ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Στηρίξτε την «Εφημερίδα των Συντακτών»

«Στηρίξτε την Εφημερίδα των Συντακτών. Απαραίτητη η αλληλεγγύη αναγνωστών και φίλων στις κρίσιμες στιγμές». Αυτό γράφει ο διευθυντής της ΕφΣυν Νικόλας Βουλέλης σε άρθρο του επισημαίνοντας: «Το κείμενο αυτό δεν είναι επετειακό άρθρο, ούτε πολιτική ή διεθνής ανάλυση. Είναι μια έκκληση στους αναγνώστες και τους φίλους της εφημερίδας μας και της ιστοσελίδας της».
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του Νικόλα Βουλέλη:..

Η κατάσταση στον χώρο του Τύπου είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Συρρίκνωση των κυκλοφοριών, ραγδαία μείωση των σημείων πώλησης, συγκέντρωση της ιδιοκτησίας σε λίγα χέρια, μονοπώλιο στη διακίνηση των εφημερίδων, διάχυση των ψευδών ειδήσεων, πολιτικο-εκδοτική διαπλοκή και ασφυκτική ομοφωνία των περισσότερων μέσων στην υποστήριξη συγκεκριμένων απόψεων.
Εξίσου γνωστή εδώ και χρόνια είναι η σαφής θέση μας για την ανάγκη ενίσχυσης του Τύπου, με συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέσαμε και δημοσίως. Αλλά και για την ανάγκη διαφάνειας στο επίπεδο των πραγματικών πωλήσεων και κυκλοφοριών που επηρεάζουν άμεσα και την κατανομή της διαφήμισης.
Ολα αυτά συνεχίζουν, βέβαια, να υπάρχουν, αλλά παραμερίστηκαν σχεδόν τελείως τις τελευταίες ημέρες με τη σαρωτική εισβολή του κορονοϊού στη ζωή μας και τα μέτρα που λαμβάνονται συνεχώς για την αντιμετώπισή του.
Η κατάσταση στον χώρο του Τύπου επιδεινώνεται δραματικά με ταχύτατο ρυθμό. Με τα μέτρα που πήραμε για την προστασία των εργαζομένων, η εργασία στους χώρους της εφημερίδας γίνεται πιο δύσκολη, ενώ ο συντονισμός διεύθυνσης, αρχισυνταξίας, τηλε-εργασίας, σύνταξης, σύνταξης ύλης, διόρθωσης και σελιδοποίησης απαιτεί περισσότερο χρόνο και κόπο. Ομως το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η ραγδαία πτώση στις πωλήσεις των εφημερίδων, άμεσο αποτέλεσμα του περιορισμού της κυκλοφορίας, και ταυτόχρονα η καθημερινή μείωση των σημείων πώλησης στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Σήμερα τα σημεία πώλησης είναι λίγο περισσότερα από 4.000 σε όλη την Ελλάδα.
Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, τότε δεν θα πρόκειται για αργό θάνατο, αλλά για ξαφνικό θάνατο των έντυπων μέσων ενημέρωσης, κυρίως των εφημερίδων. Οι περιστάσεις δεν δικαιολογούν καμία καθυστέρηση. Η κυβέρνηση πρέπει να σπεύσει άμεσα στην εφαρμογή των μέτρων ενίσχυσης του Τύπου, τα οποία ανακάλεσε βιαστικά τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την πρώτη άκριτη και γραφειοκρατική εξαγγελία τους.
Οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις πρέπει να πιέσουν τώρα την κυβέρνηση, ζητώντας και την υποστήριξη της αντιπολίτευσης, για να δοθούν οι ενισχύσεις στον Τύπο, πριν να είναι πολύ αργά. Η κυβέρνηση και τα κόμματα πρέπει να καταλάβουν ότι οι εφημερίδες είναι «είδος πρώτης ανάγκης» για τη διαφύλαξη και λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, χωρίς αυτές δεν νοείται δημοκρατικός διάλογος, κριτική και έλεγχος της κάθε εξουσίας.
Συνεπώς οι εφημερίδες πρέπει να ενταχθούν απαραιτήτως στις επιχειρήσεις που ενισχύονται με κάθε τρόπο λόγω των συνεπειών από τον κορονοϊό, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να θεσπιστεί άμεσα η δυνατότητα συμπερίληψής τους στα είδη που διατίθενται στα σούπερ μάρκετ ή σε όποια άλλα καταστήματα συνεχίζουν να λειτουργούν και παρέχουν υπηρεσίες.

Η εξαίρεση στον κανόνα

Ολα αυτά αφορούν τον Τύπο που πρέπει να ενισχυθεί, γιατί πραγματικά είναι πυλώνας της δημοκρατίας. Ομως αυτή η έκκληση αφορά ειδικά τους αναγνώστες και τους φίλους της «Εφημερίδας των Συντακτών», μιας εφημερίδας που ξεχωρίζει όχι μόνο για τον συνεταιριστικό χαρακτήρα της, τη δομή και τον συλλογικό τρόπο λειτουργίας της, αλλά και για την ανεξαρτησία της.
Η εφημερίδα μας είναι μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία του σύγχρονου Τύπου στην Ελλάδα, με έσοδα μόνο από την κυκλοφορία του φύλλου και τη διαφήμιση. Αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα σηματοδοτεί σήμερα την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης, έγκυρης, ποιοτικής εφημερίδας που άνοιξε νέους δρόμους στον ελληνικό Τύπο. Ομως πραγματικά ανεξάρτητη δημοσιογραφία -όπως πολύ καλά γνωρίζουν πλέον οι αναγνώστες μας- μπορεί να υπάρξει μόνο με την οικονομική ανεξαρτησία μας. Και αυτή κινδυνεύει άμεσα!
Αυτή η έκκληση στους αναγνώστες και τους φίλους της εφημερίδας μας έχει επείγοντα χαρακτήρα. Η «Εφ.Συν.» άντεξε τόσα χρόνια γιατί κέρδισε την εμπιστοσύνη των αναγνωστών της που είναι -κυριολεκτικά- «οι μόνοι εργοδότες μας». Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης πρέπει τώρα, σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες, να επιβεβαιωθεί και να ενισχυθεί για να ξεπεράσουμε τη δοκιμασία του κορονοϊού και να διατηρήσουμε ζωντανή και αλώβητη τη μοναδική ανεξάρτητη φωνή, που με τη σειρά της διατηρεί ζωντανό τον δημόσιο διάλογο για όλα τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας και του κόσμου.
Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να ενισχυθεί η εφημερίδα μας και η ιστοσελίδα μας. Σας προτείνουμε, λοιπόν, μερικές απλές κινήσεις, στο μέτρο των δυνατοτήτων σας, οι οποίες όμως για εμάς είναι καίριας σημασίας.
Πρώτον, αγοράζετε καθημερινά την εφημερίδα από τα σημεία πώλησης. Το περπάτημα ώς εκεί είναι απαραίτητο για σας και αν μπορείτε αγοράστε ακόμα ένα φύλλο της «Εφ.Συν.» για έναν φίλο ή γείτονα. Είναι το καλύτερο δώρο.
Δεύτερον, γραφτείτε συνδρομητές στην εφημερίδα ή στην ιστοσελίδα μας efsyn.gr. Ενημερώνεστε έγκαιρα και έγκυρα για τα πάντα. Με τις νέες προσφορές μας οι συνδρομές είναι ακόμα πιο προσιτές για όλους.
Τρίτον, ανοίξαμε έναν λογαριασμό στον οποίο μπορείτε να καταθέσετε οποιοδήποτε ποσό θέλετε για την ενίσχυση της εφημερίδας μας και της ιστοσελίδας της. Η κατάθεση μπορεί να γίνει, είτε στην τράπεζα, είτε ηλεκτρονικά, στον παρακάτω λογαριασμό:
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ / Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Α.Ε.
IBAN GR18 0140 1010 1010 0200 2314 055
BIC: CRBAGRAA
Τράπεζα: ALPHA BANK
Η έκκληση αυτή δεν πρέπει να περιοριστεί στους αναγνώστες αυτού του φύλλου. Παρακαλούμε θερμά όλους τους φίλους και συνεργάτες της «Εφ.Συν.» που στήριξαν το εγχείρημά μας από την πρώτη στιγμή να διαδώσουν αυτό το μήνυμα με κάθε τρόπο, προφορικά ή ηλεκτρονικά, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε κάθε γνωστό ή φίλο.
Κάθε συμβολή είναι ευπρόσδεκτη γιατί είναι έκφραση αλληλεγγύης.
Ευχαριστούμε από τώρα για την ανταπόκρισή σας και μην ξεχνάτε: Η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι το καλύτερο αντίδοτο στον κορονοϊό.