ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Την αναστολή εξορύξεων ζητάει ο Π. Κόκκαλης από την Κομισιόν

Με ερώτηση που υπέβαλε προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης, ζητάει την αναστολή των θαλάσσιων εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με αφορμή την Ετήσια Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ασφάλεια των υπεράκτιων εγκαταστάσεων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο Κόκκαλης τονίζει τον αυξανόμενο κίνδυνο τόσο για τα ανθρώπινα.. ατυχήματα όσο και για τις οικολογικές καταστροφές, ιδιαίτερα σε μία περίοδο αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων
Σε δήλωσή του αναφέρει πως οι διευκολύνσεις που παρέχει ο «νόμος Χατζηδάκη» στις εξορύξεις, δημιουργούν ερωτηματικά για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Οι επιπτώσεις των εξορύξεων είναι τεράστιες και απειλούν τις ανθρώπινες ζωές αλλά και το περιβάλλον, κάτι που επιβεβαιώνεται και με αριθμούς από την έκθεση της Κομισιόν (από 59 ατυχήματα το 2017 σε 124 το 2018). Το κόστος τους, μάλιστα, ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ για τον τουρισμό, την αλιεία και τη βιοποικιλότητα.
Η επιβίωση των επόμενων γενεών απαιτεί εναλλακτικές και βιώσιμες λύσεις, οι οποίες θα είναι ωφέλιμες και για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον. Η παράταση, ωστόσο, διαδικασιών όπως αυτή των εξορύξεων εγκυμονεί πολλούς κινδύνους και ρίσκα. Αυτό που επισημαίνει είναι πως ο κόσμος είναι έτοιμος για μία Ευρώπη χωρίς καύσιμα, με την τεχνολογία να είναι διαθέσιμη και προσιτή και να οδηγεί στη Νέα Πράσινη Συμφωνία.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, ο ευρωβουλευτής επέβαλλε τρία διαφορετικά ερωτήματα στην Επιτροπή και αυτά αφορούν:
  • Πρώτον, τις πράξεις τις οποίες πρόκειται να κάνει σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για να προσδιορίσει τα αίτια της αύξησης των ατυχημάτων και να συστήσει ένα ασφαλέστερο πλαίσιο λειτουργίας.
  • Το δεύτερο ερώτημα αφορά το σχέδιο της ΕΕ σε περίπτωση που προκύψει εργατικό ατύχημα στα ύδατά της αλλά και τη γνώση που διαθέτει για το επίπεδο ασφάλειας στις πλατφόρμες που εκμεταλλεύονται ΚΜ ή ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Επιπλέον, ερωτά την επιτροπή κατά πόσο έχει εκτιμήσει το οικονομικό κόστος των ατυχημάτων στον τουρισμό, την αλιεία και τη βιοποικιλότητα.
  • Το τελευταίο ερώτημα που καταθέτει στην Κομισιόν είναι αν προτίθεται να αναστείλει τις δραστηριότητες υπεράκτιων εξορύξεων λόγω της πιθανότητας ατυχημάτων εξ’ αιτίας της αύξησης των ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής κρίσης.