ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Tεράστια πρόκληση και για τη δημοσιογραφία

Ο ρόλος των δημοσιογράφων και οι ευθύνες των ιδιοκτητών των Μέσων Ενημέρωσης για την ενημέρωση του κοινού
Η Πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι μια τεράστια πρόκληση για την ανθρωπότητα αλλά και για τη δημοσιογραφία. Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι καλούνται τώρα, που είναι πιο κρίσιμο από ποτέ, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Oι δημοσιογράφοι, σε αυτή τη συγκυρία ανοίγουν ένα παράθυρο..
στον έξω κόσμο για τους συμπολίτες τους, που έχουν υποχρεωθεί σε περιορισμό των μετακινήσεων και των επαφών τους. Περιμένουν από τους δημοσιογράφους:

  • Να μεταφέρουν πραγματικές και καλά διασταυρωμένες ειδήσεις,
  • Να τους ενημερώνουν σωστά για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για να προστατευθούν οι ίδιοι και να προστατεύσουν τους γύρω τους και
  • Να μην σπέρνουν πανικό, είτε από πλημμελή διασταύρωση των ειδήσεων είτε από επιπόλαιη διαχείριση και ερμηνεία ακόμη και επίσημων ανακοινώσεων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί και τους ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης να συναισθανθούν τις τεράστιες ευθύνες τους:
  • Απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Η ταχύτητα και ο εντυπωσιασμός σε βάρος της διασταύρωσης της είδησης είναι τακτικές που, αποδεδειγμένα πλέον, έχουν ολέθριες συνέπειες στην αξιοπιστία των ΜΜΕ. Στην παρούσα κρίσιμη συνθήκη, μάλιστα, τέτοιες επιλογές μπορούν να ναρκοθετήσουν την προσπάθεια για ανάσχεση της πανδημίας.
  • Απέναντι στους εργαζόμενους τους, που καλούνται να επιτελέσουν το καθήκον τους εκτεθειμένοι σε πρωτόγνωρους κινδύνους. Είναι υπεύθυνοι για την λήψη και την αυστηρή τήρηση των μέτρων για την ασφάλειά τους. Είναι υποχρεωμένοι να τηρούν την εργατική νομοθεσία χωρίς παρεκκλίσεις.
Η ΕΣΗΕΑ για άλλη μια φορά διακηρύσσει την απαίτηση της κοινωνίας για αυστηρή τήρηση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Η ευθύνη των ΜΜΕ για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού και την αποτροπή πανικού είναι, αυτές τις ώρες, κορυφαίας σημασίας.