ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Παραδοχή Θεοχάρη για τον Κ. Λούλη...


...δεν πληροί τα κριτήρια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα

Στην εντυπωσιακή παραδοχή ότι η Νέα Δημοκρατία διόρισε τον Κωνσταντίνο Λούλη στη θέση του Γενικού Γραμματέα Τουρισμού χωρίς να διαθέτει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στη συνέχεια ψήφισε το Νόμο 4622/2019 που θέτει ως απαραίτητο προσόν την κατοχή πανεπιστημιακού τίτλου,.. προχώρησε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης απαντώντας στο αίτημα κατάθεσης εγγράφων που είχε καταθέσει στις 9 Ιουνίου, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, ζητώντας το πτυχίο του Κ. Λούλη. Μάλιστα, όπως προκύπτει από την απάντησή του η κυβέρνηση Μητσοτάκη διόρισε τη συντριπτική πλειοψηφία των Γενικών Γραμματέων, πριν ψηφίσει το σχετικό νόμο.
Πιο συγκεκριμένα, στην -καθυστερημένη- απάντησή του ο Χ. Θεοχάρης υποστηρίζει ότι ο Κ. Λούλης διορίστηκε νομίμως στη θέση με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Τουρισμού, στις 23 Ιουλίου 2019 με βάση τα άρθρα 50 και 51 του Προεδρικού Διατάγματος 63/2005, όπου δεν τίθενται τυπικά προσόντα, όπως αναφέρει. Στη συνέχεια, στις 7 Αυγούστου 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε τον περιβόητο νόμο 4622/2019 για το "επιτελικό κράτος" που θέτει ως τυπικό προσόν το πτυχίο. Ως εκ τούτου, τη στιγμή του διορισμού του δεν ήταν σε ισχύ ο νέος νόμος, σύμφωνα με τον Υπουργό.
Όμως, όπως γράφει ο Θ. Καραγιαννίδης στο Tvxs, τα άρθρα 50 και 51 που επικαλείται ο υπουργός Τουρισμού δεν έχουν σχέση με τα τυπικά προσόντα αλλά με τις αρμοδιότητες. Αντιθέτως, στην απόφαση διορισμού του μνημονεύεται η παράγραφος 1Α του άρθρου 13, του Νόμου 4369/2016, ο οποίος θέτει ως υποχρέωση να βρίσκεται στο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών καθώς και αυξημένα προσόντα διορισμού για τους Γραμματείς, που επίσης δεν πληροί ο Κ. Λούλης.
Μάλιστα, όπως αποδεικνύεται, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διόρισε συνολικά 52 Γενικούς Γραμματείς, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία τους, πριν ψηφίσει τον περιβόητο νόμο. Αλλά ακόμη και αυτοί οι διορισμοί είναι "στον αέρα" τόσο γιατί ίσχυε ο Νόμος 4369/2019 αλλά και επειδή ο Νόμος για το "επιτελικό κράτος" κατάργησε το ΠΔ 63/2005, άρα δεν υπάρχει η νομική βάση για να ισχύουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση έγινε μια μέρα μετά από τη δήλωση της Βουλευτή Δώρας Αυγέρη, που σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη απαντήσει για τα τυπικά προσόντα του Κωνσταντίνου Λούλη.