ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Απαράδεκτο να συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης όσοι «πρόλαβαν» να απολύσουν εργαζόμενους

Ανεπαρκή χαρακτήρισε τα μέτρα ενίσχυσης των εργαζόμενων, των επιχειρήσεων και της οικονομίας, ο Σωκράτης Φάμελλος καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και τις επιπτώσεις της σημερινής κρίσης.
Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας «Στο Κόκκινο» τόνισε ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα αφορούν..
μόνο μία μερίδα και όχι το σύνολο των επιχειρήσεων και ότι αυτό αποδείχτηκε κατά τη συζήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τους επικεφαλής των επιμελητηρίων και των συλλογικών οργανώσεων των παραγωγών, των επαγγελματιών και των βιοτεχνών.
Ο Σ. Φάμελλος επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στους ελεύθερους επαγγελματίες και ειδικότερα στους μηχανικούς: «Πρόκειται για 70.000 ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς (μελετητές, κατασκευαστές, εργαζόμενους με συμβάσεις έργου, με μπλοκάκια σε τεχνικές εταιρείες, κ.ά.) οι οποίοι φτωχοποιήθηκαν και συνετρίβησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στους κωδικούς που, μέχρι στιγμής, έχουν διακινηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, και συνεπώς δεν δικαιούνται το χαμηλό σε ύψος επίδομα και την αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους. Τα μέτρα υπολείπονται του κινδύνου της ύφεσης και της ανεργίας που έχουμε μπροστά μας».
Είναι απαράδεκτο, υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος, οι επιχειρήσεις που «πρόλαβαν» να απολύσουν εργαζόμενους να συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης, υπογράμμισε, καθώς και πρέπει να νομοθετηθεί οι απολύσεις του τελευταίου μήνα να ακυρωθούν, ώστε να μέτρα να συνδυάζονται με την ανάκληση των απολύσεων.
Επισήμανε ότι οι υγειονομικοί δεν χρειάζονται απλά εφάπαξ δώρο Πάσχα, αλλά επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και ότι πρέπει να στηρίζουμε και να ενισχύουμε τη δημόσια υγεία διαρκώς και όχι μόνο όταν βρισκόμαστε σε συνθήκες κρίσης. Ενίσχυση χρειάζεται ακόμη, όπως ανέφερε, η διαχείριση των αποβλήτων, της καθαριότητας, της αποκομιδής απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, των μονάδων λυμάτων, καθώς και των μονάδων που διαχειρίζονται ιατρικά απόβλητα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε τέλος, στην προσωπική του επικοινωνία με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, όπου μετέφερε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εξασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών στα βασικά αγαθά του νερού και της ενέργειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, πάγωμα τιμών και οφειλών, καθώς και κάλυψη τυχόν οφειλών ευάλωτων ομάδων και ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της κρίσης από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς νερό, ρεύμα και φυσικό αέριο και η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.