ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

Απ’ ευθείας από το Δεύτερο η συναυλία-αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο

Το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών ξεκινά απόψε στο Ηρώδειο, αλλά και στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Η πρώτη συναυλία με τις συνθέσεις του Θάνου Μικρούτσικου για το θέατρο «Τους προβολείς στήσε» θα μεταδοθεί απ’ ευθείας από τον κατ’ εξοχήν σταθμό του ελληνικού τραγουδιού στις 21:00.
Ο Μικρούτσικος αγαπούσε το θέατρο και έντυσε με τη μουσική του πολλές σημαντικές και.. πετυχημένες θεατρικές παραστάσεις –από παραστάσεις αρχαίου δράματος μέχρι μιούζικαλ, καμπαρέ, επιθεωρήσεις και θέατρο για παιδιά. Όπως έλεγε ο ίδιος: «… Είναι αδιάρρηκτη η σχέση μουσικής και παράστασης. Αν ακούσεις τις μουσικές μου για το θέατρο, θα δεις να κινούμαι από τη μια άκρη του φάσματος μέχρι την άλλη. Γιατί αυτό; Γιατί στο θέατρο αποδεκτό και σωστό είναι ό,τι είναι λειτουργικό. Και η μαγεία της θεατρικής μουσικής εξαρτάται από τη λειτουργικότητά της».
Πολλά από τα τραγούδια του αυτά τραγουδήθηκαν και από τον κόσμο, όπως η «Ελένη», το «Άννα, μην κλαις», η «Μπαλάντα του ξεσηκωμού», το «Επέστρεφε» και το «Μηδέν» προέρχονται από θεατρικές παραστάσεις όπως «Συντροφιά με τον Μπρεχτ» σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν, «Φουέντε Οβεχούνα» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, «Ο γέρος της Αλεξάνδρειας» σε σκηνοθεσία Ανρί Ρονς, «Βίκτωρ Βικτώρια» σε σκηνοθεσία Γιώργου Ρεμούνδου, «Δον Κιχώτης» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη, «Ειρήνη» σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, «Αρχοντοχωριάτης» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη κ.ά.
Θα τα ακούσουμε απόψε στις 9 στο Ηρώδειο, αλλά και από τις συχνότητες του Δεύτερου Προγράμματος να τα ερμηνεύουν οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Φοίβος Δεληβοριάς, Χρήστος Θηβαίος και Κώστας Θωμαΐδης, ενώ, ανάμεσα στις νότες, κείμενα αποδίδει η Ρένια Λουιζίδου. Τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας έχει ο Θύμιος Παπαδόπουλος. Τη συναυλία θα μεταδώσει για το ραδιόφωνο η Έλενα Διάκου. Την τεχνική κάλυψη έχει αναλάβει ο Μάκης Γίγας.