ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο: Η μισή ΝΔ χαρακτήριζε λάθος τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Τι του θύμισε ο Τσίπρας

Δίχως τέλος οι παλινωδίες της ΝΔ και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση και είχε προαναγγείλει την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας από τα 6 στα 12 μίλια, η ΝΔ είχε κατακλύσει τα ΜΜΕ με άρθρα στελεχών και όχι μόνο, που δήλωναν ότι είναι λάθος η..
επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, κίνηση στην οποία ως κυβέρνηση προχωρεί σήμερα
Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις στελεχών της ΝΔ που τότε, και ενώ το κόμμα τους βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση έβαλλαν κατά της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης και τώρα πανηγυρίζουν για την επέκταση της αιγιλιάτιδας ζώνης στο Ιόνιο.
Σήμερα κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας από τα 6 στα 12 μίλια, όμως ξέχασε να πει για τις δηλώσεις του τότε τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου, που κατηγορούσε τον Νίκο Κοτζιά για «έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης» με αφορμή την προαναγγελία εκ μέρους του πρωην υπουργού Εξωτερικών για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας από τα 6 στα 12 μίλια.
Αυτά που θέλει να ξεχνάει, ή να κρύβει κάτω από το χαλί κατά την προσφιλή του τακτική ο Κ. Μητσοτάκης, του τα θύμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του υπενθύμισε σήμερα κατά την ομιλία του στη Βουλή, για την κύρωση των συμφωνιών ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία, πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, χαρακτήριζε πρωτοφανή επιπολαιότητα την προαναγγελία επέκτασης μόνο στο Ιόνιο, καθώς, όπως είχε πει αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να λέει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως στο Αιγαίο και έτσι καλούσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να μην το κάνει.
Ο Γ. Κουμουτσάκος ισχυριζόταν τότε ότι μια "τέτοια ενέργεια τμηματικής επέκτασης θα υπέσκαπτε «τις θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής» και θα «έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι είναι ειδική περίπτωση».

Επιπολαιότητα εξαιρετικά βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας χαρακτήριζε τις αποσπασματικές επιμηκύνσεις της αιγιαλίτιδας ζώνης η Ντόρα Μπακογιάννη, όταν η ΝΔ ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως τόνιζε, οι αποσπασματικές επιμηκύνσεις της αιγιαλίτιδας ζώνης δίνουν περαιτέρω επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά να μιλά για ιδιαιτερότητα του Αιγαίου.

Στις 21-10-2018 ο Βασίλης Κικίλιας κατά την παραλαβή- παράδοση του ΥΠΕΞ, είχε δηλώσει: «Ο Ν. Κοτζιάς, αποφάσισε κατά την αποχώρησή του να προαναγγείλει την αποσπασματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια και χειρισμούς στα θέματα της ΑΟΖ. Δεν γίνεται έτσι σοβαρή εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας τετελεσμένα κατ' αποκοπή και προσχωρώντας στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας, που μιλάει για ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο».

Λάβρος κατά της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης είχε εμφανιστεί και ο Αδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας την προαναγγελία του Νίκου Κοτζιά μεγάλη ζημιά για τον τόπο.



Άκρως επικριτικός για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το θέμα και ο Θάνος Πλεύρης, όπου στις 22-10-2018, δήλωνε με στόμφο: «Αποδέχονται ότι το Αιγαίο είναι μια ειδική περίπτωση»

Κατηγορηματικά αντίθετος για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας από τα 6 στα 12 μίλια στις 21 -10- 2018 και ο Αγγελος Συρίγος, σημερινός βουλευτής της ΝΔ. Σε άρθρο του είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Λάθος η εξαίρεση του Αιγαίου από την επέκταση των χωρικών υδάτων. Η πρόταση για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σταδιακά, ξεκινώντας ως πρώτο βήμα το Ιόνιο (από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα) είναι λανθασμένη. Επιβεβαιώνει ότι στο Αιγαίο ισχύουν οι «ειδικές περιστάσεις» των Τούρκων»

Ο ίδιος σε παρέμβαση του σε τηλεοπτικό κανάλι είχε σημειώσει ότι «η επέκταση των υδάτων στο Ιόνιο επιβεβαιώνει την τουρκική θέση».
- πηγή: avgi.gr