ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Τα παράπονα στον δήμαρχο (για τις μάσκες)

Διάβασα και την ανακοίνωση Θεοδωρικάκου και την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ για την προμήθεια των μασκών που θα μοιραστούν στους μαθητές.
Είναι εμφανές ότι ο υπουργός Εσωτερικών, που ανακοίνωσε τη διανομή μασκών μετά το θόρυβο στα κοινωνικά δίκτυα και όχι γιατί ήταν κάτι που είχε προγραμματιστεί εγκαίρως ως μέτρο από την..
κυβέρνηση, πετάει το μπαλάκι στους δημάρχους βάζοντας τους μάλιστα το μαχαίρι στο λαιμό.
Γιατί το λέω αυτό. Γιατί το υπουργείο Εσωτερικών λέει ουσιαστικά στους δημάρχους "πάρτε τα 6 εκ. ευρώ και κόψτε το λαιμό σας". Η προμήθεια των μασκών δεν γίνεται με διαμοιρασμό του ποσού στους Δήμους, όπου ο καθένας θα μπορούσε να αναζητήσει τοπικούς προμηθευτές, αλλά σαν μία ενιαία παραγγελία από την Κεντρική Ένωση των Δήμων. Γι αυτό όμως πρέπει να γίνει διαγωνισμός και αυτή είναι μια διαδικασία που υπό κανονικές συνθήκες διαρκεί μήνες. Είναι σαφές στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ ότι οι δήμαρχοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους αν θα μπορέσουν σε 10 μέρες να ολοκληρωθούν διαδικασίες που διαρκούν μήνες, ενώ αναφέρονται και στο ενδεχόμενο ενστάσεων, που μπορεί να μπλοκάρουν τη διαδικασία. Δεν είναι ότι οι δήμαρχοι λατρεύουν τη γραφειοκρατία, είναι ότι είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να ακολουθήσουν τις διαδικασίες. Αλλιώς κινδυνεύουν να βρεθούν - και νομικά- υπόλογοι.
Έτσι λοιπόν το υπουργείο και ο υπουργός θα βγαίνουν ως η "υπεύθυνη ηγεσία που έλυσε το πρόβλημα" και σε οποιαδήποτε στραβή γίνει θα λένε "τα παράπονα στο δήμαρχο". Αυτά συμβαίνουν όταν το "σχέδιο" για το άνοιγμα των σχολείων, μόλις δέκα μέρες πριν την ενδεχόμενη ημερομηνία έναρξης δεν έχει δώσει ακόμα οριστική ημερομηνία έναρξης, όταν παρακάπτει σαν ήσσονος σημασίας θέμα τον πραγματικό αριθμό των μαθητών ανά τάξη με εφευρήματα του "μέσου όρου" και όταν προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά ζητήματα όπως οι μάσκες πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης σε άλλους.

- από το fb του Δημήτρη Σούλτα