ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Η σοβαρή ενημέρωση είναι επιδίωξη όλων των επαγγελματιών δημοσιογράφων

Η χώρα, όπως και οι περισσότερες χώρες του πλανήτη, έχουν μπει σε μια άνευ προηγουμένου περιπέτεια. Σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές, η έγκυρη, σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωση αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία στη μάχη για τη δημόσια υγεία.
Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας συνιστά..
στα μέλη της, αλλά και όλους όσοι δημοσιογραφούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο χειρισμό των ιδιαίτερα ευαίσθητων θεμάτων που άπτονται της δημόσιας υγείας.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε αναφέρει:
Με δεδομένο ότι πολλές φορές το κυνήγι της είδησης και η «βιασύνη» της πρωτιάς μας οδηγούν σε λάθη, σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές οφείλουμε όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Επειδή το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την ειδησεογραφία γύρω από το θέμα του κορονοϊού εμφανίστηκαν διάφορες αστοχίες (από ανύπαρκτα κρούσματα, μέχρι ανύπαρκτα μέτρα που ανακοινώνονταν, μόνο μέσα στο κεφάλι των διακινητών ψευδών ειδήσεων, όπως το κλείσιμο των τραπεζών), νιώθουμε την ανάγκη να διαβεβαιώσουμε την κοινωνία πως η σοβαρή ενημέρωση ήταν, είναι και θα είναι επιδίωξη όλων των επαγγελματιών δημοσιογράφων.
Θέλουμε επίσης να διαβεβαιώσουμε πως οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι δεν είναι επιφορτισμένοι μόνο με την υποχρέωση της έγκυρης ενημέρωσης, αλλά και με το ρόλο του εγγυητή της εγκυρότητας.
Θα σταθούμε απέναντι σ’ όποιον διαδίδει ψευδείς ειδήσεις, προστατεύοντας την κοινωνία, αλλά και το επάγγελμα μας από τη μάστιγα της εποχής, τα fake news.
Ταυτόχρονα οφείλουμε να καταδικάσουμε τα περιστατικά επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων –φωτογράφων- την τελευταία περίοδο, την ώρα μάλιστα που εκτελούσαν το καθήκον τους.
Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές από την ίδια την κοινωνία, το πολιτισμό και την κουλτούρα μας. Διαφυλάσσοντας το αξιακό μας σύστημα δεν θα το επιτρέψουμε, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Τέλος θέλουμε από την πλευρά μας να απευθύνουμε έκκληση προς τα μέλη μας και όλους τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της πολιτείας για την αποφυγή μετάδοσης του ιού. Με σύνεση, πειθαρχία και αλληλεγγύη θα αποφύγουμε τα χειρότερα.