ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Αυτά είναι τα 10 μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας

Αποζημίωση 800 ευρώ για τους εργαζόμενους που σταμάτησαν να δουλεύουν

Μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των νοικοκυριών ανακοίνωσαν από κοινού οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης, κ.κ. Σταϊκούρας, Βρούτσης και Γεωργιάδης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του κορονοϊού στην οικονομία. Όπως επισήμαναν και οι τρεις υπουργοί,..
όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν συνδέονται με τη ρήτρα απασχόλησης και την απαγόρευση απολύσεων.
Από την πλευρά του ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «δεν υφίσταται φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα. Οι δαπάνες [για τον κορονοϊό] εξαιρούνται από την όποια δημοσιονομική επίδοση της χώρας μας» και πρόσθεσε: «Η χώρα μας ισότιμα διαθέτει πλέον την ευελιξία για να λάβει μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού»

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας είναι τα εξής:
  •  1. Οριζόντια αναστολή έως τις 31 Ιουλίου της πληρωμής φόρων και εισφορών, μέσω συγκεκριμένων ΚΑΔ, για τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά. Υπολογίζονται περίπου 200.000 επιχειρήσεις με περίπου 600.000 εργαζόμενους.
  • 2. Χρηματοδότηση επιχειρήσεων με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής για την αντιμετώπιση της μείωσης του τζίρου και του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, υπολογιζόμενη σε περίπου 1 δισ. ευρώ.
  • 3. Οι εργαζόμενοι που αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, θα λάβουν στις αρχές Απριλίου αποζημίωση 800 ευρώ, ενώ το κράτος θα καλύψει τις εισφορές ασφάλισης και υγείας. Παράλληλα, αναστέλλονται για 4 μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου. Υπολογίζεται πως αφορά σε περίπου 500.000 άτομα και το κόστος για Μάρτιο και Απρίλιο είναι περίπου 450 εκατ. ευρώ.
  • 4. Για αυτοαπασχολούμενους, ατομικές επιχειρήσεις κ.α. αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις για 4 μήνες.
  • 5. Επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθεί άμεσα από το ειδικό ευρωπαϊκό ταμείο, για δράσεις ενίσχυσης ρευστότητας, απασχόλησης και εισοδήματος εργαζομένων.
  • 6. Μειώνεται στο 6% από 24% έως το τέλος του έτους ο ΦΠΑ για μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντηλάκια, σαπούνι και γενικά για τα προϊόντα αυτά υγιεινής και προστασίας. Το ίδιο γίνεται για την αιθυλική αλκοόλη που θα χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις για την παραγωγή αντισηπτικών.
  • 7. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν θα καταβάλλουν το 60% του ενοικίου για Μάρτιο και Απρίλιο για την επαγγελματική στέγη. Το ίδιο θα ισχύσει για την α' κατοικία των εργαζομένων. Παράλληλα, αναστέλλονται για 4 μήνες οι φορολογικές υποχρεώσεις και οι δόσεις σε πιθανή ρύθμιση.
  • 8. Παραμένει το ισχύον καθεστώς για τον ΕΝΦΙΑ και οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από το επόμενο έτος.
  • 9. Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην άμεση πληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι, από 25/2- 13/3 έχουν επιστραφεί 218 εκατ. ευρώ.
  • 10. Η διευκόλυνση από τις τράπεζες και οι σχετικές παρεμβάσεις για τις επιχειρήσεις να αφορά και σε φυσικά πρόσωπα και να υπάρξουν χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Να προσδιοριστούν από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών οι τραπεζικές συναλλαγές για τις οποίες δεν απαιτείται φυσική παρουσία, για την προστασία τραπεζοϋπαλλήλων και πελατών. Τέλος, ελήφθησαν προληπτικά μέτρα για την προστασία του Χρηματιστηρίου.
«Είμαστε στην αρχή της μάχης, δεν γνωρίζουμε ακόμα την ένταση και την έκτασή της. Θα ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα ώστε να βγούμε από τη μάχη με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες. Το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση απέναντι σε όλους για τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος ώστε το βάρος να μοιραστεί δίκαια», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Έξι μέτρα ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης
 
Δέσμη έξι χρηματοδοτικών εργαλείων ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της δεύτερης δέσμης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού. Τα μέτρα που ανακοίνωσε είναι:
  • 1. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου, θα δοθεί στις αρχές Απριλίου ενίσχυση 800 ευρώ.
  • 2. Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά. Ενώ σε συνεννόηση με τις τράπεζες που ήδη το ανακοίνωσαν, αναβάλλεται η πληρωμή και των χρεολυσίων τους έως 30/9/2020.
  •  3. Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.
  • 4. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ.
  • 5. Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.
  • 6. Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνουμε τους πόρους του κατά 250 εκατ. ευρώ για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

Βρούτσης: Να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή 
 
Η κυβέρνηση έρχεται να στηρίξει έμπρακτα το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, τόσο εκείνων που ανεστάλη η λειτουργία τους, όσο και εκείνων που συνεχίζεται, τόνισε εισαγωγικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ταυτοχρόνως έστειλε μήνυμα προς τους εργοδότες, οι οποίοι, όπως σημείωσε, δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις, να εκδηλώνουν καταχρηστικές συμπεριφορές, δεν πρέπει να λειτουργούν υπό καθεστώς πανικού. Και τα μέτρα του Υπουργείου Εργασία είναι υπό τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

- πηγή: flash.gr