ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

«Πανδημία» εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών, παραβίαση ωραρίων και τηλε-εργασία που βαφτίζεται άδεια ανάμεσα στα στρατηγήματα με τα οποία πολλές επιχειρήσεις ερμηνεύουν και αξιοποιούν κατά βούληση τις «τρύπες» των έκτακτων μέτρων και της αναγκαστικής αναστολής λειτουργίας.
Η πανδημία του κορονοϊού..
ξεσκέπασε ακόμη μία πανδημία, η οποία βέβαια πλήττει δεκαετίες ολόκληρες την αγορά εργασίας και δεν είναι άλλη από την εργοδοτική αυθαιρεσία. Αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών, τηλε-εργασία με ξεχειλωμένο ωράριο, μη καταχωρισμένες και άρα απλήρωτες υπερωρίες και επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν παρά το γεγονός ότι απασχολούν εκατοντάδες κόσμου είναι η νεοφιλελεύθερη πραγματικότητα, η οποία δείχνει ξανά το άσχημο πρόσωπό της.
«Η πόρτα να παραμείνει κλειδωμένη. Αν κάποιος πελάτης έρθει να παραλάβει, να τον πάτε από την πίσω πόρτα, αλλά να μην μπει μέσα. Να περιμένει τα πράγματά του και το τιμολόγιο από την πίσω πόρτα. Το μαγαζί πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις, αλλά με προσοχή», αναφέρει ανακοίνωση που μοιράστηκε σε εργαζομένους τυπογραφείου της Αθήνας στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τη μετάδοση του κορονοϊού.
Ομως οι «οδηγίες» για τη δήθεν προστασία των εργαζομένων φαίνεται πως ήταν απλώς το πρόσχημα, αφού λίγο πιο κάτω ο εργοδότης κάνει σαφές το μήνυμα που θέλει να περάσει: «Δεν είμαστε ούτε σε διακοπές ούτε πρέπει να χαλαρώσουμε. Αν χαλαρώσουμε, θα έχουμε πρόβλημα με τις εισπράξεις και πλησιάζει το τέλος του μήνα», καταλήγει η ανακοίνωση, με τον εργοδότη να μετακυλίει ουσιαστικά το βάρος της ευθύνης για την τυχόν «χασούρα» στις εισπράξεις του μήνα στους ίδιους τους εργαζομένους, απειλώντας τους με στάση πληρωμών.
- από ρεπορτάζ της Διαλεκτής Αγγελή στην Εφημερίδα των Συντακτών (ολόκληρο ΕΔΩ)