ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Πως το Μουσείο στο Μοναστηράκι έγινε μέσα σε ένα βράδυ τζαμί

Το ρεπορτάζ του Λευτέρη Παπαδόπουλου και του Μιχάλη Φακίνου (Video)
Στη Πλατεία Μοναστηρακίου αξιοθέατο δεν είναι μόνο ο… Μπαϊρακτάρης με τα σουβλάκια του, αλλά και το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης που στεγάζεται στο Τζαμί Τζισταράκη. Ελάχιστοι το έχουμε επισκεφθεί ακόμα και τώρα που λειτουργεί ως Μουσείο. Το είχε χτίσει ο Διοικητής της Αθήνας Τζισταράκης το 1759. Για την οικοδόμησή του.. χρησιμοποίησε κίονες από την παρακείμενη βιβλιοθήκη του Ανδριανού. Την επόμενη χρονιά ενέσκηψε πανώλη στην πόλη, θεωρήθηκε οργή του Θεού για την βεβήλωση του αρχαίου μνημείου κι ο Διοικητής πήρε πόδι. Εμεινε το Τζαμί που μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας ήταν κακότυχο. Έγινε έδρα της Δημογεροντίας, φυλακές, ακόμα και στρατιωτικός φούρνος όπως γράφει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος!
Το 1965 ήταν Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, αλλά ο Ιμπντ Σαούντ, ο έκπτωτος μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας φρόντισε να το κάνει τζαμί για λίγες ώρες για να προσευχηθεί. Ο Σαούντ είχε ανατραπεί από τα αδέλφια του το 1965. Γρήγορα ήρθε στην Αθήνα κι εγκαταστάθηκε σε ξενοδοχείο στο Καβούρι με τις γυναίκες και αρκετά από τα 108 παιδιά του!

- διαβάστε τη συνέχεια και δείτε δημοσιεύματα και βίντεο της εποχής στο pasatempo.wordpress ΕΔΩ