ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Εμείς θα ζήσουμε κι ας είμαστε φτωχοί...

Η μάχη της παράγκας στη Δραπετσώνα του 1960 

Ένα πρωτότυπο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο "Η μάχη της παράγκας" θα μεταδώσει αυτό το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, 12:00-13:00, το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στα πλαίσια της εκπομπής "Αφύλαχτη Διάβαση".
Πρόκειται για ένα ιστορικό οδοιπορικό στη Δραπετσώνα του 1960 και στους κοινωνικούς αγώνες που έδωσαν οι κάτοικοι του προσφυγικού δήμου με βασικό αίτημα την αυτοστέγαση και που στάθηκε η αφορμή για να γραφτεί το τραγούδι "Δραπετσώνα".
Τον Φεβρουάριο του 1960, η τότε ελληνική κυβέρνηση εξήγγειλε τη διάθεση 260 εκατομμυρίων δραχμών για την πραγματοποίηση ρηξικέλευθου προγράμματος στεγαστικής αποκατάστασης προσφύγων και γηγενών. Επρόκειτο για την κατασκευή με εργολαβία.. 3.500 διαμερισμάτων, τετραώροφων και οκταώροφων, εκ των οποίων 1.200 προορίζονταν για τη Δραπετσώνα (1.100 για Αθήνα και 1.200 για Θεσσαλονίκη). Η αντίθεση όμως των κατοίκων της Δραπετσώνας υπήρξε κάθετα αρνητική. Ο δήμος με επικεφαλής τον δήμαρχο Μαρίνο Κοσκινά συγκρότησε Επιτροπή ενώ δραστηριοποιήθηκε ο σύλλογος προσφύγων που είχε ως πρόεδρο τον δικηγόρο Αβραάμ Κοντόπουλο.
Τα γεγονότα θα πάρουν απρόβλεπτες διαστάσεις και οι κάτοικοι θα ζητήσουν την «επί τόπου αυτοστέγαση» για όλους. Ήταν ένα αίτημα πιο πολύ πολιτιστικό και αμυντικό παρά μια πραγματική πολεοδομική εναλλακτική πρόταση. Η μάχη της παράγκας είναι ένα ζήτημα που ανέδειξε και κατέγραψε τη Δραπετσώνα με ένα ιδιαίτερο συναισθηματικό τρόπο στις συνειδήσεις των Ελλήνων μέσα από τους στίχους του Λειβαδίτη και τη μουσική του Θεοδωράκη: «εμείς θα ζήσουμε κι ας είμαστε φτωχοί...».
Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ μιλούν κάτοικοι της Δραπετσώνας που βρέθηκαν στη δίνη των γεγονότων, ενώ η τεκμηρίωση των συμβάντων εκείνης της περιόδου πραγματοποιείται μέσα από τα ιστορικά αρχεία του δήμου και τον τύπο εκείνης της εποχής.
Παίζουν και τραγουδούν ο Νικόλας Μαύρος και ο Κώστας Καλαφάτης.
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6 και 105.8!
Info
Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Η μάχη της παράγκας»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto
Facebook:www.facebook.com/protoprogramma
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ:
http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi