ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Η περιπέτεια ενός ποιήματος

O σπουδαίος Έλληνας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979), «έφυγε» από τη ζωή στις 18 Μαρτίου 1996. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα Αρχείο-Αφιερώματα την εκπομπή «Η περιπέτεια ενός ποιήματος - Οι Μικρές Κυκλάδες».
«Η περιπέτεια ενός ποιήματος».. είναι σειρά μουσικών εκπομπών που αναφέρεται στη μελοποιημένη ποίηση, με θέμα κάθε φορά το έργο ενός ποιητή και τη μελοποίηση κύκλου ποιημάτων του από συγκεκριμένο συνθέτη.
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος συζητεί με τον Μίκη Θεοδωράκη τη μελοποίηση του έργου του Οδυσσέα Ελύτη και ειδικά τα ποιήματα που οδήγησαν στα τραγούδια για τον δίσκο «Μικρές Κυκλάδες», ο οποίος κυκλοφόρησε το 1963. Οι δύο άνδρες αναφέρονται στην προσέγγιση της ποίησης του Ελύτη, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τον τρόπο με τον οποίο η ίδια αυτή ποίηση γεννάει τη μουσική.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρακολουθούμε σημαντικούς τραγουδιστές και τραγουδίστριες, όπως η Νένα Βενετσάνου, η Μαρία Δημητριάδη, ο Πέτρος Πανδής, η Σούλα Μαρκίζη, η Βιβή και η Μαριάννα Γκέκα, ο Βασίλης Γισδάκης, να ερμηνεύουν τα τραγούδια του δίσκου: «Ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα», «Το τριζόνι», «Του μικρού βοριά», «Τα ’δατε τα μάθατε», «Μαρίνα» και «Η Μάγια».
Σκηνοθεσία: Αντώνης Κόκκινος
Έτος παραγωγής: 1991
Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: ert.gr/arxeio-afierwmata/odysseas-elytis