ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Κινητά κρούσματα

«Οσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος». Καμιά αντίρρηση. Θα μπορούσαμε μάλιστα να εκσυγχρονίσουμε και να εξειδικεύσουμε την παροιμία. Και να πούμε πως όσα ξέρει για τον κορωνοϊό ένας λοιμωξιολόγος ή επιδημιολόγος δεν τα ξέρουν σαράντα πέντε πολιτικοί, από αυτούς που «τα ξέρουν όλα», κι εξήντα δημοσιογράφοι, από μας που παρασταίνουν ότι «τα ξέρουμε.. όλα». Δεν μπορούμε όμως να μη σημειώσουμε ότι μια θεμελιώδης παράμετρος του αντιπανδημικού σχεδιασμού στη χώρα μας και πολλές απορίες προκάλεσε εξαρχής, καθώς και συζητήσεις μεταξύ των επιστημόνων, αλλά και τη βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας.
Εννοώ την απόφαση να διενεργηθούν λίγοι έλεγχοι, πολύ λιγότεροι απ’ όσους θα αντιστοιχούσαν στη συμβουλή του ΠΟΥ «τεστ! τεστ! τεστ!». Ακόμα δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό αν η επιλογή υπαγορεύτηκε από αμιγώς επιστημονικούς λόγους ή από πρακτικούς-οικονομικούς: Εφόσον δεν διαθέταμε ικανοποιητικό απόθεμα, η απόπειρα για πλήρη χαρτογράφηση θα ήταν ανέφικτη, οπότε κρίθηκε και περιττή. Επιπλέον, εφόσον ήμασταν σίγουροι ότι τα διαπιστωμένα κρούσματα θα είναι πάντοτε το 1/4 ή το 1/5 των όντως υπαρχόντων, εκτός από περιττή, θα αποδεικνυόταν απλώς κοστοβόρα. Μακάρι να ξεμπερδέψουμε κάποτε με τον ιό και, σε ουδέτερο χρόνο, να πληροφορηθούμε από λόγο αρμόδιο τι συνέτρεξε.
Με το τουριστικό άνοιγμα της χώρας οι απορίες έγιναν εναγώνια ερωτήματα: Αρκεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος στον Προμαχώνα για να μην καταντήσει διάτρητη η υγειονομική μας ασπίδα, όταν η βαλκανική μας γειτονιά πλήττεται από δεύτερο κύμα πριν ξεπεράσει το πρώτο; Και ποια προστασία είναι ικανές να παράσχουν οι φημισμένες 500 Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ;
Συνοπτικά: Στις 9 Απριλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει την ίδρυση 500 ΚΜΥ: «Θα υπάρχουν 500 οδηγοί και 500 νοσηλευτές». Οι πρώτες ΚΜΥ ξεκινούν στις 4 Μαΐου. Στις 22 Ιουνίου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τουιτάρει περήφανος: «Μέσα σε 50 ημέρες οι ΚΜΥ έχουν πραγματοποιήσει 2.449 αποστολές λαμβάνοντας 41.785 δείγματα». Δεν προσδιορίζει όμως πόσες μονάδες λειτουργούν (500, 400; 100;), κι αυτό επιτρέπει τον σαρκασμό: Αν 500 μονάδες πήραν 41.785 δείγματα σε 50 μέρες και σε 2.449 αποστολές, τότε κάθε μονάδα πήρε 1,67 δείγματα ημερησίως και έκανε 0,0998 αποστολή. Για να είναι κάπως αξιοπρεπείς οι αριθμοί, σημαίνει ότι οι μονάδες υπολείπονται των 500. Αλλά πόσο; Αν για να ευημερήσουν οι αριθμοί, οι μονάδες πρέπει να είναι 50, είναι σαν να μην υπάρχουν.

Παντελής Μπουκάλας / Καθημερινή (11.7.2020)