ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Τα παιδιά στην καραντίνα

Μια ζωντανή δημοσιογραφική έρευνα για την παιδική κακοποίηση στον καιρό του κορονοϊού
16 – 23 Ιουλίου 2020


Η καραντίνα εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 υπήρξε δύσκολη για όλους. Τι μπορεί όμως να σήμανε για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν συνθήκες κακοποίησης ή παραμέλησης; Σε μια χώρα όπου το σύστημα παιδικής προστασίας είναι ούτως ή άλλως ελλιπές, υποστελεχωμένο και ανοργάνωτο, πώς μπορεί να επηρέασε ο εγκλεισμός τα παιδιά που δεν είχαν δυνατότητα επαφής με κανέναν άλλο παρά μόνο με αυτούς που τα κακοποιούν; Πώς αντέδρασαν οι υπηρεσίες της πολιτείας σε μια τόσο επιβαρυντική περίοδο για τα παιδιά; Έστω αφότου έληξε η καραντίνα, εφαρμόστηκαν κάποια μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς συνέπειες του εγκλεισμού; Υπάρχει κάποιο σχέδιο σε περίπτωση που μια αύξηση κρουσμάτων οδηγήσει εκ νέου σε καραντίνα το επόμενο διάστημα;
Η ερευνητική ομάδα The Manifold αναζητεί απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μέσω πέντε διαδικτυακών συνεντεύξεων με ειδικούς της παιδικής προστασίας, οι οποίες θα μεταδοθούν ζωντανά στο Facebook, από τις 16 ως τις 23 Ιουλίου. (Η σελίδα The Manifold στο Facebook)
Τα παιδιά και η καραντίνα είναι μια ζωντανή δημοσιογραφική έρευνα. Οι διαδικτυακές συνεντεύξεις δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό να συμμετάσχει στη διαδικασία του ρεπορτάζ και της συλλογής στοιχείων, παρακολουθώντας ζωντανά τις μαρτυρίες των πηγών, αλλά και να καταθέσει τις δικές του ερωτήσεις και εμπειρίες.
Κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να καταθέσει την ερώτησή του με τους ακόλουθους τρόπους:
  • Εκ των προτέρων, με email στο themanifold@themanifold.media ή με μήνυμα στο Messenger.
  • Κατά τη διάρκεια της κάθε συνέντευξης, με σχόλιο στην ανάρτηση της ζωντανής μετάδοσης στο Facebook.
Στο τελευταίο μέρος κάθε συνέντευξης, θα υπάρξει χρόνος ώστε να συζητηθούν επιλεγμένες ερωτήσεις.
Οι πέντε συζητήσεις συγκροτούν έναν τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των ειδικών, των δημοσιογράφων και του κοινού, ανοίγοντας πολλαπλές πιθανότητες χαρτογράφησης ενός τόσο δυσερεύνητου φαινομένου όσο η κακοποίηση και η παραμέληση των παιδιών μέσα στον εγκλεισμό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Συνέντευξη #1 • Πέμπτη 16/7, 19.00
Θεώνη Κουφονικολάκου Συνήγορος του Παιδιού
Συνέντευξη #2 • Παρασκευή 17/7, 19.30
Αντώνης Ρέλλας Σκηνοθέτης, ανάπηρος ακτιβιστής, Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική Ανοχή»
Συνέντευξη #3 • Δευτέρα 20/7, 19.30
Γιώργος Νικολαΐδης Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Επιτροπής Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης, Επικεφαλής Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού
Συνέντευξη #4 • Τετάρτη 22/7, 19.30
Τριανταφυλλιά Αθανασίου
Πρόεδρος, Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας
Συνέντευξη #5 • Πέμπτη 23/7, 19.30
Στέφανος Αλεβίζος
Ψυχολόγος, Το Χαμόγελο του Παιδιού
Μετά την ολοκλήρωσή τους, οι πέντε συνεντεύξεις θα υποτιτλιστούν, προκειμένου να είναι προσβάσιμες από όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό, και θα ενταχθούν στη συνεχιζόμενη έρευνα Τα παιδιά και το κράτος, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα The Manifold Files.


The Manifold Files: Τα παιδιά και το κράτος
Μια έρευνα για τις αποτυχίες του συστήματος παιδικής προστασίας στην Ελλάδα
Η ομάδα The Manifold ερευνά την παιδική προστασία στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2018. Ένα τμήμα της έρευνας, το οποίο αποτελείται από 20 εκτενή ρεπορτάζ και συνεντεύξεις, δεκάδες έγγραφα (νομοθεσίες, μελέτες, διεθνείς συνθήκες κ.ά.), καθώς και τα προφίλ όλων των εμπλεκομένων στο θέμα (προσώπων και οργανισμών), έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα The Manifold Files. Νέο υλικό προστίθεται διαρκώς, ενώ το ήδη δημοσιευμένο ενημερώνεται και εμπλουτίζεται κάθε φορά που υπάρχουν εξελίξεις. Η έρευνα δημοσιεύεται στα αγγλικά.

Το The Manifold Files είναι μια νέα πλατφόρμα που φιλοξενεί δημοσιογραφικές έρευνες σε βάθος, με τη μορφή Φακέλων. Ένας Φάκελος είναι ένα αναγνώσιμο αρχείο και ένα ερευνητικό παρατηρητήριο. Από τη μία, συγκεντρώνει υλικό που αποτυπώνει όλες τις πτυχές, την ιστορία και τα βαθύτερα αίτια κρίσιμων κοινωνικών ζητημάτων, με βάση το οποίο οι δημοσιογράφοι της ομάδας συνθέτουν επεξηγηματικά, αφηγηματικά ρεπορτάζ. Κάτω από κάθε κείμενο, ο αναγνώστης μπορεί πάντοτε να βρει με οργανωμένο τρόπο τα έγγραφα/πηγές του ρεπορτάζ, τα προφίλ όλων των πρωταγωνιστών του, καθώς και άλλα σχετικά κείμενα. Κάθε στοιχείο του Φακέλου, με σειρά του, συνδέεται με άλλα (κείμενα, έγγραφα, πρωταγωνιστές) που επεκτείνουν, εμβαθύνουν ή καλύπτουν πρόσθετες πτυχές του θέματος. Από την άλλη, ένας Φάκελος παραμένει ανοιχτός και εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα στοιχεία, αποτελώντας έτσι ένα παρατηρητήριο νέων εξελίξεων.

Υπάρχουν δύο τρόποι που μπορεί κανείς να διαβάσει έναν Φάκελο, δύο ξεχωριστά «περιβάλλοντα» μέσα στην ίδια ιστοσελίδα: ο πρώτος, που τον ονομάζουμε The Unfolding Story, προσφέρει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την έρευνα εν εξελίξει, πλοηγούμενος μη γραμμικά και σε βάθος ανάμεσα σε ρεπορτάζ, έγγραφα και πρωταγωνιστές· ο δεύτερος, που τον ονομάζουμε The Curated Story, προσφέρει μια ανεμπόδιστη, γραμμική αναγνωστική εμπειρία, όπου τα αφηγηματικά ρεπορτάζ εμφανίζονται οργανωμένα σε προεπιλεγμένες θεματικές «διαδρομές», δίχως άλλους περισπασμούς. Τον Φάκελο συμπληρώνει ένα Γλωσσάρι ειδικών όρων.
Η ιστοσελίδα The Manifold Files είναι στη φάση του πρωτοτύπου, το οποίο δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Google Digital News Innovation Fund. Φιλοξενεί, προς το παρόν, τον πρώτο Φάκελο, μια έρευνα για τις αποτυχίες του συστήματος παιδικής προστασίας στην Ελλάδα, ενώ ένας δεύτερος Φάκελος βρίσκεται στη διαδικασία της προετοιμασίας με πιθανή ημερομηνία δημοσίευσης το τέλος Ιουλίου 2020.

Τα μέλη της ομάδας The Manifold είναι οι Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, Αχιλλέας Ζαβαλλής, Αυγουστίνος Ζενάκος, Γιάννης Μπαμπούλιας, Μιχάλης Παναγιωτάκης, Γιάννης-Ορέστης Παπαδημητρίου και Ελίζα Τριανταφύλλου.
Την ιστοσελίδα The Manifold Files έχει σχεδιάσει και αναπτύξει η ομάδα Thinking.

Η σειρά συνεντεύξεων Τα παιδιά στην καραντίνα πραγματοποιείται με τη χρηματοδότηση του European Journalism Covid-19 Support Fund και την υποστήριξη του Reporters United.