ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Λίγα λόγια για το ΚΕΘΕΑ

του Νίκου Παρασκευόπουλου*

Χωρίς λογική σειρά, θα ξεκινήσω αυτό το μήνυμα με το κυριότερο: Για το ΚΕΘΕΑ η αυτοδιοίκηση είναι ένα από τα κυριότερα θεραπευτικά εργαλεία. Υλοποιεί όχι μόνο την εσωτερική δημοκρατία, αλλά και την ανάγκη κινητοποίησης των μελών για συμμετοχή στα κοινά και τη ζωή. Oλοι εκτός από τα νέα μέλη ψηφίζουν για τη διοίκηση και..
τα εσωτερικά συμβούλια. Όπως πολλοί ξέρετε, το ΚΕΘΕΑ δεν προσφέρει κίνητρα συμμετοχής όπως πχ οι υποκαταστατες ουσίες. Τα εργαλεία του είναι κοινωνικά (θεραπευτική ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, συμμετοχή γονέων, γειτονιάς κλπ), ψυχολογικά και επικουρικά ιατρικά αμισθί. Η ως τώρα διοίκηση συμβολίζει ακριβώς τον χαρακτήρα εθελοντισμού που δονεί εκεί τους πάντες. Ακόμη και τα μέλη του προσωπικού πχ εκτός από τον μισθό τους δεν παίρνουν επιδόματα για τα πάμπολλα ευρωπαϊκά ιδίως προγράμματα που εκτελούν. Με αυτά (εν συντομία βέβαια) τα χαρακτηριστικά έχει σώσει ως τώρα πάμπολλους ανθρώπους από τη δυστυχία, την αρρώστια και τον θάνατο. Αυτό το έργο του είναι ΑΜΕΣΑ γνωστό στην ελληνική κοινωνία, πιστοποιημένο και γνωστό σε όλον τον κόσμο. Το ΚΕΘΕΑ έχει εκλέγει consultant toy Νarcotics Board toy ECOSOC του ΟΗΕ (ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΥ ΜΚΟ), στελεχος του έχει διατελέσει πρόεδρος της επιστ. Επιτροπής της Παγκόσμιας οργάνωσης θεραπευτικών κοινοτήτων και ήδη στέλεχος του εκλέχθηκε πρόσφατα πρόεδρος της αντίστοιχης ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.
Αυτά τα γνωρίζουν άμεσα πολλοί στο ΑΠΘ που έχουν συμβάλει προσωπικά στο έργο. Ο καθηγητής Φοιβος Ζαφειριδης ήταν πρωτεργάτης της ίδρυσης,ενώ πολλοί άλλοι συνάδελφοι συνέβαλαν και συμβάλλουν ως πρόεδροι, μέλη ή απλοί «στρατιώτες» ενός αγώνα. Επίσης ο Χ. Πουλοπουλος του ΔΠΘ ήταν ο πρωτεργάτης της λειτουργίας για δυο δεκαετίες.
Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ όταν μιλά στις συνελεύσεις δακρύζει και τα μέλη επίσης συγκινούνται. Ένα δοτό μέλος ποτέ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σ' αυτό τον ρόλο. Ένας κοινός «υπάλληλος» ποτέ δεν θα μπει σε ένα υπόγειο για στηρίξει τον εξαρτημένο μέσα σε συνθήκες βρωμιάς, αρρώστιας και κινδύνου. Αυτά και άλλα πολλά.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιβάλλει έμμισθο διοικητικό συμβούλιο και απαλείφει κάθε μνεία σκοπού είναι προϊον αναλγησίας και αμάθειας. Διακινδυνευει με κυνισμό την συνέχιση ενός σωτήριου επι 36 χρόνια έργου. Επικαλείται ψευδώς έκτακτες περιστάσεις όταν όλα ισχύουν από τη δεκαετία του 80. Το μόνο έκτακτο που βλέπουν είναι ο κίνδυνος πολιτικοι αντίπαλοι να διοικούν έναν θαυμαστό Οργανισμό. Και επ αυτού λοιπόν: στις δεκαετίες της λειτουργίας των διοικ. συμβουλίων ασφαλώς πέρασαν πρόσωπα με πολιτική ταυτότητα από οποιοδήποτε κόμμα ως μέλη. Κανείς δεν εκμεταλλευθηκε πολιτικά ή οικονομικά το πέρασμα του ούτε έδωσε πολιτικά χαρακτηριστικα στο έργο. Διέθεσαν δωρεάν χρόνο εργασίας, που στη αγορά θα στοίχιζε. Υπηρέτησαν μια θεραπευτική δημοκρατία.
Το ΚΕΘΕΑ έβλεπαν κάποιοι σαν προνομιακό χώρο για πολιτικοιδεολογικη επίδραση, δια διορισμούς ημετέρων και για κέρδη. Για την αγορά είναι μια μαύρη τρύπα. Δεν τροφοδοτεί φαρμακευτικές εταιρίες, ούτε εργολαβικές, αφού τα μέλη τα ίδια προσφέρουν υπηρεσίες σίτισης, καθαρισμού, φύλαξης, ακόμη και γραμματειακές στις τοπικές μονάδες. Γι αυτό αρκεί μια κρατική επιχορήγηση περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ για λειτουργία 110 μονάδων σε όλη τη χώρα που εξυπηρετούν χιλιάδες ανθρώπων. Ο αγοραίος μετασχηματισμος όχι μόνο θα πλήξει καίρια το σωτήριο θεραπευτικό έργο, θα αυξήσει πολύ το κόστος λειτουργίας με μισθούς συμβούλων και υπηρεσιών. Και ας μην περιμένουμε πια γονείς να αγοράζουν ακίνητα και να τα προσφέρουν για τη σωτηρία των παιδιών τους.
Κάτι τελευταίο: Μην ακούτε αυτά περί κακοδιαχείρισης, έλλειψης λογοδοσίας κλπ. Το ΚΕΘΕΑ λόγω της κρατικής χρηματοδοτησης που έφθασε σταδιακά στο 90% ήδη εντάσσεται στους φορείς γενικής διακυβέρνησης και υπόκειται σε οικονομικό έλεγχο, όπως και όλοι οι αντίστοιχοι, καθώς και σε διοικητικό έλεγχο διορισμών. Στις δεκαετίες της λειτουργίας του ουδέποτε διαπιστώθηκε οικονομικό σκάνδαλο.

* καθηγητής Δημοκρίτειου πανεπιστημιου / διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (πηγή: fb)