ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Συσκότιση ενημέρωσης: την διαπιστώνουν και οι γάτες - Ιμαλαΐων και μη

Πριν από πολλά χρόνια ισχυρός παράγων της εποχής ρωτήθηκε αν φοβάται το ενδεχόμενο να τον καταγγείλει ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου -και απάντησε: «Και ποιος θα το μάθει;».
Το εκδοτικό σύστημα ήλεγχε τις μεγάλες εφημερίδες και οι άνθρωποί του στην ΕΣΗΕΑ θα κατέβαζαν τους διακόπτες στην ΕΡΤ.
Αυτή η κατάσταση άλλαξε με την απελευθέρωση της.. ραδιοτηλεόρασης και το Διαδίκτυο. Αλλά εσχάτως επιστρέφουμε στα παλιά. Η χώρα βρίσκεται σε μερική συσκότιση ενημέρωσης σε ό,τι αφορά το δημόσιο βίο της. Την απόλυτη μιντιακή κυριαρχία σε βάρος του δευτέρου μεγάλου κόμματος, που ως χθες ήταν πρώτο, την διαπιστώνουν και οι γάτες- Ιμαλαϊων και μη.
Το σύστημα ενημέρωσης έχασε την φυσική ισορροπία του. Η αρχή έγινε από τη στιγμή ο ΔΟΛ αλώθηκε και συνέβη το – αδιανόητο την εποχή του Λαμπράκη: άλλαξε και πολιτική κατεύθυνση. Από πυλώνας της δημοκρατικής παράταξης μετατράπηκε σε στυλοβάτη τη Δεξιάς και του Νεομητσοτακισμού, αλλά και διώκτη της Αριστεράς με την οποία είχε πάντα ωσμώσεις.
(...)
Το κυρίαρχο σύστημα ενημέρωσης παρουσιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου θέρους, ως «μεγάλη αλλαγή». Είναι έργο των χειρών τους άλλωστε για να πάρουν τον έλεγχο της πολιτικής στη χώρα και να εξασφαλίσουν συνδιαχείριση και ατιμωρησία.
Αλλά στην ουσία αυτό το αποτέλεσμα ήταν το «μεγάλο κόλπο» των ΜΜΕ και με αυτό έθεσαν εκ νέου υπό έλεγχο κόμματα, πολιτικές και εξελίξεις.
Ήδη μιντιάρχες και οικονομικοί παράγοντες επιβάλλουν στην κυβέρνηση ατζέντα νομοθετικών πρωτοβουλιών -ακόμη και με την φυσική εκπροσώπησή τους στο υπουργικό συμβούλιο. Σήμερα υπάρχουν υπουργοί καθ’ υπόδειξη, όπως παλιά.
Η επιστροφή στην αδιαφάνεια, ώστε να μην είναι γνωστό ποιος κρύβεται πίσω από κάθε μέσο ενημέρωσης, είναι το φυσικό πλαίσιο της νέας χειραγώγηση της πολιτικής από την μιντιακή εξουσία, οικονομικών παραγόντων.
Η «μεγάλη απάτη» στο πεδίο της ενημέρωσης διαμόρφωσε ψευδείς εντυπώσεις στο συλλογικό υποσυνείδητο και παραπλάνησε το εκλογικό σώμα. Προφανώς γι’ αυτό το κουβάρι της αποκάλυψής της άρχισε να ξετυλίγεται τόσο γρήγορα.

- απόσπασμα από κείμενο του Γ. Λακόπουλου στο anoixtoparathyro - ολόκληρο ΕΔΩ