ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Νέος κύκλος σεμιναρίων για τα Νέα Μέσα

Η ΕΣΗΕΑ, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειάς της να παράσχει στους δημοσιογράφους πρακτικές και εξειδικευμένες γνώσεις, απαραίτητες για τη μετάβασή τους από τα παραδοσιακά ΜΜΕ στο νέο περιβάλλον της ψηφιακής δημοσιογραφίας, ανακοινώνει τον Γ’ κύκλο σεμιναρίων για τα Νέα Μέσα.
 Έτσι, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των δύο πρώτων..
κύκλων, που υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου Quality Training Label (QTL επιπέδου Advanced) της «ACTA, Τεχνοβλαστός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης»,  το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως ανακοινώνει την έναρξη ενός ακόμη κύκλου εργαστηρίων για τα Νέα Μέσα, με επιστημονική υπεύθυνη τη δημοσιογράφο Σόνια Χαϊμαντά, visiting lecturer σε ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Το σεμινάριο θα είναι διάρκειας 42 ωρών, με τρίωρες συνεδρίες που θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ «Γεώργιος Καράντζας», στον 1ο όροφο του κτηρίου της Ενώσεως, στην οδό Ακαδημίας 20.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη της ΕΣΗΕΑ, με την προϋπόθεση να έχουν βασικές γνώσεις Η/Υ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει κανένα κόστος από πλευράς συμμετεχόντων για την παρακολούθηση του σεμιναρίου. Η ΕΣΗΕΑ, μετά το πέρας του σεμιναρίου και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί εγκαίρως, θα χορηγήσει πιστοποιήσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου Quality Training Label (QTL επιπέδου Advanced) της «ACTA, Τεχνοβλαστός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», που εξασφάλισε η ΕΣΗΕΑ για τα μέλη της και παρέχει η ACTA σε προνομιακό κόστος έκδοσης.
Το δικαίωμα απουσιών ορίζεται στο 10% των συνολικών ωρών του σεμιναρίου. Υπενθυμίζεται ότι συνιστά υποχρέωση των συμμετεχόντων η υπογραφή στο παρουσιολόγιο, πριν την έναρξη της παράδοσης, καθώς και η χρήση δικού τους Η/Υ (laptop ή tablet).
Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο σεμινάριο στο email: seminaria@esiea.gr ή στο φαξ: 210-3632608, έως και την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2019.
Κάθε αίτηση συμμετοχής θα πρέπει να αναφέρει: Ονοματεπώνυμο, αριθμό μητρώου μέλους, χώρο εργασίας, κινητό τηλέφωνο και email.
Για τη συμμετοχή στα σεμινάρια θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν κάθε Τρίτη και Πέμπτη ώρα 9:30 π.μ. – 12:30 μ.μ. (3 ώρες), από τις 12 Νοεμβρίου έως και τις 19 Δεκεμβρίου 2019 και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 7 και την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020 (7 εβδομάδες σύνολο).
 Ενδεικτική θεματολογία του σεμιναρίου
 Ψηφιακός μετασχηματισμός των Μέσων: Η δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ παραμένουν ίδια, μόνο τα εργαλεία και οι τεχνικές αλλάζουν.
  • Οι τεχνικές βελτιστοποίησης – SEO, τα Infographics, το VR, το AR,  το AI, τα Applications.
  • Δημοσιογραφική έρευνα/γραφή στο διαδίκτυο: Το Newsroom, τα Εργαλεία διαχείρισης (CMS) – η σημασία του Storytelling – το Podcast – η Web TV.
  • Οι τεχνικές δυνατότητες ανάδειξης περιεχόμενου, τα εξω-λεκτικά data, τα σφαιρικά video (360), τα drones.
  • Data & immersive journalism: Η δημοσιογραφία των δεδομένων (δημόσια, ανοικτά και μεγάλα δεδομένα).
 Οι μετρήσεις και τα Google Analytics, τα Google trends – Tο εργαλείο Google Search Console.
  • Μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Το περιεχόμενο στα Social Media. Η Δημοσιογραφία των πολιτών.
  • Δεοντολογία, πνευματικά δικαιώματα και έλεγχος πληροφοριών στην εποχή των fakenews.
  • Κανονισμός για προσωπικά δεδομένα GDPR και οδηγία e-privacy για τη χρήση των cookies.