ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Μετρήσεις ακριβείας

του Παντελή Μπουκάλα

Με περιπολίες αστυνομίας και στρατού, με ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες, ραδιοεντοπιστές, ντρόουν κ.λπ., όχι μόνο αποτρέπονται οι «λαθροεισβολείς» αλλά μετριούνται και μέχρις ενός. Από τις 28.2 έως και τις 3.8.2020, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, «απετράπη η παράνομη είσοδος στην περιοχή του Εβρου συνολικά 61.508 ατόμων»..
Πόσοι από αυτούς ενδέχεται να είχαν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση ασύλου, δεν το είπε ο κ. Ν. Παναγιωτόπουλος. Δεν ρωτήθηκε άλλωστε. Τέτοιες ερωτήσεις, τέτοια ζητήματα ηθικής τάξεως, απασχολούν αποκλειστικά την Επίδαυρο και τις παραστάσεις της. Τις παρακολουθούμε με θεατρικώς τεταμένη προσοχή, κάνουμε και μια δήλωση στο τέλος, «μα τι σπουδαίους προγόνους έχουμε!», και συνεχίζουμε τις πνευματικές μας διακοπές. Ατάραχοι. Δίχως να μετακινηθεί γραμμούλα η συνείδησή μας.
Aλήθεια, ποιοι θεωρούνται «αποτραπέντες από τις ημέτερες δυνάμεις»; Μόνον όσοι μένουν άγαλμα στο πρώτο άγριο «αλτ!», οπότε είναι ευχερώς αριθμήσιμοι, ή και όσοι απομακρύνονται δρομαίοι, οπότε χρειάζεται να ελεγχθεί ενδελεχώς το βίντεο, ώστε να καταμετρηθούν επακριβώς; Και τα κουτσούβελα; Μετριούνται σαν «άτομα»; Ή μήπως είναι ανθελληνικό να αποκαλούνται κουτσούβελα αυτές οι εκ γενετής κινητές βόμβες κατά του δυτικού πολιτισμού;
Στα 61.508 άτομα δεν συμπεριλαμβάνονται σίγουρα οι εφτά μετανάστες που σκοτώθηκαν στις 5 Αυγούστου στην Εγνατία, κοντά στην Αλεξανδρούπολη, ούτε οι πέντε τραυματίες. Αυτοί κάποια στιγμή μπήκαν στην Ελλάδα αλλά, παρά τα πρώτα χαμόγελα, το ριζικό τους είχε γραφτεί. Αν είναι ριζικό η ανάγκη να στοιβαχτούν δώδεκα άτομα σ’ ένα γιωταχί που τρέχει ιλιγγιωδώς. Οι δημοσιογραφικές αναφορές πάντως στο πολύνεκρο τροχαίο εξαντλήθηκαν την πρώτη ημέρα. «Εντάξει μωρέ. Θέλουν και μνημόσυνο οι παράνομοι;».
Ανήκουν άραγε κάποιοι από τους 61.508 στους βιαίως επαναπροωθηθέντες; Αγνωστο. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πάντως ανακοίνωσε πως «εξακολουθεί να είναι βαθιά ανήσυχη εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού αξιόπιστων αναφορών που καταδεικνύουν ότι άντρες, γυναίκες και παιδιά μπορεί να έχουν επιστραφεί άτυπα στην Τουρκία αμέσως μετά την άφιξή τους σε ελληνικό έδαφος ή σε ελληνικά χωρικά ύδατα τους τελευταίους μήνες. Η Υπατη Αρμοστεία υπογραμμίζει την έκκλησή της προς την Ελλάδα να απέχει από τέτοιου είδους πρακτικές και να διερευνήσει με σοβαρότητα τις αναφορές αυτές». Με σοβαρότητα, τι άλλο, η Ελλάδα απαντά επισήμως πως όλα αυτά είναι φέικ νιους. Τι άλλο.

- το κείμενο του Π. Μπουκάλα είναι από την "Καθημερινή" (26.8.2020)