ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Κάτι συμβαίνει στη Λατινική Αμερική

Για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική, με αφορμή τις εξεγέρσεις στη Χιλή και το Ισημερινό θα συζητήσουν το Σάββατο 9 Νοεμβρίου ο Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος και δημιουργός του ντοκιμαντέρ Make the economy scream, η Ευγενία Παλιεράκη (ιστορικός, επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Cergy-Pontoise,..
η οποία παρακολούθησε από κοντά τα γεγονότα στο Σαντιάγο) και ο δημοσιογράφος του Αθήνα 9.84 Κώστας Ράπτης.
Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 18:30 στον κινηματογράφο Στούντιο (Σταυροπούλου 33, Αθήνα) και θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ Make the economy scream - Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά.
Το Make the economy scream θα προβάλλεται καθημερινά στις 22:15 στον κινηματογράφο Στούντιο, από την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου μέχρι την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου.
Το ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και έχει προβληθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Με αφετηρία τη φράση “Make the economy scream”, με την οποία ο Ρίτσαρντ Νίξον έδωσε εντολή στη CIA να διαλύσει την οικονομία της Χιλής, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις αμερικανικές παρεμβάσεις στην περιοχή φτάνοντας μέχρι την προσπάθεια του Χουάν Γκουαϊδό και του Ντόναλντ Τραμπ, να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Το Make the economy scream καταγράφει μια προσωπική περιπλάνηση, του Άρη Χατζηστεφάνου από την Ελλάδα στις παραγκουπόλεις του Καράκας και από τα σύνορα της Κολομβίας πίσω στην Ευρώπη. Συνομιλώντας με γνωστούς οικονομολόγους, δημοσιογράφους και αξιωματούχους διεθνών οργανισμών ο δημιουργός επιχειρεί να εξηγήσει ορισμένες από τις πιο «σουρεαλιστικές» εμπειρίες που βιώνει στο Καράκας. Γιατί η Βενεζουέλα είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο για την παραγωγή κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin; Πως γίνεται η ισοτιμία στη μαύρη αγορά του εθνικού νομίσματος με το δολάριο να καθορίζεται από έναν λογαριασμό στο Instagram; Τελικά φταίει ο σοσιαλισμός ή μήπως ο καπιταλισμός για την οικονομική κατάρρευση της χώρας με τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη;
Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Άρης Χατζηστεφάνου και το μοντάζ ο Άρης Τριανταφύλλου. Το Post Production έκανε ο Θάνος Τσάντας, ενώ μουσική για το ντοκιμαντέρ έγραψε ο Ερμής Γεωργιάδης.