ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Αλήθεια Μαρέβα;

Πολλές οι αντιδράσεις και τα σχόλια για το κάλεσμα της συζύγου του Πρωθυπουργού να βγούμε όλοι στα μπαλκόνια για το χειροκρότημα αλληλεγγύης σε γιατρούς και νοσηλευτές. Ενδιαφέρον έχουν αναρτήσεις των ίδιων των γιατρών και των νοσηλευτών.
Σταχυολογούμε από τα σόσιαλ μίντια τα σχόλια για τη Μαρέβα Μητσοτάκη και γενικά για το χειροκρότημα στα μπαλκόνια:.

➤ Αλήθεια Μαρέβα; Μας καλείς να βγούμε στο μπαλκόνι να χειροκροτήσουμε τους γιατρούς;
Τους ίδιους γιατρούς που απέλυε ο άντρας σου παρέα με τον Αδωνι κλείνοντας νοσοκομεία; Τους ίδιους νοσηλευτές που πληρώνονται με τρεις κι εξήντα κι έχουν έναν όροφο να φροντίσει έκαστος γιατί παγώσατε κάθε διορισμό; Μήπως μας καλείς να χειροκροτήσουμε και τις καθαρίστριες, που νοικιάσατε σε καλή τιμή στους εργολάβους;
Τί να πώ, με συγκίνησες Μαρέβα. Σε καλώ κι εγώ να βγούμε στο μπαλκόνι να φωνάξουμε να κλείσουν άμεσα οι εκκλησίες. Που μας μεταλάμβαναν τηλεοπτικά σήμερα από το κανάλι που εποπτεύει άμεσα ο ίδιος ο άντρας σου. Αν θέλουμε στ' αλήθεια να βοηθήσουμε τους γιατρούς και να μη χρειάζονται το χειροκρότημα.
Ευγενία Λουπάκη 

➤ Η Μαρεβα Μ. να μάς πει πρώτον αν κολλάει ο ιός από το κουταλάκι της μετάληψης, δευτερον να πει στον άντρα της να δώσει αυξήσεις σε γιατρούς και νοσηλευτές και μετά να βγούμε όλοι μαζί στα μπαλκόνια.
 Ελενα Ακρίτα

➤Αν οι γιατροί και οι νοσηλευτές έκαναν πορεία για προσλήψεις στα υποστελεχωμενα δημόσια νοσοκομεία δύο μήνες πριν, αν έβγαιναν στους δρόμους όταν η κυβέρνηση ακύρωσε 4.000 προσλήψεις, η Μαρεβα θα μας καλούσε να βγούμε στα μπαλκόνια να τους χειροκροτησουμε, ο Πορτοσαλτε θα έγραφε συγκινητικά τουι ή θα μιλούσε για αδιανόητη ταλαιπωρία στη Βασ. Σοφίας; 
Μαργαρίτα Συγκενιώτου

➤ Μας λένε ήρωες και μας χειροκροτούν τώρα...
Μας έλεγαν τεμπέληδες του δημοσίου πολύ λίγο καιρό πριν...
Οι ίδιοι τα λένε. Οι ίδιοι είμαστε.
Μας συμπαραστέκονται και μας σκέφτονται.
Αλλά δεν μας πληρώνουν...
Έλεγαν πως είμαστε πολλοί, περιττοί...
Λένε τώρα πως είμαστε λίγοι και δεν φτάνουμε...πρέπει να ξεχάσουμε τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους μας για να ανταποκριθούμε στο υπέρτατο καθήκον, με ηρωισμό...
Αλλά προκηρύξεις διαλαλούν αλλά δεν κάνουν....
Οι ίδιοι.
Έλεγαν πως η υγεία είναι εμπόρευμα και τα νοσοκομεία επιχειρήσεις.
Και έκλεισαν νοσοκομεία και κλινικές γιατί δεν ήταν 'παραγωγικά´.
Λένε τώρα πως οι κλίνες είναι λίγες και το σύστημα θα καταρρεύσει...
Οι ίδιοι.
Θα κάνουμε το καθήκον μας.
Με γνώμονα την πίστη στον άνθρωπο και την αγάπη για τη ζωή.
Με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες και κατανόηση στις ανθρώπινες αδυναμίες.
Θα είμαστε μπροστά.
Όχι μόνο οι γιατροί.
Όλοι όσοι δουλεύουμε στα δημόσια νοσοκομεία ( δεν είναι λιγότερο ήρωες ταξικά μύωπες φίλοι μου οι νοσηλευτές, οι τεχνολόγοι, οι τραυματιοφορείς, οι διοικητικοί, το προσωπικό εστίασης, καθαριότητας, φύλαξης!!!).
Αλλά ακούμε βερεσέ τα συγχαρητήρια, τα μπράβο και τα παλαμάκια, ζητάμε πράξεις και προβληματισμό για το μετά..
Πάνος Κορκονικήτας (γιατρός του ΕΣΥ) 

➤ Πολύ έξυπνη η ιδέα της Μαρέβας Μητσοτάκη να βγούμε όλοι στα μπαλκόνια και να χειροκροτήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που μάχονται τον κορονοϊό. Είναι πάγια τακτική των νεοφιλελεύθερων να μετατοπίζουν τη συζήτηση από τις υποχρεώσεις της πολιτείας, στις ατομικές πράξεις και θυσίες που καλούνται να καλύψουν τις συστημικές ελλείψεις.
Έτσι, η δημόσια υγεία παύει να είναι δουλειά του κράτους και μετατρέπεται σε προσωπική υπόθεση, σε ευθύνη των πολιτών να προστατευθούν και μπόλικους δεκάρικους για τον ηρωισμό του νοσοκομειακού προσωπικού, όταν ξεσπά η κρίση.
Όμορφες εικόνες σαν αυτές ανθρώπων να χειροκροτούν στα μπαλκόνια και κατάκοπων νοσηλευτών να παλεύουν, συγκαλύπτουν τη σπουδή της κυβέρνησης να συρρικνώσει το ΕΣΥ, προς όφελος των ιδιωτών, όπως και την τσιρίδα του Άδωνι Γεωργιάδη, όταν απειλούσε να κλείσει νοσοκομεία.
Δημήτρης Τσίρκας

➤ Μην κουράζεστε να μου στέλνετε μηνύματα γιατί δεν πρόκειται να βγω στο μπαλκόνι και να χειροκροτήσω. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που έχουν τον απόλυτο σεβασμό μου και η σκέψη μου από την πρώτη ημέρα είναι σε αυτούς, δεν χρειάζονται χειροκροτήματα. Προσλήψεις, αυξήσεις και ενδιαφέρον χρειάζονται απ όλες τις κυβερνήσεις και όλες τις εποχές. Οχι τώρα που κοινώς τα έχουμε κάνει επάνω μας.
Χριστίνα Παπασταθοπούλου

➤ Ρε σεις για να μην τσακωνόμαστε,δεν με νοιάζει ποιος το είπε,ποιος το ζήτησε,ποιου ιδέα ήταν.Με νοιάζει που βγήκα στην γειτονιά και βγήκαν κι άλλοι και χειροκροτούσαμε και γελούσαμε και ένοιωσα ότι νοιαζόμαστε.Με νοιάζει που αυτοί που παλεύουν πήραν ένα μήνυμα.'Οταν θα το περάσουμε όλο αυτό, γιατί θα το περάσουμε,θα βγούμε και στους δρόμους για πάρτι τους και θα διεκδικήσουμε προσλήψεις και τα πάντα όπως εμείς ξέρουμε να αγωνιζόμαστε! 
Τατιάνα Μπόλαρη

➤ Είναι μέρες που σκεφτόμουν αυτή την πρωτοβουλία των Ισπανών, αυτό το ελάχιστο χειροκρότημα προς τους γιατρούς και το νοσηλευτικο προσωπικό της χώρας τους. Αυτή την σχεδόν interactive χειρονομία να τους ευχαριστήσουμε ηχηρά, διαβεβαιώνοντας τον εαυτό μας ότι είναι εκεί έξω και παλεύουν, η μόνη πραγματική σταθερά σ΄αυτό το ασταθές τοπίο. Τελικά πήρε την πρωτοβουλία η Μαρέβα. Η μόνη δηλαδή που δεν έπρεπε. Όχι γιατί της απαγορεύεται να έχει ευαισθησίες βέβαια, αλλά γιατί οι δικές της ευαισθησίες μπορούν να έχουν πρόσβαση, πειθω και υποδοχή πολύ πιο αποτελεσματική και πρακτική από το χειροκρότημα όσων μένουμε στο σπίτι, παρακολουθώντας ενεοί τις αποφάσεις του συζύγου της να δυσχεραίνουν το έργο όσων η ίδια μας ζητά να χειροκροτήσουμε. Προ ολίγου ο κος Μητσοτάκης πήρε αποφάσεις γι αυστηρότερα μέτρα ως προς τις μετακινήσεις και τα ταξίδια. Ζήτησε όμως οι ναοί να μείνουν ανοιχτοί «μόνο για ατομική λατρεία» ( ; ). Το πρωί η ΕΡΤ2 μετέδωσε τη λειτουργία από το ναό του Αγ.Παλαμά της Θεσσαλονίκης. Αν η λειτουργία ήταν (όπως σωστά επεσήμανε ο Κωστής Παπαϊωάννου) κεκλεισμένων των θυρών ουδείς θα είχε αντίρρηση. Αν η μετάδοση από την ΕΡΤ2 «έκοβε» το κήρυγμα του αρχιερέα υπέρ της μετάληψης, θα είχαμε λιγότερη οργή. Αν η κυβερνηση αποφάσιζε τωρα οικονομικά μέτρα ενισχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας θα χαιρόμασταν. Γι αυτό η Μαρέβα όταν παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες, μας επιτρέπει να σκεπτόμαστε ότι τα κίνητρά της είναι μονον ιδιοτελή. Διότι δεν μπορεί να συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι η εύκολη κι ανέξοδη ευαισθησία και η αμετάπειστη, αναίσθητη ψηφοθηρία. Εμείς, στο δικό μας σπίτι πάλι θα βγούμε στο μπαλκόνι μας στις 9μ.μ. για να χειροκροτήσουμε υπέρ των γιατρών, των νοσηλευτών και όλου του νοσηλευτικου προσωπικού και κατά της αμετάπειστης ψηφοθηρίας του κου Μητσοτάκη. Θα χειροκροτήσουμε την πρωτοβουλία, αλλά όχι τη Μαρέβα. Αυτή η κίνηση δεν της αναγνωρίζεται ούτε καν ως νευμα ευαισθησιας. Από τη δική της πλευρά νευμα ευαισθησίας θα ήταν έμπρακτα μια γνναιόδωρη χορηγία του Zeus+Dione για μάσκες π.χ. Ή για σεντόνια και κανονικά στρωματα που πολλά νοσοκομεία δεν έχουν. Αυτό θα ήταν κάτι. 
Nαταλί Χατζηαντωνίου

➤ Παιδιά όλα τα μπαλκόνια στη γειτονιά μου είναι με κόσμο που χειροκροτάει και είναι πολύ συγκινητικό ...δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν το πόσταρε και η Μαρεβα η ποιος άλλος, ο κόσμος το είχε μεγάλη ανάγκη!!!!! Αυτό να κρατήσουμε και για τα υπόλοιπα να είμαστε καλά και θα τσακωνόμαστε πολιτικά και πάλι και πάλι...
Kωνσταντίνα Βούλγαρη

➤ Μου φαίνεται σαν η πιο συμβολική και εύστοχη εξέλιξη για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 το έθνος να αφανιστεί από μία διαχειρίσιμη κατά τα άλλα επιδημία επειδή στην στροφή της ιστορίας η νεοελληνική κοινωνία-ή εν πάση περιπτώσει ένα μεγάλο κομμάτι της που δεν έχει προχωρήσει και πολύ από τότε- επέλεξε να εκπροσωπείται από μία κυβέρνηση που εκλέχτηκε για να ιδιωτικοποιήσει την Δημόσια Υγεία και φανερά διστάζει να αναλάβει το πολιτικό κόστος και να κλείσει τις Εκκλησίες.
Έχουμε και την Μαρέβα Αντουανέτα που θα βγει να χειροκροτήσει από το μπαλκόνι τους νοσηλευτές, για να προσθέσει μια απαραίτητη δόση ιλαροτραγωδίας στην όλη συγκυρία.
Ανδρέας Μπελεγρής 

➤Αγαπητή κ. Μαρέβα Μητσοτάκη, σύζυγε του πρωθυπουργού και επιχειρηματία.
Διαβάζω ότι καλείτε τους πολίτες και προφανώς προτίθεσθε και η ίδια να βγείτε το βράδυ στο μπαλκόνι σας να μας χειροκροτήσετε.
Απορώ με το θράσος σας.
Επειδή εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την ατζέντα της κυβέρνησης του συζύγου σας για τα Δημόσια Νοσοκομεία, την πιο αντιλαϊκή που θα μπορούσε να γίνει.
Επειδή εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ο σύζυγός σας, εκτός από σημερινός πρωθυπουργός και υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων, των ΣΔΙΤ και των περικοπών στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, υπήρξε επί σειρά ετών στέλεχος κυβερνήσεων που κουτσούρεψαν το δημόσιο τομέα υγείας και έπληξαν σοβαρά τα δικαιώματά μας ως πολιτών αυτής της χώρας, ημών των ιδίων αλλά και των ασθενών μας.
Επειδή εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την προσπάθεια του συζύγου σας να μας “αξιολογήσει” και να μας κατατάξει σε “αρίστους, μετρίους και κακούς”.
Επειδή μας χωρίζουν έτη φωτός, εμάς τις μαχόμενες γυναίκες υγειονομικούς, γιατρίνες, νοσηλεύτριες, βοηθούς θαλάμου, τραυματιοφορείς, τεχνολόγους, καθαρίστριες, διοικητικούς από εσάς, και κυρίως μας χωρίζει το γεγονός ότι εμείς επιλέξαμε να ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ και να ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΜΕ τους συνανθρώπους μας για το μεράκι μας και για το ψωμάκι μας, από εσάς που επιλέξατε μια καριέρα για το παντεσπάνι σας (ουδείς ψόγος), πραγματικά μη μας δουλεύετε κυρία Μητσοτάκη!
Αν, πραγματικά, και εν μέσω επιδημίας, κατά τη διάρκεια της οποίας μερικές από εμάς μπορεί και να μολυνθούμε και να πεθάνουμε, όλες όμως θα λείψουμε για άπειρες εργατοώρες από τις οικογένειες και τους αγαπημένους μας ανθρώπους, θέλετε να ζητήσετε έμπρακτα συγγνώμη για την πολιτική που υπηρέτησε και υπηρετεί ο σύζυγός σας, βαδίστε μέχρι ένα δημόσιο νοσοκομείο να βοηθήσετε Η ΙΔΙΑ για έστω μια βάρδια, όπου μπορείτε. Το καθάρισμα ασθενών, το καθάρισμα θαλάμων, το στρώσιμο σεντονιών (που δεν έχουμε αρκετά) δεν είναι ντροπή κυρία Μητσοτάκη. Είναι τιμή για αυτές που το κάνουν!
Αφήστε λοιπόν τα υποκριτικά χειροκροτήματα κυρία Μητσοτάκη! Διακρίνετε από πίσω η πραγματική σας έκφραση (ίου, βρωμερός δημόσιος υπάλληλος τολμάει και μου απευθύνει το λόγο).
Αφήστε τα χειροκροτήματα και θυμίστε στο σύζυγό σας ότι μας χρωστάει και κάποια αναδρομικά, εδώ και κάτι χρόνια. Από τις περικοπές των μνημονίων που ψήφισε.
Όπως και νάχει, φροντίστε να ντυθείτε καλά το βράδυ που θα βγείτε στο μπαλκόνι (ω, συγγνώμη, βεράντα). Θά ‘χει ψύχρα.
Μια υγειονομικός από το πεδίο της μάχης (δεν ξέρω αν είμαι άριστη, καλή, μέτρια ή κακή με τα κριτήρια του συζύγου σας, αλλά είμαι εκεί).
Καθίστε εσείς στη βεράντα σας. Αλλά μην με χειροκροτήσετε. Δεν σας το επιτρέπω.
 Όλγα Κοσμοπούλου (νοσοκομειακή γιατρός)

➤ Γνωρίζω ότι θα στενοχωρήσω κάποιους και κάποιες, αλλά ΔΕΝ υπάρχει ούτε μία περίπτωση να βγω στο μπαλκόνι μου στις 9 και να χειροκροτήσω το νοσηλευτικό  προσωπικό που μάχεται σκληρά τον κορωνοϊό.
Οχι, δεν είμαι ανάλγητος, ούτε καθίκι.
Απλώς δεν πιστεύω ότι με χειρονομίες αυτού του είδους, δηλαδή με χειρονομίες κενές περιεχομένου, βάζουμε ένα ελάχιστο έστω λιθαράκι σε αυτό που έχει σημασία.
Στην διάσωση δηλαδή και ενδυνάμωση της δημόσιας υγείας. Θέλει αγώνα για να σωθεί, θέλει μάχη, θέλει θυσίες.
Το χειροκρότημα είναι ασπιρίνη για τον καρκίνο που θα λέγανε και οι ίδιοι οι νοσηλευτές.
Γι' αυτό λοιπόν, βάζουμε πλάτη όπου βρεθούμε και όπως μπορούμε για να παραμείνει δημόσιο αγαθό η υγεία και να μην την ξεφτιλίσουν οι τρισάθλιοι φιλελέρες.
Με αγώνα, με μάχη, με θυσίες. με πόνο, γιατί όχι;
Αυτά και ευχαριστώ για την υπομονή σας.
Χρήστος Ξανθάκης

➤ Προσωπικά, ως νοσηλευτης, δεν θέλω να με χειροκροτήσετε από τα μπαλκόνια σας. Θέλω να παραμείνετε σε αυτά για όσο καιρό χρειαστεί, ώστε να κάνω τη δουλειά μου όσο γίνεται πιο ανθρώπινα.
Θέλω να παραμείνετε σε αυτά για όσο καιρό χρειαστεί και όχι στις παραλίες, στις εκκλησίες κλπ ώστε να μην χρειαστεί να σας βοηθήσω.
Θέλω να παραμείνετε σε αυτά για όσο καιρό χρειαστεί και να ακούτε τις συμβουλές ανθρώπων με άσπρες ποδιές και όχι τις συμβουλές ανθρώπων με μαύρα ράσα.
Θέλω, όταν περάσει αυτή και αυτή η δοκιμασία, να φύγετε από τα μπαλκόνια και να βγείτε μαζί μου στο δρόμο, απαιτώντας ένα ανθρωποκεντρικο σύστημα Υγείας για ΟΛΟΥΣ, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ανεξαρτήτως κοινωνικής κάστας.
Χαιρετώ.
Aγγελος Κοντος (νοσηλευτής)

➤ "Μην τρελαθούμε και μεταξύ μας τώρα ! Κατ΄αρχάς παίδες δεν το πρότεινε η Μαρέβα. Προηγήθηκε ο κανονικός κόσμος της διαδικτυακής κοινότητας από χθες, όταν τα πλάνα με τους Ισπανούς που άνοιξαν τον χορό της ευγνωμοσύνης, ξεσήκωσαν το συναίσθημα, αφύπνισαν το ήθος και δυνάμωσαν το αίτημα για δυνατό δημόσιο σύστημα Υγείας.
Η Μαρέβα επιχείρησε να ιδιοποιηθεί με περισσό θράσος το κοινό αίσθημα αλλά κυρίως να το διαστρέψει, πράγμα που εν μέρει κατάφερε.
Ε λοιπόν όχι ! Δεν θα χαρίσω σε καμία Μαρέβα τον αδελφό μου και τη νύφη μου που είναι νοσηλευτές, ούτε την αγαπημένη μου Εύη μοριακή ιολόγο από τις λίγες, ή τον Χαρούλη τον άντρα της παιδικής μου φίλης που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην έρευνα.
Όλοι τους σε δημόσια νοσοκομεία , μαζί με τους χιλιάδες άλλους που παίζουν με την υγεία τους, για να σώσουν τη δική μας.
Ναι έκλαψα με τα χειροκροτήματα και συγκινούμαι με όσους συγκινήθηκαν. Αυτοί που δεν συγκινούνται με τρομάζουν..." 
Κατερίνα Ακριβοπούλου