγωνιζόμενες δεν ήταν κόσμιες και ευπρεπείς, σε κάποιες δε περιπτώσεις ήταν εξόχως προσβλητική προς αυτές, ενώ ορισμένα σχόλιά τους χαρακτηρίζονταν από ειρωνεία και περιφρόνηση που δεν ήταν αναγκαία για την έκφραση της γνώμης τους και την αιτιολόγηση της ψήφου τους. Η παρακίνηση και η εξώθηση των διαγωνιζομένων σε στρατηγικές «εξολόθρευσης» των αντιπάλων τους και η κατ’ αυτό τον τρόπο προβολή ενός προτύπου «αφανισμού» των τρίτων, για την επικράτηση ενός, αντιβαίνει, κατά τα δεδομένα της κοινής πείρας, στην ηθική και υγιή συμπεριφορά που κατά κανόνα οφείλουν να επιδεικνύουν τα άτομα μίας κοινωνίας. Ως εκ τούτου, η εκτεταμένη προβολή της μεθοδευμένης, στρατηγικής συμπεριφοράς των διαγωνιζομένων, που στόχευε στην επικράτηση του ενός, και η προβολή σκηνών και διαλόγων έντονης εχθρότητας, αντιπαλότητας και μίσους, που γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκε μεταξύ τους, συνέβαλαν στην υποβάθμιση της εκπομπής. - πηγή: e-tetradio