ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Διακοπές στον αστερισμό του κορωνοϊού

Είχα την ευκαιρία για μια 2μερη απόδραση, τύπου «διακοπές», και καθώς μιλούσα με φίλους και αγνώστους με τουριστικές επιχειρήσεις σκέφτηκα πόσο διαφορετικές θα είναι οι φετινές μας διακοπές (για όσους μπορούν να κάνουν).
Μου έκανε εντύπωση πόσο εγκάρδιοι ήταν όλοι. Έτειναν το χέρι για μια κλασική χειραψία, κάποιοι.. τόλμησαν και αγκαλιά με φιλί σταυρωτό.
Στους πιο κοντινούς μου, ρώτησα: είστε σίγουροι;
«Έλα μωρέ» ήταν η πιο κλασική απάντηση.
«Ναι αλλά αν κουβαλάω κάτι από την Αθήνα και κάτι γίνει και κολλήσει κάποιος… θα έχετε λοκντάουν», είπα και αμέσως τους είδες να μαζεύονται.
Ναι, αυτό το καλοκαίρι, αυτές οι διακοπές δεν θα είναι ανέμελες για όσους καταφέρουν να τις κάνουν.
Φέτος το καλοκαίρι δεν θα ακούμε τα γνωστά παράπονα της χρονιάς που πέρασε, τα κεσάτια της κρίσης και πολιτικολοζί μεταξύ τσίπουρου και παγωμένης μπύρας.
Φέτος όλοι μιλάμε για το πώς περάσαμε στην καραντίνα και η πιο συνηθισμένη κουβέντα που ακούς είναι: «Κάτσε να δούμε τι μας περιμένει από φθινόπωρο που έχουμε την γνωστή έξαρση όλων των ιώσεων.
Στα μικρά μέρη, αυτό που ζήσαμε στην Αθήνα, και τις άλλες μεγάλες πόλεις στην περίοδο της καραντίνας δεν το έχουν πάρει χαμπάρι. Οι ίδιοι το λενε: «Εμείς δεν καταλάβαμε τίποτα».
Ο λογαριασμός όμως ήρθε και σ’ αυτούς αφού οι Ολλανδοί ακύρωσαν, οι Σέρβοι γιοκ, και «άντε να βγάλεις τα σπασμένα με ενάμιση μήνα σεζόν».
Αγωνία για τα πάντα.
Τα δίδακτρα στα φροντιστήρια των παιδιών τους, τους φόρους, τα νοίκια των επιχειρήσεων που όσο προλάβουν θα δουλέψουν αυτόν και τον άλλο μήνα. Αγωνία για τα δάνεια, αγωνία για όλα.
Αγωνία μεν αλλά οι αγκαλιές και τα φιλιά και οι χειραψίες με τους γνωστούς και τους φίλους δεν σταματούν. Ο αυθορμητισμός γίνεται παρόρμηση και τα μέτρα πάνε περίπατο.
Βεβαίως μου έκανε πολύ θετική εντύπωση ότι στα καταστήματα εστιάσης όλοι οι εργαζόμενοι φορούσαν μάσκες, δεν είχαν καταλόγους αλλά αυτοκόλλητα με qr-code στα τραπεζομάντηλα για να δεις τον κατάλογο στο κινητό σου, αλατοπίπερα σε ατομικές συσκευασίες, λάδι το ίδιο και γενικώς ό,τι δεν βλέπω στα περισσότερα καταστήματα της Αθήνας που έχω πάει από τη λήξη της καραντίνας και μετά.
Φέτος οι διακοπές όσο κι αν φωτίζονται από την πανσέληνο του Ιουλίου και το παραδοσιακό αυγουστιάτικο φεγγάρι θα σκιάζονται από το φόβο μη τυχόν και σκάσει κρούσμα στην περιοχή που βρίσκεται ο καθένας – για τους επιχειρηματίες και φυσικά ένας αντίστοιχος φόβος για τους επισκέπτες. Πάει δηλαδή τον περίπατό της η όποια ανεμελιά της βδομάδας ή του διβδόμαδου μπορεί κάποιος να κάνει διακοπές για να γεμίσει τις μπαταρίες του.
Από την άλλη, να λέμε και «Πάλι καλά» και να ευχόμαστε μην συνεχίσει η εξάπλωση των κρουσμάτων οπότε θα έχουμε πάλι μέτρα να μας περιορίσουν και να τσακίσουν ό,τι απέμεινε όρθιο από την επιβαρυμένη οικονομία μας.
Καλές διακοπές λοιπόν, με μάσκα στα ΚΤΕΛ, στα πλοία κλπ, με λιγότερες αγκαλιές και φιλιά στους καλοκαιρινούς γνωστούς και με την ελπίδα του χρόνου να τα θυμόμαστε όλα αυτά θωρακισμένοι από τον covid!

Γιάννης Καφάτος / viewtag