ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Κορωνοϊός: Πώς γλίτωσαν τρεις ψαράδες

Πολύτιμες πληροφορίες από ανοσολογική έρευνα στα ψαροκάικα

Τρεις ψαράδες, τους οποίους δεν κατόρθωσε να μολύνει ο κορωνοϊός, αποτελούν ζωντανή απόδειξη πως οργανισμός μπορεί να αποκτήσει ανοσία απέναντι στον Covid-19.
Οι τρεις άνδρες, οι οποίοι απέπλευσαν για ψάρεμα τον περασμένο Μάιο από το Σιάτλ μαζί ακόμη 120 ανθρώπους, υποβλήθηκαν πριν φύγει η τράτα.. σε εξετάσεις αίματος για τον κορωνοϊό.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως είχαν αναπτύξει υψηλά επίπεδα αντισωμάτων στο αίμα τους - είχαν δηλαδή μολυνθεί κάποια στιγμή και ανάρρωσαν.
Κανένας από τους επιβαίνοντες στην τράτα δεν βρέθηκε πριν τον απόπλου θετικός στον κορωνοϊό, ωστόσο 18 ημέρες αργότερα, η τράτα αναγκάστηκε να επιστρέψει, επειδή ένα μέλος του πληρώματος είχε αρρωστήσει και χρειαζόταν νοσηλεία.

Αρκούσε ένας για την επιδημία

Οι γιατροί έθεσαν υπό παρακολούθηση όλους τους επιβαίνοντες. Ενάμιση μήνα αργότερα, ο κορωνοϊός είχε ανιχνευθεί σε συνολικά 104 από αυτούς. Επιπλέον, γενετικές αναλύσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιδημία προκλήθηκε από ένα άτομο.
Παρότι το 85,2% των επιβαινόντων στο σκάφος μολύνθηκαν σε εκείνο το ταξίδι, δεν μολύνθηκε ούτε αρρώστησε κανένας από τους τρεις που είχαν τα αντισώματα.
Ο επιβλέπων ερευνητής Dr Alex Greninger, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Εργαστηριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, ανέφερε πως το γεγονός αυτό γεννά ελπίδες. «Αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η παρουσία των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σχετίζεται με προστασία από τον κορωνοϊό», πρόσθεσε.
«Αν και η μελέτη είναι μικρή, συνιστά ένα εκπληκτικό ανθρώπινο πείραμα της αληθινής ζωής», σχολίασε ο Dr Danny Altmann, καθηγητής Ανοσολογίας στο Imperial College London. «Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η ανοσολογική έρευνα στα ψαροκάικα θα μπορούσε να παράσχει τόσο πολύτιμες πληροφορίες;».
Η περίπτωση των τριών ψαράδων αναρτήθηκε στον διακομιστή προεκτυπώσεων ερευνών Υγείας medrxiv. - πηγή: topontiki.gr