ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Πετάει ο κορονοϊός; Πετάει... αν είναι VIP

Τα βλέμματα των δημοσιογράφων τράβηξε χθες μια πτήση από τo Ηνωμένο Βασίλειο στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου. Από τις τρεις προγραμματισμένες αφίξεις (από Μπέρμιγχαμ, Λονδίνο και Μάντσεστερ), ενημερωθήκαμε πως η μία, αυτή από το Λονδίνο, ερχόταν άδεια, όχι για να φέρει αλλά για να πάρει Βρετανούς επιβάτες..
από την Κρήτη. Όπως ήταν φυσικό τέθηκαν ερωτήματα ως προς το πώς και γιατί βρίσκονταν Βρετανοί στην Κρήτη, αφού μέχρι (προ)χθες απαγορευόταν να ταξιδέψουν, με ποιο καθεστώς και πότε ακριβώς είχαν έρθει κτλ.
Το αεροσκάφος πράγματι έφτασε άδειο στη 1 το μεσημέρι και επρόκειτο να αναχωρήσει μία ώρα αργότερα από το Ηράκλειο για το αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου, μεταφέροντας 23 επιβάτες. Αρχικά πήραμε την απάντηση ότι πρόκειται για επιχειρηματίες, μάλλον σχετιζόμενους με τον τουρισμό, οι οποίοι είχαν πάρει ειδική άδεια και είχαν φτάσει πριν από μία εβδομάδα στο νησί για επαγγελματικούς λόγους. Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα του check in για τη συγκεκριμένη πτήση, στο γκισέ των αναχωρήσεων είδαμε να περιμένουν στην ουρά οικογένειες με μικρά παιδιά, τουλάχιστον ένα προσχολικής ηλικίας και δυο έφηβες κοπέλες, που μάλλον δεν μπορούν να θεωρηθούν «επιχειρηματίες». Μαζί τους ήταν και κάποιοι Έλληνες υπάλληλοι ταξιδιωτικών γραφείων οι οποίοι μας ζήτησαν ευγενικά να αποχωρήσουμε, ενώ κανένας από τους συγκεκριμένους επιβάτες δεν θέλησε να μιλήσει στους δημοσιογράφους.
Η εικόνα θυμίζει την πρόσφατη περίπτωση της πτήσης της TUI από τη Σουηδία στη Ρόδο, με τους τουρίστες που «βαφτίστηκαν» επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι, υπόθεση που εξέθεσε τον υπουργό Τουρισμού και το κυβερνητικό επιτελείο. Στη χθεσινή περίπτωση του Ηρακλείου μαθαίνουμε πως τελικά επρόκειτο για ομάδα επισκεπτών... VIP που είχαν τις προϋποθέσεις για να ταξιδέψουν στη χώρα μας παρά τις απαγορεύσεις. Και προφανώς βασικότερη όλων των προϋποθέσεων είναι η οικονομική επιφάνεια. Μαθαίνουμε, μάλιστα, πως σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς καταφθάνουν το τελευταίο διάστημα πολλές «ειδικές» πτήσεις, κυρίως πλούσιων πελατών, που σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές μπορούν να έρχονται στη χώρα, ασχέτως από πού προέρχονται.
- από ρεπορτάζ του Μάριου Διονέλλη στην ΕφΣυν (ΕΔΩ)