ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν νέες εφημερίδες

Το μέλλον του Τύπου: Μια στιβαρή εφημερίδα με ένα εξίσου στιβαρό site

Διαβάζω πως ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν νέες εφημερίδες. Μακάρι να πετύχουν. Αλλά όσοι τις ετοιμάζουν ας δουν τις διεθνείς τάσεις που μιλάνε για οριστική στροφή στο διαδίκτυο και απόσυρση του "χάρτινου" περιεχομένου. Δεν υπάρχει -από όσα γνωρίζω- πουθενά στον κόσμο τάση για παραδοσιακή εφημερίδα. Κάτι που έχει φανεί..
σαφώς και στη χώρα μας, με τις πωλήσεις φύλλων να καταρρέουν εδώ και μια 15ετια τουλάχιστον (και πριν και κατά την κρίση) ενώ οι διαδικτυακές πηγές -και τα site των ίδιων εφημερίδων που χάνουν αναγνώστες στο περίπτερο- ανθούν από επισκεψιμότητα.
Κατανοώ βέβαια πως το "χαρτί" στέκει ακόμη ως οικονομικό μοντέλο. Καθώς παρά τις χαμηλές πωλήσεις μπορείς να προσδοκάς μετρήσιμο οικονομικό όφελος από την κυκλοφορία αλλά και επίσης μετρήσιμο όφελος από την πώληση διαφήμισης ανά σελίδα. Ενώ στο διαδίκτυο τα μοντέλα συνδρομής έχουν αποτύχει ή παγώσει, και η online διαφήμιση ακροβατεί μεταξύ υπερβολικών και μη διασταυρώσιμων στοιχείων επισκεψιμότητας και σκληρού ανταγωνισμού με τον οποιονδήποτε.
Σε κάθε περίπτωση, το σκέτο "χάρτινο" φύλλο μέλλον δεν έχει. Αντίθετα και μεσοπρόθεσμα ένα στιβαρό "χαρτί" με ένα εξίσου στιβαρό site, τα οποία όμως θα έχουν και διαφορετική κουλτούρα (άλλα τα στοιχεία υπεροχής του καθενός) είναι όπως φαίνεται η λύση. Αν αντίθετα, ακολουθηθεί η παλαιομοδίτικη συνταγή, του να ρίχνουμε το βάρος στο χαρτί και το site να ακολουθεί ως αναπαραγωγή και με "γεμίσματα" ύλης από εδώ και εκεί, τότε δεν υπάρχει προοπτική. Και πολλά τα αντίστοιχα παραδείγματα.

- από το fb του δημοσιογράφου Χρήστου Κτενά που προφανώς διαβάζει zoornalistas (Με εφημερίδα μπαίνει(;) στα media o Πέτρος Κόκκαλης)