ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Η ποίηση των εγκλείστων στην Αφύλαχτη Διάβαση

Το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21η Μαρτίου) με ένα πρωτότυπο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, που θα μεταδοθεί στην εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020 στις 12 το μεσημέρι.
Το ντοκιμαντέρ έχει τίτλο «Η ποίηση των εγκλείστων» και έχει.. κεντρικό θέμα τους ποιητές που έγραψαν τα ποιήματά τους σε συνθήκες εγκλεισμού και ειδικότερα σε φυλακές, ψυχιατρεία και λοιπά νοσηλευτικά ιδρύματα.
Από το «Δρομοκαΐτειο Φρενοκομείο» του Γεωργίου Βιζυηνού και του Ρώμου Φιλύρα ώς το Νοσοκομείο «Σωτηρία» της Μαρίας Πολυδούρη στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και από τις Φυλακές Ανηλίκων Διαβατών Θεσσαλονίκης μέχρι το Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού, η «Αφύλαχτη Διάβαση» ξεδιπλώνει παράλληλους αφηγηματικούς άξονες για τη ζωή των εγκλείστων ποιητών και φέρνει στο φως άγνωστες ιστορίες και σπουδαία ποιήματα.
Για το Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα μιλά στο ντοκιμαντέρ ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου, Ισίδωρος Πρώιος.
Ποιήματα διαβάζουν ο Δημήτρης Παπαγιάννης, η Αγγελική Ξαρχάκου και η Μαίρη Μακρή.
Ακούγονται σπάνιες ηχογραφήσεις από το Αρχείο της ΕΡΤ.
Η «Αφύλαχτη Διάβαση» θα μεταδοθεί εκτάκτως και την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020 στις 12 το μεσημέρι, με το δεύτερο μέρος του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ για την ισπανική γρίπη, ανοίγοντας παράλληλα και ένα νέο πεδίο έρευνας για το πώς αποτυπώθηκε η πανδημία στη λογοτεχνία.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8!
Info
Σάββατο 21 Μαρτίου 2020, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Η ποίηση των εγκλείστων»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto
Facebook: facebook.com/protoprogramma.ert

Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi