ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Νovartis: Το έγγραφο που «καίει» το σενάριο της «σκευωρίας»

Συγκεχυμένες είναι οι εντυπώσεις που προκαλεί η αποκάλυψη από την εφημερίδα «Καθημερινή» ενός εγγράφου της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για την υπόθεση Novartis και τους προστατευόμενους μάρτυρες  καθώς καταρρίπτει τον ισχυρισμό της «σκευωρίας» για την υπόθεση, ενώ είναι σε εξέλιξη οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής που..
διερευνά την εμπλοκή του πρώην υπουργού Δ. Παπαγγελόπουλου.
Σύμφωνα με το έγγραφο, που προέρχεται από τη δικογραφία της υπόθεσης, η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ενημερώνει τον Άρειο Πάγο ότι δύο από τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης (με τις κωδικές ονομασίες «Σαράφης» και «Κελέση») είναι επίσης προστατευόμενοι μάρτυρες στην έρευνα του FBI.
 Τόσο η εφημερίδα όσο και οι πηγές της ΝΔ ερμηνεύουν το έγγραφο ως ένδειξη ότι οι δύο μάρτυρες προσδοκούσαν οικονομικά οφέλη από την αμερικανική έρευνα και, άρα, δεν έπρεπε να αξιοποιηθούν από την ελληνική δικαιοσύνη, δίνοντας στοιχεία για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων.
Όμως, επί της ουσίας, το ίδιο το έγγραφο καταρρίπτει τον «ισχυρισμό» περί σκευωρίας, αφού αποδεικνύει ότι οι μάρτυρες έχουν καταθέσει τις ίδιες πληροφορίες στη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ και έχουν μάλιστα αξιοποιηθεί και άρα δεν μπορεί να «καθοδηγήθηκαν» για να ενοχοποιήσουν πολιτικά πρόσωπα.

Δώρα Αυγέρη: Θέλησαν να «κάψουν»
το έγγραφο αλλά «έκαψαν» το σενάριο της σκευωρίας

Σχολιάζοντας την αποκάλυψη του εγγράφου σε συνέντευξή της στα Παραπολιτικά FM, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis, Δώρα Αυγέρη σημείωσε ότι κάποιοι διέρρευσαν το έγγραφο επειδή τους «καίει» προκειμένου να το «κάψουν», όμως ταυτόχρονα κατέρριψαν το σενάριο της «σκευωρίας», που είναι το αντικείμενο της Προανακριτικής.
Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, «με αυτό το έγγραφο καταρρέει η προσπάθεια της κυβέρνησης της Ν.Δ. - με πρωτοβουλία της σαμαρικής δεξιάς- να στήσουν όλη αυτή την ιστορία περί δήθεν σκευωρίας. Και τι είναι αυτό το έγγραφο ή η δήθεν αποκάλυψή του; Στην ουσία προσπαθούν να "κάψουν" ένα πολύ σημαντικό έγγραφο από το οποίο τι φαίνεται; Ότι καταπίπτει αυτό που λέει η παραπομπή Παπαγγελόπουλου στην προανακριτική, ότι εδώ στην Ελλάδα από κάποιους στήνονταν μάρτυρες για να υποδείξουν ενόχους».
Στη συνέντευξή της η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τον λόγο που ένα απόρρητο έγγραφο της δικογραφίας διέρρευσε και κάνει λόγο για «σπουδή κάποιων να το δώσουν στη δημοσιότητα» ενώ σημειώνει ότι θα επηρεάσει την εξέλιξη της υπόθεσης.
Το σενάριο της «εσωτερικής υπονόμευσης»
Όπως είναι λογικό, η αποκάλυψη του εγγράφου και η «χλιαρή» εκμετάλλευσή του από την επίσημη ΝΔ, δίνει λαβή και σε διάφορα εσωκομματικά «μαχαιρώματα» καθώς η διαρροή από την πλευρά της ΝΔ ανατρέπει την επιχειρηματολογία του Αντώνη Σαμαρά, εξαιτίας του οποίου έχει οδηγηθεί η υπόθεση στη Βουλή.
Όπως γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι, το αφήγημα της «σκευωρίας» δεν μπορεί να  τεκμηριωθεί από το υλικό της δικογραφίας αλλά η διαρκής συζήτηση για το σκάνδαλο Νovartis και όσα συμβαίνουν στην Προανακριτική Επιτροπή, προκαλούν φθορά στην κυβέρνηση. Έτσι, το ερώτημα που διατυπώνουν διάφοροι κύκλοι είναι αν η ίδια η ΝΔ επιχειρεί να «ξεφορτωθεί» όσο το δυνατό γρηγορότερα την υπόθεση Νovartis από την επικαιρότητα.

 - από το tvxs
-------
 ΣΥΡΙΖΑ: Καταρρέει η θεωρία περί σκευωρίας για τη Novartis

Σε υψηλούς τόνους έρχεται η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δημοσίευμα της «Καθημερινής», το οποίο αποκαλύπτει αμερικανικά έγγραφα για τους προστατευόμενους μάρτυρες στο σκάνδαλο Novartis.Η εφημερίδα, επικαλούμενη δικαστικές πηγές, κάνει λόγο για πιθανότητα ακύρωσης των καταθέσεων των συγκεκριμένων μαρτύρων, όμως τα αμερικανικά έγγραφα, όπως διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από την Ελένη Τουλουπάκη, επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η θεωρία περί σκευωρίας καταρρέει μετά το δημοσίευμα. Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 ο Αλέξης Χαρίτσης δηλώνει «Αλίμονο αν, μετά από αυτά, μιλάει κανείς για "σκευωρία" με τη συμμετοχή των διωκτικών αρχών του FBI».

Βούτσης: Έωλη η όποια υπόνοια περί σκευωρίας

Τοποθέτηση για το δημοσίευμα έκανε και ο Νίκος Βούτσης ο οποίος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε χαρακτηριστικά «το γεγονός καθιστά απολύτως έωλη και ανακριβή την όποια υπόνοια περί σκευωρίας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι αναγνωρίζει, αν είναι έτσι, πως κάποιοι εκ των μαρτύρων είναι οι ίδιοι που είχαν κληθεί από το FBI καθιστά απολύτως ανακριβή και στα όρια της συκοφαντίας την όποια ένσταση ότι θα μπορούσε να στηθεί αυτό το πράγμα. Δεν στήνονται αυτά τα πράγματα με το FBI!».

Το δημοσίευμα της «Καθημερινής»

Η αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει για το σκάνδαλο της Novartis συμπεραίνεται από έγγραφα των αμερικανικών αρχών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Η εφημερίδα «Καθημερινή» (EΔΩ) αποκαλύπτει αναφορά (με ημερομηνία 8 /10 /2019) της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους προστατευόμενους μάρτυρες.
Η Ελένη Τουλουπάκη αναφέρει ότι τα στοιχεία διαβιβάστηκαν με έγγραφο των αμερικανικών αρχών το οποίο χαρακτηρίζεται «άκρως απόρρητον» και περιλαμβάνει πληροφορίες που έδωσαν οι αμερικανικές αρχές στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές υπό την αυστηρή προϋπόθεση να μην χρησιμοποιηθούν ούτε σε ποινική υπόθεση ούτε από την κυβέρνηση της χώρας πλην των αναφορών στα πρόσωπα που αναφέρονται στις καταθέσεις και αποτελούν αντικέιμενο έρευνας της ελληνικής δικαιοσύνης,.

Είχαν πρόσβαση σε αποδείξεις για δωροδοκία αξιωματούχων

Από το έγγραφο συμπεραίνεται ότι το FBI, στις αντίστοιχες έρευνες στις ΗΠΑ για το σκάνδαλο δωροδοκίας της Novartis, αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους μάρτυρες ως αξιόπιστους και για τον λόγο αυτό τους θέτει υπό το καθεστώς προστασίας.
Παράλληλα, το έγγραφο της Ελένης Τουλουπάκη, ανατρέπει τα περί σκευωρίας, καθώς αναφέρει ότι οι μάρτυρες, μεταξύ άλλων, «είχαν πρόσβαση και γνώση σε αποδεικτικό υλικό αναφορικά με δωροδοκίες που έλαβαν χώρα από πλευράς Novartis, σε αξιωματούχους στην Ελλάδα».
Και συνεχίζει η εισαγγελέας: «Αξιοποιώντας τα συγκεκριμένα στοιχεία καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε τουλάχιστον τον ένα εκ των δύο προσώπων, τον οποίο εν συνεχεία καταστήσαμε προστατευόμενο μάρτυρα στην ενώπιόν μας διαδικασία και ακολούθως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης"».
Για τον δεύτερο προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» η δικαστική λειτουργός αναφέρει: «Τα στοιχεία του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία "Αικατερίνη Κελέση" αναφέρονται στο με αριθμό πρωτ. ...7-11-2-17 συνταγμένο στην αγγλική γλώσσα έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς με την ίδια ημερομηνία».
Για τον/την δεύτερο μάρτυρα η κ. Τουλουπάκη αναφέρει, επίσης, σε άλλα σημεία: «Για τη μάρτυρα, αναφέρεται στο έγγραφο αυτό (των Αμερικανών) ειδικότερα ότι "είναι υπάλληλος του... και ότι γνώριζε το σχέδιο δωροδοκίας"»/ «για την ιδιότητα, τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας και τη γνώση της μάρτυρος αυτής, σχετικά με την υπόθεση Novartis, είχαμε ανεπίσημη πληροφόρηση από αλλοδαπές αρχές, πριν από την 6η Νοεμβρίου του 2017». «Σχετικά με την ίδια μάρτυρα, υπάρχει από τα κατασχεθέντα ηλεκτρονικά αρχεία της Νοβάρτις ηλεκτρονικό μήνυμα με ημερομηνία αποστολής 13-4-2013 με αποστολέα υπάλληλους της Νοβάρτις (στην αγγλική) στο οποίο αναφέρεται ότι (ακολουθεί η μετάφραση). "Η... εργάζεται σαν τρελή, υποστηρίζοντας τον ... εντός και εκτός της Νοβάρτις και ο... ζήτησε αν θα μπορούσαμε να της προσφέρουμε μία συμβολική αύξηση μισθού. Ξεκάθαρα, δεν υπάρχει περιθώριο για κάτι τέτοιο. Το ερώτημα είναι. Βλέπεις τον ρόλο της τόσο σημαντικό, ώστε να της προσφερθεί η θέση του CPO, από τη στιγμή που ασχολείται σοβαρά με υπουργεία και Αρχές, σχετικά με εξαιρετικά εμπιστευτικά ζητήματα; Aν ναι, θα προκρίνεται μια προαγωγή";».

Τα οικονομικά ανταλλάγματα στις ΗΠΑ

Όπως επισημαίνει η «Καθημερινή» από το έγγραφο προκύπτει ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες προτάθηκαν από δικηγορικό γραφείο για κατάθεση στις ΗΠΑ προσδοκώντας οικονομικά οφέλη, τα οποία προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία.
Το γεγονός αυτό, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη δικαστικές πηγές, ενδέχεται να φέρει ακύρωση των καταθέσεων των δύο μαρτύρων. Μόνο που ο νόμος για τους μάρτυρες που καταθέτουν στην ελληνική δικαιοσύνη δεν απαγορεύει το να έχουν δώσει μαρτυρία και σε άλλη χώρα την οποία -όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση- αφορά ένα διεθνές σκάνδαλο.
Παράλληλα, η «Καθημερινή» σημειώνει ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, ο οποίος ερευνά το σκέλος της εμπλοκής Παπαγγελόπουλου στο σκάνδαλο της Novartis, φέρεται, μετά από την ενημέρωση αυτή, να ζήτησε από τις αμερικανικές αρχές στοιχεία για τους εδώ προστατευόμενους μάρτυρες, ποια ανταλλάγματα πήραν, εάν έχουν εξεταστεί άλλοι και ποιο είναι το περιεχόμενο των καταθέσεών τους.
Σημειώνεται ότι ο ισχυρισμός της εφημερίδας περί ακύρωσης των καταθέσεων είναι κάτι που ενισχύει τις προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας για να παρουσιαστεί η υπόθεση ως σκευωρία, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει νέες συνθήκες τόσο στο πλαίσιο των δικαστικών ερευνών όσο και στις εξελίξεις στην Προανακριτική που διεξάγει η Βουλή για την εμπλοκή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση.

ΚΙΝ. ΑΛΛ.: Κακουργηματικές παρανομίες των σκευωρών

Για το δημοσίευμα της «Καθημερινής» εξέδωσε ήδη ανακοίνωση το Κίνημα Αλλαγής, υιοθετώντας την άποψη της εφημερίδας και κάνοντας λόγο για «κακουργηματικές παρανομίες των σκευωρών».
Αναλυτικά:
Με το έγγραφο φωτιά που δημοσιεύει η ¨ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ¨, ομολογούνται και αποκαλύπτονται αυτά που από τον Απρίλιο επισημαίνουμε τόσο στις Εισαγγελικές Αρχές, όσο και στον Ελληνικό λαό : Τις κακουργηματικές παρανομίες των σκευωρών.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλουν να ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους.


- πηγή: efsyn.gr