ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Κινητοποίηση για το λουκέτο στο σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας

Σύσκεψη ενημέρωσης και συντονισμού πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα» για την απόφαση της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη να εμποδίσει την έναρξη των κυριακάτικων μαθημάτων των παιδιών της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «η Ενότητα» στο 144ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας (δείτε ΕΔΩ). Την ίδια ώρα η δημοτική σύμβουλος της "Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα", Ντίνα Ρέππα, ζητά..
άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την παραχώρηση των αιτούμενων χώρων για τη λειτουργία του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «η Ενότητα».

➤ Στο δελτίο Τύπου που λάβαμε από την "Αντικαπιταλιστική Ανατροπής στην Αθήνα" σχετικά με τη σύσκεψη αναφέρεται: 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, εκπρόσωποι από τον ΣΥΠΡΟΜΕ-Συντονισμό για το προσφυγικό μεταναστευτικό εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, την ΟΡΜΑ, τη Ροσινάντε, την Ανυπότακτη Πόλη, γονείς από το 144ο ΔΣ και την ένωση του 3ου διαμερίσματος, εκπαιδευτικοί από το 144ο, τον σύλλογο Αριστοτέλη, άλλους Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ, από τη Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Σεπόλια-Ακ. Πλάτωνα καθώς και άλλες συλλογικότητες γειτονιάς.
Δηλώθηκε η αμέριστη υποστήριξη στην Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «η Ενότητα» με πρωτεύοντα στόχο να λειτουργήσει αμέσως το σχολείο εκμάθησης της μητρικής γλώσσας για τους μαθητές και μαθήτριες. Σε αυτή την κατεύθυνση κατατέθηκε αίτημα έκτακτου δημοτικού συμβουλίου με αυτό το θέμα.
Κοινή υπήρξε η πεποίθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα συντονισμένο και οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη, που δεν είναι μεμονωμένο αλλά εντάσσεται στα πλαίσια της γενικότερης ρατσιστικής αντιπροσφυγικής πολιτικής και της πολιτικής «νόμος-τάξη-κέρδη». Η πολιτική αυτή υιοθετεί την ατζέντα της Χρυσής Αυγής, ευνοεί τις μισαλλόδοξες και ρατσιστικές φωνές και έχει ανάγκη για την προώθησή της την καταστολή.
Επισημάνθηκε, ειδικά από τις τοποθετήσεις γονέων, εκπαιδευτικών και κατοίκων από τη γειτονιά του 144ου ΔΣ ότι η γειτονιά προστάτευσε και συνέβαλε στη λειτουργία του σχολείου. Τώρα η απόφαση της δημοτικής αρχής δυναμίτισε το κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης που είχε επιτευχθεί τα δύο τελευταία χρόνια λειτουργίας του σχολείου για τα παιδιά της πακιστανικής κοινότητας και είναι βασική υπεύθυνη για τη διατάραξη του.
Σημειώθηκε ο αγώνας που δόθηκε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του σχολείου το 2017 και η δριμύτατη αντιπαράθεση με ξενοφοβικές και ρατσιστικές φωνές και αντιλήψεις καθώς και με το οργανωμένο σχέδιο της Χρυσής Αυγής να κυριαρχήσουν οι φασιστικές απόψεις.
Υπογραμμίστηκε ότι η δημοτική αρχή Μπακογιάννη για να περάσει αρνητική απόφαση για την παραχώρηση του 144ου ΔΣ, χρειάζεται μια μορφή συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή είτε με τις ψήφους της είτε με προσυνεννόηση μαζί της για την αποχή της.
Τέθηκε ως άμεση προτεραιότητα η δημοσιοποίηση και η συζήτηση στα σχολεία, στις γειτονιές, τους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια κ.λπ. και η έκδοση ψηφισμάτων.
Συμφωνήθηκε η στήριξη των δράσεων της πακιστανικής κοινότητας με τη συνέντευξη τύπου την Τρίτη 5/11, στις 12.00 στα γραφεία της, Κρατίνου 7, 8ος όροφος, η μαζική κινητοποίηση την ημέρα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και η συμβολή όλων στον συντονισμό και στις δράσεις συνολικά και στη γειτονιά.

➤ Στην επιστολή της δημοτικής συμβούλου της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα, Ντίνας Ρέππα,  με το αιτημα για την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την παραχώρηση των αιτούμενων χώρων στο 144ο ΔΣ Αθήνας, για τη λειτουργία του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «η Ενότητα», αναφέρεται:

Προς
Δήμο Αθηναίων
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
κ. Χρήστο Τεντόμα
Κοιν.: Γενικό Γραμματέα
Τσιατσιάμη Αλέξανδρο, δημοτικές παρατάξεις, δημοτικούς συμβούλους
Θέμα: Αίτημα της δημοτικής συμβούλου της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα για την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την παραχώρηση των αιτούμενων χώρων στο 144ο ΔΣ Αθήνας, για τη λειτουργία του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «η Ενότητα»
3/11/2019
Κύριε πρόεδρε, αιτούμαστε να συγκληθεί μέχρι την Παρασκευή 8 Νοέμβρη έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας με θέμα την παραχώρηση των αιτούμενων χώρων του 144ου ΔΣ για τη λειτουργία του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος “η Ενότητα”.
Η πρωτοφανής απόφαση της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη στο δημοτικό συμβούλιο στις 31/10, να αποσύρει από την εισήγησή της το θέμα της παραχώρησης του 144ου ΔΣ για τη λειτουργία του σχολείου της πακιστανικής κοινότητας αποτελεί πράξη ρατσιστική, που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και τροφοδοτεί τις μισαλόδοξες, φασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις καθώς και τη δράση της Χρυσής Αυγής στην περιοχή.
Ειδικά, όταν η παραχώρηση του χώρου είχε εγκριθεί ομόφωνα από τη σχολική επιτροπή της Α’ βάθμιας και ήταν στην αρχική εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο.
Αποτελεί πράξη ρατσιστική γιατί εμποδίζει τα παιδιά της πακιστανικής κοινότητας να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους εδώ και δυο μήνες, τους στερεί το κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας, χρησιμοποιώντας δικαιολογίες απολύτως παράνομες και ανυπόστατες.
Η απόφαση αυτή δημιουργεί τεράστιους κινδύνους, διαταράσσει το ήρεμο κλίμα στο σχολείο και την περιοχή που κατακτήθηκε τα δυο χρόνια λειτουργίας του σχολείου της πακιστανικής κοινότητας, όταν η πραγματικότητα αφαίρεσε κάθε ένσταση και καχυποψία και υποχρέωσε να σωπάσουν οι φασιστικές και ρατσιστικές φωνές.
Τα σχολεία μας οφείλουν να είναι ανοιχτά για να συμβάλλουν στη μόρφωση και την εκπαίδευσή όλων των παιδιών, ντόπιων, μεταναστών και προσφύγων. Όλα τα παιδιά είναι δικά μας παιδιά, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, φύλο, θρησκεία ή εθνικότητα. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα τους να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα και είναι υποχρέωση και χαρά μας να φιλοξενούμε το σχολείο εκμάθησης της γλώσσας τους μέσα στα σχολικά κτήρια και στις γειτονιές μας. Ο δήμος οφείλει να προστατεύσει και όχι να παρεμποδίσει αυτό το δικαίωμα, παραχωρώντας τους αιτούμενους χώρους του 144ου ΔΣ Αθήνας.
Η δημοτική σύμβουλος
Ρέππα Ντίνα


➤  Ο Νάσος Ηλιόπουλος
Για το κλείσιμο του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας, που λειτουργεί στα Σεπόλια από το 2017 παρά τις όποιες αντιδράσεις, μίλησε στον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο" ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» και δημοτικός σύμβουλος. Ο Ηλιόπουλος μάλιστα ότι αυτός και  παράταξή του θα κάνουν τα πάντα ώστε το σχολείο να ξαναλειτουργήσει καθώς υπάρχει και μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης από ανθρώπους της γειτονιάς.
O Ηλιόπουλος μίλησε για την ανεντιμότητα της δημοτικής αρχής και ανέφερε πως είναι αυτονόητο ότι το σχολείο πρέπει να λειτουργήσει άμεσα και να τοποθετηθεί επίσημα και ο Δήμος Αθηναίων.